x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătăraşii spiriduşi de la Sighişoara

Bucătăraşii spiriduşi de la Sighişoara

de Mihai Uica    |    30 Sep 2010   •   00:00
Bucătăraşii spiriduşi de la Sighişoara
Sursa foto: Tudor Cireş/Jurnalul Naţional

Pornind de la Buziaş spre Sighişoara, fireşte că m-am rătăcit în Podişul Transilvaniei şi am hălăduit în hârbul meu de maşină de la Deva la Cluj, Sibiu, Braşov numai cu ochii uimiţi prin parbriz, ignorând toate indicatoarele de pe drum. Şi a dat Domnul până la urmă să găsesc o potecă prin Agnita şi Cincu până la Sihişoara.

Şi m-am umplut de atâta frumuseţe, că, odată ajuns în Cetate, n-am mai putut să îi suport frumuseţea de bombonieră aurită şi am luat Sighişoara şi am închis-o într-un glob de sticlă şi am aninat-o în cer, ca oricine vrea să o vadă numai cu puterea braţelor şi a sufletului să se anine pe funii de mătase până la ea, ca să îşi îmbucure sufletul şi inima.

Şi am mai găsit în Sighişoara nişte copii de aur, douăzeci cu totul, care uceniceau într-ale gastronomiei şi ospătăritului la Centrul Educaţional CURCUBEU, locaş de suflet condus de un neamţ cu inimă de român. Domnul Volker Reiter, neamţul, m-a invitat să mă joc patru zile de-a bucătăria cu acei copii şi să-i învăţ tainele gastronomiei săseşti. Dar eu mai întâi şi mai întâi m-am băgat pe sub pielea lor de bucătăraşi începători şi le-am cântat doine din Banat, iar ei mi-au doinit de pe Târnave şi aşa suna bucătăria noastră a cântec, de fierbeau bucatele în măsura doi a patra.

Şi patru zile s-au ostenit spiriduşii cu mine şi eu cu ei şi am învăţat să gătim baş nemţeşte cu iz de Lender Valtz şi de Yodler. Iar copiii bucătăraşi mi-au intrat cu totul în suflet şi de dragul lor am făcut mâncăruri de pomină, că am avut şi musafiri care să se îmbie la gustat şi toţi, Doamne-ajută, au făcut burţile ca dobele de Crăciun.
Şi am plecat fericit şi plin de tinereţea pe care am luat-o împrumut de la Bucătăraşii Spiriduşi, ca să îmi ajungă măcar până la Sfintele Paşti, când o să mă întorc să ciocnesc cu ei ouă roşii.
Iar până atunci Sighişoara rămâne atârnată între două ceruri, ca un bibelou dăruit universului.


Supă de lapte cu crenvurşti şi ciuperci de prun
Ingrediente: 2 l supă de vită din extract, 2 l lapte gras 3,5%, 800 g crenvurşti de vită afumat, 400 g ciuperci de prun (sau champignon), 500 g morcov, două căpăţâni de usturoi, o rădăcină mare de hrean, 500 g smântănă, 6 ouă, 250 ml zeamă de gogoşari în oţet, 250 ml zeamă de castraveţi în oţet, 100 ml oţet de mere, două legături de leuştean.
Preparare: Morcovul se rade foarte fin şi se căleşte în 100 ml de ulei până se înmoaie de tot. Se stinge cu supa de oase şi laptele. Când zeama începe să fiarbă, se adaugă crenvurştii tăiaţi feliuţe de o jumătate de cm şi ciupercile tăiate lamele. Se lasă să fiarbă 15 minute şi se trage de pe foc. În blender se face dresingul supei, după cum urmează: se pun smântâna, căţeii de usturoi tăiaţi mărunt, zeama de castraveţi, zeama de gogoşari şi oţetul de mere. Se adaugă hreanul ras fin. Se porneşte blenderul şi se încorporează ouăle unul câte unul. Mixarea trebuie să dureze până obţinem un conţinut foarte fin. Acest dresing se toarnă încet în oala în care lichidul trebuie să nu aibă mai mult de 80 de grade. Şi se amestecă încontinuu pentru încorporare. În momentul servirii, se asezonează cu leuştean.


Supă de nuntă
Ingrediente: 500 g ficăţei de pasăre (preferabil de gâscă sau de pui), 200 g pâine uscată, 13 ouă, supă din extract de vită, două legături de pătrunjel verde, sare, piper.
Preparare: Ficăţeii se trag la tigaie şi se prăjesc pe jumătate. Se lasă la odihnit, apoi se dau prin maşina de tocat sau în robotul de bucătărie împreună cu pâinea înmuiată în puţină supă şi stoarsă. Din această tocătură cu adaos de 3 ouă şi o legătură de verdeaţă tocată fin se frământă o pastă vârtoasă. Dacă pasta este prea moale, mai adăugaţi puţin pesmet uscat. Se pune la fiert o oală cu doi litri de apă cu sare. Cu două linguriţe se formează din pasta de ficat găluşte mici, care se pun la fiert. Apa nu trebuie să clocotească tare, ci doar superficial. Când găluştele se ridică la suprafaţă, se scot şi se lasă la odihnit pe o farfurie. În momentul servirii, se foloseşte o farfurie fierbinte. În ea se sparge cu grijă un ou ca să nu se împrăştie, se adaugă 4-5 găluşte şi se toarnă foarte încet supă clocotită pe buza farfuriei. În jumătate de minut oul se va închega. Se presară pătrunjel verde tocat fin. Poate fi ornată şi cu puţină boia dulce.


Supă în 3 culori
Ingrediente: un kg sfeclă roşie, un kg spanac, un kg rădăcini de pătrunjel, 100 ml extract de carne, o căpăţână de usturoi, 50 g hrean ras, 200 ml smântână, o lămâie, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper, cimbru, dafin, boabe de muştar sau muştar cu hrean.
Preparare: Toate legumele se curăţă şi se pun la fiert separat, fiecare într-un vas cu apă, sare şi piper boabe. La pătrunjel se adaugă şi 2-3 foi de dafin. La sfeclă se adaugă boabe de muştar sau muştar. Se lasă să fiarbă îndelung, pentru a se înmuia bine. Odată fierte se scot din lichid şi se lasă la răcit. Apoi se pasează fiecare, preferabil cu blenderul pentru a obţine o pastă vâscoasă. În sfecla roşie se adaugă usturoi, hrean şi se diluează cu supă până la consistenţa unui aluat de clătite. În spanac se adaugă puţin pătrunjel şi suc de lămâie, pentru gust acrişor; în pătrunjel se adaugă smântână. Toate trei cremele trebuie să aibă aceeaşi consistenţă (aluat de clătite). Fierbinţi, cele trei supe se toarnă în farfurie în aşa fel încât să nu se combine, pentru a obţine trei pete de culoare, fiecare cu altă aromă. Cu o furculiţă se pot trasa linii de îmbinare, astfel să dea impresia că în farfurie a avut loc o furtună. Se ornează cu câteva frunze de pătrunjel verde.

×
Subiecte în articol: profesionistii