x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Apa din vin (I)

Apa din vin (I)

09 Noi 2004   •   00:00

Relatarile biblice ale capacitatii lui Iisus de a transforma apa in vin i-au facut probabil invidiosi pe multi producatori de vin.
CATALIN PADURARU - Vinexpert

Mult prea des, producatorii simt ca au de a face cu o provocare similara, lucrand cu struguri diluati, carora le lipseste concentratia fructului. In ciuda diferentelor dintre regiunile viticole, producatorii din intreaga lume care isi doresc produse de calitate ajung la un numitor comun atunci cand este vorba de concentratie: ei toti vor ca vinurile lor sa aiba aceasta calitate. Concentratia este afectata de multi factori, inclusiv varietatile de struguri, conditiile specifice ale unei anumite recolte si tehnicile de productie. Totusi, in primul rand, o concentratie mare este rezultatul recoltarii unor struguri copti si sanatosi, nediluati de ploaie. Desi fiecare producator isi doreste o aroma bogata si intensa, cea mai buna modalitate de a obtine aceasta aroma este subiectul unei aprigi dispute.

Multi producatori insista ca aceasta ar trebui obtinuta numai prin aplicarea unor tehnici corecte de viticultura, in special reducerea recoltei, care sporeste intensitatea. Desi, din punct de vedere teoretic, acest concept functioneaza, se poate dovedi mai dificil in practica atunci cand ploile aparute in timpul recoltarii dilueaza niste struguri de altfel copti. In astfel de cazuri, atat metodele traditionale, cat si cele supertehnologizate pot creste concentratia prin eliminarea apei din struguri sau din mustul lor nefermentat.

Un vin concentrat este ca un lichid savuros obtinut prin reducerea cantitatii de apa. Metode rudimentare de crestere a concentratiei dateaza din epoca fenicienilor antici, cand viticultorii uscau strugurii inainte de fermentatie pentru a spori intensitatea produsului final. Aceasta tehnica este inca folosita pentru a produce vins du paille ("vinuri paioase") in regiunea Valea Rhone-ului din Franta si regiunea Jura, ca si Amarone, vinul rosu cu aroma intensa din Veneto, Italia.
Cei mai multi producatori sunt de acord ca natura este cel mai bun factor de crestere a concentratiei. Jean Marie Guffens, proprietar si producator specializat al vinului alb de Burgundia - Verget, declara ca el nu culege toti strugurii necesari pentru acelasi stoc de imbuteliere in acelasi moment. Lasand o parte din recolta pentru un cules tarziu, el beneficiaza de efectele de deshidratare aparute o data cu caldura si vantul din ultima parte a sezonului. Multe dintre varietatile de struguri cu coaja relativ subtire pot fi afectate de Botrytis cinerea, cunoscuta ca un factor de descompunere nobil, o ciuperca ce poate spori cu mult aroma, in principal prin diminuarea cantitatii de apa din struguri. (Sursa - DANIEL SOGG)

×
Subiecte în articol: gastronomie struguri