x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aromele veacului al XIX-lea

Aromele veacului al XIX-lea

de Carmen Dragan    |    07 Ian 2009   •   00:00

Din luna ianuarie şi până în luna martie, 16 chefi din New York vor renaşte festinurile inspirate din banchetele secolului al XIX-lea, preparând mâncăruri care astăzi au dispărut în mare parte din meniurile moderne. Reuniţi cu ocazia unei conferinţe de presă la Restaurantul "Le Bernadin", notat cu trei stele de Ghidul Michelin, chefi celebri ca Thomas Keller de la Restaurantul "Perse", sau Eric Ripert, de la Restaurantul "Le Bernadin", au explicat în ce constă acest proiect, care este organizat sub patronajul lui Tim şi al Ninei Zagat. Aceştia sunt editorii ghidului gastronomic ce le poartă numele, apărut pentru prima oară în anul 1979, fiind specializat în hoteluri şi restaurante de lux.




Dineuri

Seria dineurilor va începe la 12 ianuarie la Café des Artistes, unde se vor servi aceleaşi mâncăruri ca în filmul lui Gabriel Axel, "Festinul Babettei". "Filmul a fost inspirat din nuvela lui Karen Blixen", a precizat Jenifer Lang, directoarea restaurantului şi autoare a mai multor cărţi de bucate. Babette, o bucătăreasă renumită în Paris, s-a refugiat într-un mic sat danez, după ce a fugit din Franţa, în 1871. A câştigat la loterie şi a investit toţi banii în prepararea unui festin pentru 12 persoane. În meniu s-au aflat o supă de broască ţestoasă, blinii cu caviar, prepeliţă în foitaj cu sos de trufe din Périgord, brânzeturi, prăjitură cu rom, struguri şi smochine. Restaurantul Café des Artistes va servi aceleaşi mâncăruri, asezonate cu Cherry Amontillado, şampanie Veuve Clicquot, Porto cu brânză şi cafea care se potrivesc foarte bine cu prăjitura cu rom. "Le Bernardin este cunoscut ca fiind restaurantul peştelui. Cred că voi pregăti găluşte din carne de ştiucă şi pateu de peşte în foitaj, dar sunt tentat să prepar şi ceva excepţional pe bază de carne, cum ar fi Ličvre ŕ la royale", a afirmat Eric Ripert. Fiecare dintre restaurantele implicate în această iniţiativă va dona o parte din încasările obţinute unei asociaţii de caritate.

Reţetă din altă epocă

Pentru festinul inspirat din secolul al XIX-lea, Eric Ripert, chef la Restaurantul "Le Bernardin", din New York, şi-a propus să prepare Ličvre ŕ la royale, un fel de mâncare preparat pe bază de iepure sălbatic. "Este nevoie de doi iepuri, să dezosezi unul fără să faci găuri prin carne, să amesteci carnea tocată a celui de-al doilea cu trufe şi foie gras, iar apoi totul trebuie fiert.

Înainte de asta însă, iepurii trebuie să stea două zile la macerat în vin roşu. Nimeni nu mai face astăzi aşa ceva, este mult prea scump şi prea complicat", a explicat Eric Ripert.

×
Subiecte în articol: profesionistii