GASTRONOMIE
EXOTIC - Puii de
balta sunt consumati doar de romanii cu dare de mana
Unii le considera o delicatesa. Altii o ciudatenie pe care nu ar incerca-o niciodata. Bucataria asiatica si cea italiana pun la rang de cinste puii de balta.
CRISTINA ANDREEA CATANA
|
VAST. In bucataria asiatica, puii de balta au cele mai multe intrebuintari |
In bucataria romaneasca nu s-a impamantenit foarte tare obiceiul de a manca pui de balta. Unul dintre motive este pretul foarte ridicat al unei portii. In medie, in restaurant, 100 de grame de pui de balta ajung la suma de un milion. Cine are dare de mana va consuma, in schimbul acelor bani, cam 4-5 picioruse.
SERVIRE. Alaturi de puii de balta, mai puteti servi si o garnitura. Gabriel Tufa, bucatar la restaurantul "Nostalgia", recomanda paste, melci, cocteil de legume, scoici sau cartofi natur. Daca alegeti legumele si vreti sa va incantati si oaspetii cu o asemenea delicatesa, trebuie sa le trageti mai inainte in tigaie, iar cartofii natur trebuie si ei trasi in unt.
In cazul in care alegeti sa preparati acasa puii de balta, trebuie sa stiti ca inainte de a incepe operatiunea trebuie sa tineti puii de balta intr-un bait facut din otet, ulei, sare si piper. Rostul acestuia este de a inlatura mirosul si gustul de mal. Apoi, cu mare grija, se indeparteaza pielita si se pun pulpele la fezandat unse cu putin ulei pentru a nu face crusta. Pentru a le prepara, aveti doua variante: pane sau in mod parizian.
REGULI. Broastele, ale caror picioruse sunt comestibile, sunt foarte usor de recunoscut. In primul rand, trebuie sa fie crescute in balta. Cele care traiesc pe pamant au un gust mult mai fad, dar se pot manca si ele. Gabriel Tufa spune ca cel mai important este modul in care sunt preparate.
BAUTURA. Dupa o portie de pui de balta, este recomandat sa consumati un pahar cu tarie, de orice fel ati dori. Chiar si tuica noastra traditionala este potrivita acestui fel de mancare traditional.
Daca totusi alegeti sa serviti aceasta delicatesa la restaurant, nu va sfiiti sa folositi mainile pentru a manca. Oricum nu ati putea folosi tacamurile, pentru ca "pulpele" sunt atat de mici, incat nu se pot taia.
SOS ROSU
|
Acest sos se poate folosi pentru asezonarea puilor de balta, care au drept garnitura paste fainoase.
Mod de preparare:
Se trag la tigaie trei catei de usturoi taiati rondele in ulei de masline.
Apoi se adauga o ceapa de marime potrivita, taiata marunt, 3-4 ciuperci proaspete de marime potrivita, taiate felii.
Acestea se lasa pe foc sa se caleasca.
Dupa aceea, se sting cu vin alb si se adauga o lingura mare de pasta de rosii, sare, piper, busuioc si oregano, fiecare dupa gust.
Se serveste cu tarie.
|