x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bocuse d’Or / 22 de ani de aventuri culinare

Bocuse d’Or / 22 de ani de aventuri culinare

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    30 Ian 2009   •   00:00

Din 1987, o dată la doi ani, concursul mondial de gastronomie Bocuse d’Or invită 24 de tineri bucătari, din ţări diferite, într-o competiţie inedită de artă culinară.




Anvergură internaţională

În perioada 27-28 ianuarie 2009, în cadrul celui de-al 14-lea Salon Internaţional al Restaurantelor, Hotelurilor şi Alimentelor (SIRHA) de la Eurexpo, în Lyon, a avut loc Bocuse d’Or 2009, competiţie iniaţiată de renumitul maestru bucătar francez, Paul Bocuse.

Participanţii la concurs se «antrenează» luni în şir pentru a realiza un preparat original pe baza unei teme cunoscute dinainte. Deseori evenimentul a fost descris ca "Olimpiada bucătăriei internaţionale", iar concurenţii, atât de devotaţi artei lor, îşi iau concediu doar ca să repete şi să se pregătească pentru competiţie. Pentru concursul din 2009, ingredientele temă au fost carnea de vită Aberdeen Angus Scotch, codul proaspăt norvegian, scoicile norvegiene culese cu mâna şi creveţii sălbatici roz norvegieni. Vestitul maestru bucătar Daniel Boulud a prezidat, în calitate de preşedinte de onoare, juriul format din peste 24 de maeştri bucătari.

Scurt istoric

În anul 1987, cortina se ridica pentru a începe concursul, iar juriul reunea cele mai mari nume din gastronomia internaţională. Trofeul, realizat de sculptorul César şi un cec de 10.000 de dolari a fost câştigat de un bucătar francez. După succesul primei ediţii, concursul revine în anul 1989, la Sirha. Noutatea a constat în prezenţa unei femei printre bucătari, care a reuşit să urce pe prima treaptă a podiumului. În 1991, raţa a fost ingredientul vedetă. Anul 1993 confirmă forţa tradiţiei gastronomice din Europa de Nord. Competiţia a adus, în anul 1995, în prim-plan un bucătar dintr-un sat francez. În 1997, un candidat mexican a reuşit să atragă atenţia juriului, deoarece a invitat un grup de cântăreţi, care au însoţit cu muzică prepararea bucatelor. În 1999, concursul a fost câştigat de un norvegian. Concursul atrage, în anul 2001, peste 800 de jurnalişti care au mediatizat evenimentul. În 2003, trofeul a fost înlocuit cu o sculptură simbolică a lui Paul Bocuse, realizată de Christine Delessert. Pentru prima oară, în 2005, este montat un ecran gigant, pe care spectatorii au putut vedea concursul în direct şi fiecare bucătar şi preparat în detaliu. La 20 de ani de la înfiinţarea concursului, în 2007, s-a organizat o nouă metodă de preselecţie a ţărilor candidate care permite mai multor doritori să participe la competiţie. Este anul în care a participat şi o delegaţie română.

Câştigători

Laureaţii concursului Bocuse d’Or 2009 sunt: Geir Skeie, reprezentantul Norvegiei, câştigătorul marelui trofeu şi al unui cec în valoare de 20.000 de euro; Jonas Lundgren, din Suedia, şi-a adjudecat trofeul Bocuse d’Argent şi un cec în valoare de 15.000 de euro; Philippe Mille, reprezentantul Franţei s-a clasat pe locul al treilea, câştigând Bocuse de Bronze şi un premiu în bani în valoare de 10.000 de euro.

×
Subiecte în articol: gastronomie bocuse