x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Babeasca neagra

Babeasca neagra

08 Apr 2005   •   00:00

Este greu de precizat cand si unde a aparut soiul romanesc Babeasca Neagra. Se presupune, ca este rezultatul selectiei populare din vita salbatica de padure care se gasea din abundenta pe teritoriul geto-dacic. Astfel, putem spune ca soiul Babeasca Negra s-a format o data cu poporul roman.

  • de ION PUSCA - enolog

  • Daca facem o incursiune in istorie, constatam ca pe teritoriul localitatii Poiana, in prezent componenta a comunei Nicoresti, pe dealul Cetatuia, a existat cetatea Piroboridava, o asezare geto-dacica. Acestea certifica faptul ca pe aceste locuri, inca din epoca geto-dacica, a existat o aglomeratie umana care avea ca ocupatie viticultura, care in timp a dus la formarea podgoriei Nicoresti.

    Legenda spune ca Stefan cel Mare, in drum spre Cetatea de Scaun, Suceava, a trecut prin podgoria Niciresti, deci o podgorie cunoscuta la acea vreme si a baut aici un vin rosu care i-a placut. Voievodul a botezat acest vin cu numele de Babeasca, pentru ca vinul a fost servit de o batrana a locului.

    De aceea, cred ca acest soi din care se obtineau vinuri rosii de calitate, exista de mult timp in aceasta podgorie. Aici mai putem aminti faptul ca Richelieu(1585-1642), Cardinalul Frantei, pretuia vinul rosu de Nicoresti, deci soiul Babeasca Neagra. Precizez ca nici un soi romanesc nu a avut in decursul timpurilor atatea sinonime fapt care a determinat ca secole de-a randul, in diferite zone, sa fie cultivat sub alte denumiri, ceea ce a dus la grave confuzii privind personalitatea acestui soi. Astfel, acest soi a fost intalnit in cultura sub numele de: Cracana de Odobesti, Crangana la Panciu, Caldaruse sau Caldarusa la Iasi, Rara Negra la Chisinau, Raschirata, Cracanata, Negru Babeasca, in alte zone viticole romanesti.

    Babeasca Neagra este un foarte productiv si asigura productii mari de struguri de 1.3000-18.000 kg la ha, dar poate ajunge in unii ani si in unele zone pana la 25.000 kg la ha.

    Strugurii ei la coacere sunt ramurosi, cu boabe rare neomogene, care seamana cu dantura unei femei batrane, care si-a pierdut o parte din dinti. Aceasta asemanare este cauza, spune o alta legenda, ca in unele locuri, populatia a denumit acest soi Babeasca Neagra. Acest vin se serveste la temperaturi cuprinse intre 10 si 15 grade Celsius. De preferat sa se consume cu mancaruri pe baza de carne de pasare, carne de vita, branzeturi usoare.

    Babeasca Neagra, cu cele peste 6.000 ha pe care le detine, este soiul autohton pentru vin rosu ce cea mai mare suprafata din Romania si il intalnim cultivat in circa 40 de centre viticole.
    ×
    Subiecte în articol: gastronomie babeasca