x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Aventuri culinare pe tărâmuri solare

0
Autor: Carmen Dragan 16 Iul 2009 - 00:00
Aventuri culinare pe tărâmuri solare
Vezi galeria foto

La distanţă de o oră de Atena, insula Evia se dezvăluie călătorului, bucurându-i toate simţurile. Natura a fost aici foarte generoasă, aşa că odată ajunşi în aceste locuri ne vom bucura de mult soare, privelişti încântătoare, apă limpede, păduri luxuriante, dar şi preparate tradiţionale de neuitat.



POPAS ÎN CHALCHIDA
Călătoria noastră a început din capitala insulei, Chalchida, un loc renumit printr-un fenomen natural unic în lume: Evripos. Pentru a înţelege cu adevărat insula, e bine să o străbaţi cu oamenii locului. Evangelos Angelis, preşedintele Departamentului de Turism din Evia, s-a dovedit a fi un bun cunoscător al ţinuturilor. Dar şi un rafinat gastronom (a studiat arta gastronomică la o şcoală din Paris).

Împreună am vizitat capitala, unde se poate intra în Casa Roşie, destinată în special evenimentelor culturale, apoi în Biserica Sfântul Nicolae, cu un altar renumit, sculptat în lemn de măslin. Pe dealul coastei beoţiene, se mai poate vizita şi Castelul Karababa. Acesta a fost construit în anul 1684 de către turci, dar arhitectul a fost un veneţian.

Chalkida este renumită pentru barurile unde se serveşte ameţitorul ouzo. Peştele proaspăt şi fructele de mare sunt preparate în timp ce eşti servit cu ouzo sau tsipouro, la alegere. De altfel, am aflat că în toate aşezările de la malul mării găseşti aceste băuturi. Tavernele din insula Evia sunt faimoase pentru preparatele din carne, peşte şi vinuri potrivite. Tot aici se pot cumpăra dulciuri specifice locului, cum ar fi bucheţelele din flori dulci, oferite la nuntă, la botez sau atunci când domnii vor să cucerească.

ATRACŢIA MĂRII
În Evia nu poţi să stai prea departe de mare. Toate oraşele importante se află pe malul mării. În sudul insulei se poate vizita oraşul Eretria, cu 4.500 de locuitori. Însă vara localitatea ajunge să găzduiască aproape 20.000 de turişti. Aceştia au mai multe variante de petrecere a timpului liber. Pot să viziteze Casa Mozaicurilor, Muzeul Arheologic cu 400 de exponate şi Teatrul Antic, deschis începând cu luna iunie. De aici se pot organiza mai multe excursii, cum ar fi la Mănăstirea Sfântul Nicolae, din satul Ano Vathia.

De la ghidul nostru am aflat că acest locaş a fost construit în secolul al XV-lea, dar a fost renovat de mai multe ori, ultima oară în 1965. Cine doreşte să se distreze pe apă, poate practica surfing, înot, schi, poate naviga sau pescui. Mergând mai spre sud, drumul ajunge în oraşe precum Karistos şi Marmari. Aici sunt plaje primitoare, iar apa este de un albastru uimitor. Se poate vizita şi Castelul Roşu. Pe Muntele Ochi există un grup de 20 de structuri din piatră, cunoscute sub numele de drakospito, în traducere: casa dragonilor.

GUSTURI IREZISTIBILE
În zonele joase din Karystos viticultura este o tradiţie şi sunt produse mari cantităţi de vin. Soiul cel mai cultivat este Savatiano, iar de curând localnicii au început să producă vin organic. Iată câteva vinuri greceşti: Retsina, vin alb original, cu gust puternic de răşină, care nu trebuie să se învechească, Mavrodaphne, un vin roşu generos, Zitsa, vin alb sau roşu. Măslinii şi pomii de citrice abundă pe dealuri şi parfumează întreaga zonă. Cărnurile şi brânzeturile din insulă sunt recunoscute peste tot pentru calitatea superioară şi gustul excelent.

Dintre brânzeturi amintim renumita feta - cea mai consumată brânză în Grecia, manouri - o brânză savuroasă, de calitate superioară. Nu trebuie conservată mult. Myzithra este o altă brânză proaspătă, asemănătoare cu manouri, dar de calitate inferioară şi mai puţin grasă. Kopanisti este o brânză proaspătă, picantă, care se tartinează.





Touloumotyri este o brânză moale, preparată din lapte de capră, conservată în piele de animal. Evangelos Angelis ne-a spus că această brânză se prepară şi astăzi după modelul tradiţional. Pe vremuri nu existau butoaie pentru brânză, de aceea aceasta se conserva în piele de oaie şi de capră. După ce se scotea de pe animal, se întindea la soare. După ce se usca, se introducea brânza şi se cosea. Se băga în pământ pentru a ţine mai multe zile. Gustul ei seamănă cu feta. Să amintim şi de graviera - o brânză de lux, fabricată din lapte de vacă.

Aşadar, se poate spune că o excursie pe aceste meleaguri este o revelaţie şi pentru papilele gustative.

AROME DIN NORD
Nordul insulei îşi dezvăluie şi el frumuseţile. Ghidul nostru ne-a condus spre localitatea Sati, situată în munte. Aici am poposit la o tavernă în care ne-am putut bucura de preparatele locului: salatele renumite, biftec, iar la desert: salata de smochine. Mai spre nord, oraşul Limni m-a încântat prin aşezarea sa în trepte, cu străduţe înguste şi chiar şi prin plaja cu pietriş. Aici se află şi Muzeul Istoric şi Folcloric, ce deţine colecţii interesante.

Pe malul mării terasele sunt una lângă alta, iar calamarii prăjiţi, caracatiţele fripte la grătar, creveţii în sos de roşii şi chifteluţele din legume sunt irezistibile. Mai spre nord se poate ajunge în oraşul Aedipsos, recunoscut prin izvoare termale, iar din portul Oreoi putem porni în diverse croaziere, spre continent sau spre alte insule.

APELE BINEFĂCĂTOARE
Localitatea Aedipsos, situată în nordul insulei, datorită faptului că deţine izvoare miraculoase, a fost destinaţie turistică încă din cele mai vechi timpuri. Legenda spune că Hercule şi-a recăpătat puterile făcând o baie în apele acestei staţiuni din Evia. Plutarh scria despre Aedipsos că este refugiul ideal pentru toţi cei care doresc să combine împlinirea spirituală cu relaxarea trupească, euforia mentală cu distracţia.

În afara bolilor ginecologice cronice, apele izvoarelor din Aedipsos sunt recomandate şi pentru bolile generative ale articulaţiilor, osteoporoză, lumbago, coxalgie, malformaţii post-traumatice, migrene, tendonite, angiopatii, boli ale sistemului endocrin. Apele vindecătoare ajung la o temperatură constantă printr-un tratament termic şi sunt distribuite nu doar la centrele publice, dar şi la cele mai multe dintre hotelurile din oraş, care oferă servicii de spa. Aici se află cel mai important hotel spa din întreaga Grecie.


Miel cu brânză - Boutaki arniou me tyri
Ingrediente: un kg de miel tăiat în bucăţi, 300 g brânză, două cepe, 180 g ulei, 4 căţei de usturoi, rozmarin, oregano, sare, piper
Preparare: Mielul se taie în bucăţi, apoi se spală. Se pun într-un vas şi se stropesc cu untul încălzit în prealabil. Se adaugă brânza, cepele şi usturoiul, toate tăiate mărunt, şi se pun pe foc, acoperind oala ermetic. Se lasă pe foc timp de o oră.


Chiftele din legume - Kroketa
Ingrediente: 200 g pâine, o ceapă, 500 g carne tocată, 3 ouă, 700 g cartofi, 250 g roşii, 5 linguri unt, două linguri ulei, cimbru, 100 g brânză feta, pătrunjel tocat, sare, piper
Preparare: Pâinea se înmoaie în apă, se scurge şi se amestecă bine cu carnea tocată. Cartofii se curăţă de coajă, se fierb şi se fac piure. Se adaugă peste amestecul de carne şi pâine. Pătrunjelul tocat, ceapa mărunţită, ouăle, roşiile tăiate mărunt, untul, brânza feta şi condimentele se adaugă în compoziţie. Se formează chiftele în palmă, apoi se prăjesc pe ambele părţi în ulei.
Citeşte mai multe despre:   brănză,   europa gurmanda

 



Mai multe titluri din categorie

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate

Roger Federer a devenit personaj de benzi desenate
Fanii lui Roger Federer vor fi încântați să afle că elvețianul nu va înceta niciodată să joace tenis, cel puțin nu sub forma benzilor de desene animate. Starul tenisului mondial a acceptat să devină personaj...

Escapadă în București

Escapadă în București
Îți dorești de ceva timp o vacanță în București dar nu ai găsit niciodată momentul potrivit? Sau poate ai câteva zile libere înainte de salariu? Oricare ar fi motivul, acum ai ocazia perfectă pentru o...

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”

Pepe, transformare emoţionantă în semifinala Te cunosc de undeva! „Bucurie mai mare nu aş fi putut să am!”
Galerie Foto O gală cu miză mare, sâmbătă, de la ora 20:00, la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși își va desemna finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o...

Circuite de vară, în inima României

Circuite de vară, în inima României
Sibiul, unul dintre cele mai frumoase orașe ale României, își primește iar vizitatorii. Pe lângă destinația urbană de city break, împrejurimile oferă foarte multe posibilități de relaxare. Un circuit...

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență

Ediția specială de roast din cel de-al zecelea sezon iUmor a fost lider de audiență
Galerie Foto Ediția specială de roast a celui mai nou sezon iUmor, difuzată miercuri seara, între orele 20.30 – 23.39, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicul comercial din mediul urban, dar și la nivelul...

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale

Păr puternic și strălucitor? Top 5 Tratamente Păr cu Ingrediente Naturale
Părul este unul din atuurile prin care se face remarcată o femeie, iar dacă este puternic și strălucitor va atrage întotdeauna privirile. În dorința de a arăta bine, ne supunem firul de păr la acțiunea...

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni

UE redeschide granițele pentru turiștii israelieni
Uniunea Europeană a adăugat Israelul pe lista țărilor ale căror cetățeni pot călători în blocul comunitar. Se încearcă astfel stimularea turismului, grav afectat de restricțiile dure impuse din...

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00

Începând cu 9 mai, Happy Channel va difuza miniseria Forsyte Saga, în fiecare duminică, de la 20.00
Galerie Foto Un remake al seriei cu același nume din anul 1967, miniseria Forsyte Saga (2002) va avea premiera duminică, 9 mai, de la ora 20.00, la Happy Channel....

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea

Ce se va întâmpla cu festivalurile Untold și Neversea
Festivalurile Untold și Neversea ar putea fi organizate după data de 1 august 2021, potrivit premierului Florin Cîțu.  „Eu așa sper și așa vreau, dar nu cred că pot să aibă loc de la 1 iunie....
Serviciul de email marketing furnizat de