La distanţă de o oră de Atena, insula Evia se dezvăluie călătorului, bucurându-i toate simţurile. Natura a fost aici foarte generoasă, aşa că odată ajunşi în aceste locuri ne vom bucura de mult soare, privelişti încântătoare, apă limpede, păduri luxuriante, dar şi preparate tradiţionale de neuitat.
POPAS ÎN CHALCHIDA
Călătoria noastră a început din capitala insulei, Chalchida, un loc renumit printr-un fenomen natural unic în lume: Evripos. Pentru a înţelege cu adevărat insula, e bine să o străbaţi cu oamenii locului. Evangelos Angelis, preşedintele Departamentului de Turism din Evia, s-a dovedit a fi un bun cunoscător al ţinuturilor. Dar şi un rafinat gastronom (a studiat arta gastronomică la o şcoală din Paris).
Împreună am vizitat capitala, unde se poate intra în Casa Roşie, destinată în special evenimentelor culturale, apoi în Biserica Sfântul Nicolae, cu un altar renumit, sculptat în lemn de măslin. Pe dealul coastei beoţiene, se mai poate vizita şi Castelul Karababa. Acesta a fost construit în anul 1684 de către turci, dar arhitectul a fost un veneţian.
Chalkida este renumită pentru barurile unde se serveşte ameţitorul ouzo. Peştele proaspăt şi fructele de mare sunt preparate în timp ce eşti servit cu ouzo sau tsipouro, la alegere. De altfel, am aflat că în toate aşezările de la malul mării găseşti aceste băuturi. Tavernele din insula Evia sunt faimoase pentru preparatele din carne, peşte şi vinuri potrivite. Tot aici se pot cumpăra dulciuri specifice locului, cum ar fi bucheţelele din flori dulci, oferite la nuntă, la botez sau atunci când domnii vor să cucerească.
ATRACŢIA MĂRII
În Evia nu poţi să stai prea departe de mare. Toate oraşele importante se află pe malul mării. În sudul insulei se poate vizita oraşul Eretria, cu 4.500 de locuitori. Însă vara localitatea ajunge să găzduiască aproape 20.000 de turişti. Aceştia au mai multe variante de petrecere a timpului liber. Pot să viziteze Casa Mozaicurilor, Muzeul Arheologic cu 400 de exponate şi Teatrul Antic, deschis începând cu luna iunie. De aici se pot organiza mai multe excursii, cum ar fi la Mănăstirea Sfântul Nicolae, din satul Ano Vathia.
De la ghidul nostru am aflat că acest locaş a fost construit în secolul al XV-lea, dar a fost renovat de mai multe ori, ultima oară în 1965. Cine doreşte să se distreze pe apă, poate practica surfing, înot, schi, poate naviga sau pescui. Mergând mai spre sud, drumul ajunge în oraşe precum Karistos şi Marmari. Aici sunt plaje primitoare, iar apa este de un albastru uimitor. Se poate vizita şi Castelul Roşu. Pe Muntele Ochi există un grup de 20 de structuri din piatră, cunoscute sub numele de drakospito, în traducere: casa dragonilor.
GUSTURI IREZISTIBILE
În zonele joase din Karystos viticultura este o tradiţie şi sunt produse mari cantităţi de vin. Soiul cel mai cultivat este Savatiano, iar de curând localnicii au început să producă vin organic. Iată câteva vinuri greceşti: Retsina, vin alb original, cu gust puternic de răşină, care nu trebuie să se învechească, Mavrodaphne, un vin roşu generos, Zitsa, vin alb sau roşu. Măslinii şi pomii de citrice abundă pe dealuri şi parfumează întreaga zonă. Cărnurile şi brânzeturile din insulă sunt recunoscute peste tot pentru calitatea superioară şi gustul excelent.
Dintre brânzeturi amintim renumita feta - cea mai consumată brânză în Grecia, manouri - o brânză savuroasă, de calitate superioară. Nu trebuie conservată mult. Myzithra este o altă brânză proaspătă, asemănătoare cu manouri, dar de calitate inferioară şi mai puţin grasă. Kopanisti este o brânză proaspătă, picantă, care se tartinează.
Touloumotyri este o brânză moale, preparată din lapte de capră, conservată în piele de animal. Evangelos Angelis ne-a spus că această brânză se prepară şi astăzi după modelul tradiţional. Pe vremuri nu existau butoaie pentru brânză, de aceea aceasta se conserva în piele de oaie şi de capră. După ce se scotea de pe animal, se întindea la soare. După ce se usca, se introducea brânza şi se cosea. Se băga în pământ pentru a ţine mai multe zile. Gustul ei seamănă cu feta. Să amintim şi de graviera - o brânză de lux, fabricată din lapte de vacă.
Aşadar, se poate spune că o excursie pe aceste meleaguri este o revelaţie şi pentru papilele gustative.
AROME DIN NORD
Nordul insulei îşi dezvăluie şi el frumuseţile. Ghidul nostru ne-a condus spre localitatea Sati, situată în munte. Aici am poposit la o tavernă în care ne-am putut bucura de preparatele locului: salatele renumite, biftec, iar la desert: salata de smochine. Mai spre nord, oraşul Limni m-a încântat prin aşezarea sa în trepte, cu străduţe înguste şi chiar şi prin plaja cu pietriş. Aici se află şi Muzeul Istoric şi Folcloric, ce deţine colecţii interesante.
Pe malul mării terasele sunt una lângă alta, iar calamarii prăjiţi, caracatiţele fripte la grătar, creveţii în sos de roşii şi chifteluţele din legume sunt irezistibile. Mai spre nord se poate ajunge în oraşul Aedipsos, recunoscut prin izvoare termale, iar din portul Oreoi putem porni în diverse croaziere, spre continent sau spre alte insule.
APELE BINEFĂCĂTOARE
Localitatea Aedipsos, situată în nordul insulei, datorită faptului că deţine izvoare miraculoase, a fost destinaţie turistică încă din cele mai vechi timpuri. Legenda spune că Hercule şi-a recăpătat puterile făcând o baie în apele acestei staţiuni din Evia. Plutarh scria despre Aedipsos că este refugiul ideal pentru toţi cei care doresc să combine împlinirea spirituală cu relaxarea trupească, euforia mentală cu distracţia.
În afara bolilor ginecologice cronice, apele izvoarelor din Aedipsos sunt recomandate şi pentru bolile generative ale articulaţiilor, osteoporoză, lumbago, coxalgie, malformaţii post-traumatice, migrene, tendonite, angiopatii, boli ale sistemului endocrin. Apele vindecătoare ajung la o temperatură constantă printr-un tratament termic şi sunt distribuite nu doar la centrele publice, dar şi la cele mai multe dintre hotelurile din oraş, care oferă servicii de spa. Aici se află cel mai important hotel spa din întreaga Grecie.
Miel cu brânză - Boutaki arniou me tyri
Ingrediente: un kg de miel tăiat în bucăţi, 300 g brânză, două cepe, 180 g ulei, 4 căţei de usturoi, rozmarin, oregano, sare, piper
Preparare: Mielul se taie în bucăţi, apoi se spală. Se pun într-un vas şi se stropesc cu untul încălzit în prealabil. Se adaugă brânza, cepele şi usturoiul, toate tăiate mărunt, şi se pun pe foc, acoperind oala ermetic. Se lasă pe foc timp de o oră.
Chiftele din legume - Kroketa
Ingrediente: 200 g pâine, o ceapă, 500 g carne tocată, 3 ouă, 700 g cartofi, 250 g roşii, 5 linguri unt, două linguri ulei, cimbru, 100 g brânză feta, pătrunjel tocat, sare, piper
Preparare: Pâinea se înmoaie în apă, se scurge şi se amestecă bine cu carnea tocată. Cartofii se curăţă de coajă, se fierb şi se fac piure. Se adaugă peste amestecul de carne şi pâine. Pătrunjelul tocat, ceapa mărunţită, ouăle, roşiile tăiate mărunt, untul, brânza feta şi condimentele se adaugă în compoziţie. Se formează chiftele în palmă, apoi se prăjesc pe ambele părţi în ulei.
Citește pe Antena3.ro