x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Berea, băutură şi ingredient

Berea, băutură şi ingredient

09 Ian 2008   •   00:00

In lume există sute de tipuri de bere care se incadrează in două mari categorii: „ale" şi „leger". „Ale" sunt berile obţinute prin fermentare rapidă, in timp ce „leger-urile" se prepară prin fermentaţie lentă şi obţin gustul final după imbătrănirea la rece, fiind mai deschise la culoare, mai slab alcoolizate şi mai spumoase.

Utilizare

Berea este făcută din malţ, hamei şi drojdie. Hameiul are un rol-cheie in procesul de fabricaţie. Gustul particular al fiecărui tip de bere este dat de combinaţia de soiuri de hamei. Pe lăngă berea blondă şi cea brună există o categorie aparte a berilor „speciale". Astfel de tipuri de bere sunt: cea fără alcool, cea hipocalorică (pentru diabetici) şi cea slab alcoolizată pentru tineri. |n categoria berilor speciale se mai incadrează berea dietetică, cea nutritivă şi berea caramel.

Deşi cei mai mulţi oameni consideră berea doar o băutură de vară, in realitate, ea este un ingredient clasic in arta gastronomică. Berea este folosită ca bază pentru diferite sosuri calde, avănd rolul de a frăgezi carnea de porc, pui, găscă, curcan, vită sau chiar peşte.

De reţinut că la temperaturi mari, alcoolul se evaporă, iar aroma berii se imprimă in preparat. Tocmai de aceea, atunci cănd gătiţi cu bere, alegeţi acel sortiment pe care il şi beţi. In plus, berea poate fi folosită şi la prepararea diferitelor aluaturi, fiindcă le face mai pufoase.

Antricot de vită

Ingrediente: 2,2 kg antricot de vită, 700 g ceapă, 350 ml ulei, 100 g făină, 500 g ardei gras, 200 g pastă de tomate, 75 g pastă de ardei, 5 g piper, 5 g cimbru, două legături de verdeaţă, 50 g sare, doi litri de bere neagră.

Preparare: Antricotul se tranşează, se bate, se crestează şi se dă prin făină. Ceapa se taie peştişori. Ardeiul gras se taie rondele. Antricoatele se prăjesc in ulei, se mută in alt vas, se adaugă in uleiul rămas ceapa, se căleşte, se stinge cu pasta de tomate, pasta de ardei şi berea, apoi se adaugă cimbrul. După ce se dă in clocot, se adaugă antricoatele şi se fierb incă 25 minute. Se prezintă cu decor de ardei gras.

Păstrăv cu bere

Ingrediente: 10 păstrăvi, 10 lămăi, 10 cepe, 150 g făină, două foi de dafin, un litru de bere, 50 g sare, două g piper.

Preparare: Păstrăvii curăţaţi se spală cu apă şi cu zeama de la jumătate de lămăie. Se usucă, se presară sare şi piper peste ei, apoi se dau prin făină. Ceapa şi lămăile rămase se taie in rondele. Frunzele de dafin se rup bucăţele. Păstrăvii se pun in tavă, se inconjoară cu rondele de ceapă şi se pun feliile de lămăie deasupra. Se stropesc cu ulei şi se toarnă bere căt să ii acopere. Vasul acoperit cu folie de aluminiu se ţine la cuptor, la foc potrivit, 30 minute. Se scoate folia de aluminiu şi se mai lasă 10 minute să se rumenească peştii.

Pui cu bere şi ardei iute

Ingrediente: două kg piept de pui, 5 ardei iuţi roşii in oţet, 300 g ceapă, 50 g usturoi, 50 g roşii in bulion, 1.500 ml bere neagră, 800 g arpagic, oregano, 250 ml ulei, 50 g sare.

Preparare: Pieptul de pui se taie julienne şi se rumeneşte in ulei. Usturoiul se pisează. Ardeiul se toacă mărunt. Roşiile se zdrobesc, se amestecă impreună cu usturoiul, ceapa şi ardeiul. Sosul de roşii se pune intr-o cratiţă cu puţin ulei, se fierbe două minute, se adaugă puiul, arpagicul, berea, oregano, se sărează şi se lasă la foc mic pănă cănd fierbe carnea. Se prezintă pe platou cu decor de verdeaţă.

Crap Orly

Ingrediente: un crap de aproximativ un kg, două ouă, 120 g făină, 3 linguri de ulei, sare, piper, ulei pentru prăjit, bere; sosul: 450 g maioneză, 100 ml frişcă, 60 ml vin alb, o lingură de zeamă de lămăie, o lingură de muştar, sare, piper alb.

Preparare: Se amestecă maioneza cu frişca, se adaugă piperul alb, o lingură de muştar, zeama de lămăie şi sarea. După ce s-a omogenizat, compoziţia se bagă la frigider. Crapul curăţat se porţionează şi se sărează. Gălbenuşurile se amestecă bine cu două linguri de ulei şi cu făina. Se adaugă berea, iar la sfărşit albuşurile bătute spumă. Aluatul rezultat trebuie să aibă consistenţa compoziţiei de clătite. Peştele se trece prin acest aluat şi se prăjeşte pănă se rumeneşte frumos. Se serveşte cu garnitură de cartofi şi sos.

Pulpe umplute

Ingrediente: 10 pulpe de pui, 900 g ciuperci proaspete, 500 g ceapă, 100 g usturoi, două kg roşii, 10 porţii de orez sărbesc gata preparat, 50 g sare, 5 g piper, 250 ml Cognac; sosul: 500 g miere, 300 g ketchup, 500 ml bere neagră, 50 g sare, 5 g piper, 250 g sos Worchesterhire.

Preparare: Pulpele dezosate se aplatizează. Ciupercile şi pătrunjelul se taie mărunt. Usturoiul se pisează. Se taie capacul roşiilor, se scobesc şi se umplu cu orez sărbesc. Ciupercile se trag in unt cu ceapă, se adaugă usturoi, sare, piper, cimbru şi pătrunjel. Se lasă la răcit. Se umplu pulpele cu compoziţia rezultată, se invelesc in folie de aluminiu şi se mai lasă 10 minute ca să se rumenească. Sosul de bere se pregăteşte din mierea ţinută pe foc mic, peste care se adaugă ketchupul, sarea, piperul, sosul Worchesterhire şi berea neagră. Se lasă la fiert pănă cănd se leagă.

×
Subiecte în articol: două sare ulei piper bere berea caiet de retete