x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucataria bunicilor - La sate se bea fiertura de fructe

Bucataria bunicilor - La sate se bea fiertura de fructe

de Francisca M. Catana    |    16 Iul 2006   •   00:00
Bucataria bunicilor - La sate se bea fiertura de fructe

Batranii de la tara fac vara chiselita din fructe proaspete si o baga la beci, ca sa o poata manca rece.

Unii dintre noi mai pastreaza in minte si in suflet, inca neatinsa de uitare, amintirea zilelor copilariei. Nu e greu sa ne aducem aminte de venirea vacantei de vara, cand parintii nostri ne trimteau pe fiecare in vacanta, la bunici, la tara. Pentru multi, asta insemna primirea in dar a trei luni de natura, pentru ca tot atata timp aveam sa respiram un aer pur si sa mancam numai din gradina bunicilor sau din livada lor. Copacii erau incarcati cu fructe si asteptau nerabdatori sa le culegem povara proaspata si dulce. Mancam atunci din copac cirese, visine, zarzare sau caise. Si dupa ce ne saturam, culegeam in san multe fructe, de tot felul, ca bunicii nostri sa ne faca o chiselita.

DELICIU. Chiselita este o fiertura de diverse fructe. Fructele din chiselita se faramiteaza dupa fierbere, nu raman intregi ca la compot. Se poate obtine fie punand mai multe fructe la un loc, in aceeasi chiselita, fie numai din cirese, caise, prune sau visine. Chiselita se poate face si din zarzare verzi, careia ii adaugam insa mai mult zahar. Si iarna ne putem bucura de acest deliciu, preparandu-ne o chiselita din fructe uscate. Chiselita se consuma rece. Dupa ce preparau chiselita, ca sa se raceasca mai repede, multi batrani o bagau la beci pentru cateva ore, alaturi de compoturile, dulceturile si muraturile puse acolo pentru iarna.

RETETA - Chiselita de caise
  • INGREDINTE: 600 g caise, 600 g zahar, 300 g faina de amidon.
  • PREPARARE: Se pun intr-un vas caisele curatate de samburi si se presara zahar in straturi. Se oparesc samburii. Apa de la samburi se toarna peste caise si se fierb 15 minute. Caisele fierte si siropul se trec printr-o sita, se pune zaharul si se dau in clocot. Separat, se dizolva amidonul. Se toarna apoi amidonul si se da numai intr-un clocot. Se toarna imediat in cupele de servit. Se serveste rece.
  • NATURAL. Chiselita se face din diverse fructe

    ×
    Subiecte în articol: bucataria de week-end fructe chiselita