x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăraşii spiriduşi de la Sighişoara

0
Autor: Mihai Uica 30 Sep 2010 - 00:00
Bucătăraşii spiriduşi de la Sighişoara Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

Pornind de la Buziaş spre Sighişoara, fireşte că m-am rătăcit în Podişul Transilvaniei şi am hălăduit în hârbul meu de maşină de la Deva la Cluj, Sibiu, Braşov numai cu ochii uimiţi prin parbriz, ignorând toate indicatoarele de pe drum. Şi a dat Domnul până la urmă să găsesc o potecă prin Agnita şi Cincu până la Sihişoara.

Şi m-am umplut de atâta frumuseţe, că, odată ajuns în Cetate, n-am mai putut să îi suport frumuseţea de bombonieră aurită şi am luat Sighişoara şi am închis-o într-un glob de sticlă şi am aninat-o în cer, ca oricine vrea să o vadă numai cu puterea braţelor şi a sufletului să se anine pe funii de mătase până la ea, ca să îşi îmbucure sufletul şi inima.

Şi am mai găsit în Sighişoara nişte copii de aur, douăzeci cu totul, care uceniceau într-ale gastronomiei şi ospătăritului la Centrul Educaţional CURCUBEU, locaş de suflet condus de un neamţ cu inimă de român. Domnul Volker Reiter, neamţul, m-a invitat să mă joc patru zile de-a bucătăria cu acei copii şi să-i învăţ tainele gastronomiei săseşti. Dar eu mai întâi şi mai întâi m-am băgat pe sub pielea lor de bucătăraşi începători şi le-am cântat doine din Banat, iar ei mi-au doinit de pe Târnave şi aşa suna bucătăria noastră a cântec, de fierbeau bucatele în măsura doi a patra.

Şi patru zile s-au ostenit spiriduşii cu mine şi eu cu ei şi am învăţat să gătim baş nemţeşte cu iz de Lender Valtz şi de Yodler. Iar copiii bucătăraşi mi-au intrat cu totul în suflet şi de dragul lor am făcut mâncăruri de pomină, că am avut şi musafiri care să se îmbie la gustat şi toţi, Doamne-ajută, au făcut burţile ca dobele de Crăciun.
Şi am plecat fericit şi plin de tinereţea pe care am luat-o împrumut de la Bucătăraşii Spiriduşi, ca să îmi ajungă măcar până la Sfintele Paşti, când o să mă întorc să ciocnesc cu ei ouă roşii.
Iar până atunci Sighişoara rămâne atârnată între două ceruri, ca un bibelou dăruit universului.


Supă de lapte cu crenvurşti şi ciuperci de prun
Ingrediente: 2 l supă de vită din extract, 2 l lapte gras 3,5%, 800 g crenvurşti de vită afumat, 400 g ciuperci de prun (sau champignon), 500 g morcov, două căpăţâni de usturoi, o rădăcină mare de hrean, 500 g smântănă, 6 ouă, 250 ml zeamă de gogoşari în oţet, 250 ml zeamă de castraveţi în oţet, 100 ml oţet de mere, două legături de leuştean.
Preparare: Morcovul se rade foarte fin şi se căleşte în 100 ml de ulei până se înmoaie de tot. Se stinge cu supa de oase şi laptele. Când zeama începe să fiarbă, se adaugă crenvurştii tăiaţi feliuţe de o jumătate de cm şi ciupercile tăiate lamele. Se lasă să fiarbă 15 minute şi se trage de pe foc. În blender se face dresingul supei, după cum urmează: se pun smântâna, căţeii de usturoi tăiaţi mărunt, zeama de castraveţi, zeama de gogoşari şi oţetul de mere. Se adaugă hreanul ras fin. Se porneşte blenderul şi se încorporează ouăle unul câte unul. Mixarea trebuie să dureze până obţinem un conţinut foarte fin. Acest dresing se toarnă încet în oala în care lichidul trebuie să nu aibă mai mult de 80 de grade. Şi se amestecă încontinuu pentru încorporare. În momentul servirii, se asezonează cu leuştean.


Supă de nuntă
Ingrediente: 500 g ficăţei de pasăre (preferabil de gâscă sau de pui), 200 g pâine uscată, 13 ouă, supă din extract de vită, două legături de pătrunjel verde, sare, piper.
Preparare: Ficăţeii se trag la tigaie şi se prăjesc pe jumătate. Se lasă la odihnit, apoi se dau prin maşina de tocat sau în robotul de bucătărie împreună cu pâinea înmuiată în puţină supă şi stoarsă. Din această tocătură cu adaos de 3 ouă şi o legătură de verdeaţă tocată fin se frământă o pastă vârtoasă. Dacă pasta este prea moale, mai adăugaţi puţin pesmet uscat. Se pune la fiert o oală cu doi litri de apă cu sare. Cu două linguriţe se formează din pasta de ficat găluşte mici, care se pun la fiert. Apa nu trebuie să clocotească tare, ci doar superficial. Când găluştele se ridică la suprafaţă, se scot şi se lasă la odihnit pe o farfurie. În momentul servirii, se foloseşte o farfurie fierbinte. În ea se sparge cu grijă un ou ca să nu se împrăştie, se adaugă 4-5 găluşte şi se toarnă foarte încet supă clocotită pe buza farfuriei. În jumătate de minut oul se va închega. Se presară pătrunjel verde tocat fin. Poate fi ornată şi cu puţină boia dulce.


Supă în 3 culori
Ingrediente: un kg sfeclă roşie, un kg spanac, un kg rădăcini de pătrunjel, 100 ml extract de carne, o căpăţână de usturoi, 50 g hrean ras, 200 ml smântână, o lămâie, o legătură de pătrunjel verde, sare, piper, cimbru, dafin, boabe de muştar sau muştar cu hrean.
Preparare: Toate legumele se curăţă şi se pun la fiert separat, fiecare într-un vas cu apă, sare şi piper boabe. La pătrunjel se adaugă şi 2-3 foi de dafin. La sfeclă se adaugă boabe de muştar sau muştar. Se lasă să fiarbă îndelung, pentru a se înmuia bine. Odată fierte se scot din lichid şi se lasă la răcit. Apoi se pasează fiecare, preferabil cu blenderul pentru a obţine o pastă vâscoasă. În sfecla roşie se adaugă usturoi, hrean şi se diluează cu supă până la consistenţa unui aluat de clătite. În spanac se adaugă puţin pătrunjel şi suc de lămâie, pentru gust acrişor; în pătrunjel se adaugă smântână. Toate trei cremele trebuie să aibă aceeaşi consistenţă (aluat de clătite). Fierbinţi, cele trei supe se toarnă în farfurie în aşa fel încât să nu se combine, pentru a obţine trei pete de culoare, fiecare cu altă aromă. Cu o furculiţă se pot trasa linii de îmbinare, astfel să dea impresia că în farfurie a avut loc o furtună. Se ornează cu câteva frunze de pătrunjel verde.

Citeşte mai multe despre:   profesionistii

 



Mai multe titluri din categorie

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin

Regizorul filmului Rust îi aduce un omagiu directoarei de imagine, decedată după ce a fost împușcată de Alec Baldwin
Incidentul de săptămâna trecută, când actorul Alec Baldwin a împușcat cu o armă de recuzită doi colegi de platou, a dus la moartea directoarei de imagine și rănirea regizorului Joel Souza, scrie...

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari

Primul om din lume cu o avere de peste 1.000 de miliarde de dolari
Elon Musk, deja pe primul loc în topul bogaţilor lumii, cu o avere estimată la 207 miliarde de euro, ar putea face un pas mai departe. Omul de afaceri ar putea deveni primul cu o avere de peste 1.000 de miliarde de...

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare

Noi informații despre arma folosită de Alec Baldwin pe platourile de filmare
Polițiștii americani au stabilit că arma de recuzită pe care a folosit-o Alec Baldwin pe platoul de filmare avea muniție reală. Sunt primele detalii din ancheta începută după ce actorul a împușcat mortal o...

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express

Drumul Împăraților ajunge în Georgia, la Asia Express
Galerie Foto Duminică seară, de la 20:00, pe Antena 1, cele șașe echipe rămase în cursa celui mai dur reality-show, Asia Express - Drumul Împăraților, vor ajunge în Georgia, a doua țară de pe traseul sezonului 4. O nouă...

Iată de ce salteaua potrivită este secretul unui somn odihnitor

Iată de ce salteaua potrivită este  secretul unui somn odihnitor
Galerie Foto Pentru a ne menține energia pe tot parcursul unei zile solicitante, este primordial să acordăm atenție calității orelor de somn. Cert este că organismul uman nu poate recupera energia pierdută, întrucât...

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților Show-ul, lider de audienţă

Un nou cuplu de vedete va obține pașaportul de trecere spre Georgia, la Asia Express - Drumul Împăraților  Show-ul, lider de audienţă
Galerie Foto Ediția de luni seară Asia Express- Drumul Împăraților a stabilit ordinea clasamentului. O primă echipă a obținut imunitatea și și-a asigurat pașaportul de trecere către țara și etapa următoare. Mihai și...

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP

Avantajele unor servicii funerare in Bucuresti NON STOP
Galerie Foto Cei care au un deces in familie se confrunta cu momente dureroase in care au nevoie de sprijin, intelegere si compasiune. Daca vor apela la o firma de servicii funerare din Bucuresti, acestia vor fi degrevati de o mare...

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă

Cum creezi un colț de lectură la tine acasă
Galerie Foto Cu toții am învățat, în ultima perioadă, despre importanța relaxării de acasă, activitățile care ne fac plăcere și cum să integrăm cât mai multe elemente pe care le îndrăgim, pentru o atmosferă cât ma...

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii

Cum să îți menții locuința caldă și să nu ai facturi mari pe timpul iernii
Pentru cei mai mulți dintre noi, iarna este un adevărat coșmar, mai ales în zilele geroase, în care frigul îți intră prin oase. Nu doar că este greu să te bucuri de confortul termic pe care ți l-ai dori, dar...

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?

Cum te asiguri de folosirea corectă a diblurilor?
Atunci când vrei să fixezi un element pe un perete sau pe un tavan, cel mai adesea ai nevoie de dibluri cu ajutorul cărora să îl poți fixa foarte bine. Există o mulțime de tipuri de dibluri, care diferă...

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?

De ce să alegi animatori pentru petrecerea copilului tău?
Organizarea unei petreceri, în general, poate da multe bătăi de cap oamenilor, motiv pentru care mulți adulţi preferă să facă una cât mai restrânsă sau o simplă ieșire în oraș cu cei mai buni prieteni....

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului

Succesul „Jocului Calamarului” evidențiază cât de ieftin este să faci filme în afara Hollywood-ului
Cu „Squid Game" - „Jocul Calamarului”, Netflix înregistrează cel mai mare succes al său, serialul distopic sud-coreean vizionat de peste 111 milioane de telespectatori la nivel global, relatează CNBC. De...
Serviciul de email marketing furnizat de