x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Aventură culinară sub culorile "Curcubeului"

Aventură culinară sub culorile "Curcubeului"

de Veronica Bectas    |    03 Oct 2011   •   15:01

Au fost doi ani de aventura! O aventura a gustului, dar inainte de toate o aventura a tineretii in plin proces de modelare. Ca sticla glajarilor de la Murano au fost copiii acestia in mainile maestrilor lor! Ori, ca sa ramanem in atmosfera gastronomiei, ca "sticla" de zahar ars din care se modeleaza flori, grile si zambete.

Incepand cu toamna anului 2009, Proiectul "Centrul de formare si integrare profesionala «Curcubeu»" (Sighisoara) a adus in prim plan o actiune complexa, de tip "integrativ", prin care se dorea combinarea formarii profesionale cu intermedierea de competente-cheie si cu abordari socio-pedagogice si socio-terapeutice. In acest fel, mai mult de douazeci de tineri provenind din medii social defavorizate au avut sansa dezvoltarii profesionale, dar si a dezvoltarii personale, depasindu-si astfel conditia si urcand o noua treapta in plan social. Cofinantat de Fondul Social European (FSE), prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 "Investeste in Oameni!", in cadrul Axei Prioritare 6 "Promovarea incluziunii sociale", proiectul a avut de la bun inceput opt parteneri majori, dintre care unul transnational, Jurnalul National fiind, in acest context, partenerul media.

Dintre toate meseriile in care putea fi aplicat, Volker Reiter, directorul Centrului de Integrare Inter-Etnica pentru Tineret Sighisoara, promotorul proiectului, le-a ales pe cele din domeniul restauratiei si turismului, adica: bucatari, ospatari, receptioneri, menajere de hotel. "De la inceputul activitatii mele in turism, observ, mai ales la Sighisoara, faptul ca personalul din domeniu este foarte slab pregatit profesional si ca cele mai multe dintre certificatele de absolvire a programelor de formare nu sunt corelate cu abilitatile reale ale absolventilor." Dupa doi ani de pregatire, absolventii Centrului "Curcubeu" ar putea proba ca ceva incepe sa se schimbe si in acest domeniu.

Partea noastra in proiect, a Jurnalului National, a presupus organizarea unor cursuri speciale cu maestri ai artei culinare. Intre ei, Gheorghe Vatafu, fost bucatar sef la Intercontinental, vreme de peste 30 de ani, si initiator al curentului "Noii Bucatarii Romanesti", "Chef Cezar" (Cezar Munteanu, fost bucatar al diplomatiei romanesti), Silvian Scornea, fost membru al lotului olimpic de bucatari, medaliat de nenumarate ori, Uica Mihai, tele-bucatar (la TVR3), Stefan Florin Varga (multi ani coordonator al diferitelor actiuni de protocol de la Castelul Foisor de la Sinaia), dar si somelierul Sergiu Nedelea. Cu totii au reusit sa ii invete ceva deosebit pe tinerii nostri cursanti, iar cele deprinse au fost probate in cadrul unei cine VIP. Cina de incheiere a proiectului, care a avut loc la sfarsitul lunii septembrie, a fost girata de maestrul Gheorghe Vatafu, iar din meniu nu au lipsit: Fileul de salau "norvegian", Supa-crema domneasca, Curcanul la tava cu sos de mere, Papanasii traditionali. Cum, la o evaluare finala, proiectele generate de Jurnalul National au primit de la toti partenerii punctajul maxim, ne permitem sa o intrebam si pe coordonatoarea proiectului din partea noastra, Simona Lazar, cunoscut gastronom, ce impresie i-au lasat acesti doi ani de lucru cu tinerii.

"Per ansamblu, proiectul «Centrul de formare si integrare profesionala Curcubeu» este un succes. Trebuie sa remarc, de exemplu, eforturile depuse pentru construirea personalitatii tinerilor intrati in proiect, ceea ce s-a facut dincolo de insusirea unor manualitati si cunostinte profesionale. Marele castig al acestui proiect este nu ca a scos niste profesionisti – sunt la inceput de cariera acum, dar, indubitabil, vor face o figura frumoasa la oricare loc de munca pe care il vor avea in viitor – dar mai ales faptul ca a scos niste oameni pregatiti sa infrunte viata. Am apreciat de la bun inceput cursurile si programele care s-au ocupat de sufletul, de mintea, de educatia personala a acestor tineri. Este ceea ce lipseste, in general, invatamantului profesional din Romania. Or, in cazul proiectului «Curcubeu», aceste carente au fost acoperite. In ce priveste partea noastra de participare la proiect – mai ales Cinele VIP, care au fost o provocare si pentru noi, care suntem, in esenta specialisti ai scrisului si ai comunicarii –, poate ca era loc de mai bine, insa in esenta targeturile pe care ni le-am propus le-am atins. Am adus personalitati din lumea gastronomiei, dar nu ne-am propus sa aducem «vedete» care sa evolueze «solo», iar tinerii cursanti sa aiba rolul «corului», ci am cautat acei profesionisti care, dincolo de prestatia lor gastronomica, aveau capacitatea sa devina pentru tinerii nostri cursanti modele de viata, modele profesionale. Si cred ca, in buna masura, acest scop subsidiar a fost atins. Sunt convinsa ca proiectele viitoare vor fi si mai bine legate. Dar chiar si asa, cu micile erori ale oricarui proiect nou, el constituie un model pentru alte proiecte similare, care s-ar putea dezvolta in tara. Multiplicat la scara zonala si nationala, acest tip de proiect formativ poate multiplica sansele de integrare profesionala si sociala ale tinerilor din medii mai putin favorizate."

×