TINERI GASTRONOMI
"Banatenii mananca bine, mananca gras si diversificat, de aceea, din toata Romania, specificul culinar din Banat mi se pare cel mai atractiv si cel mai interesant", marturiseste Cosmin Periat, un tanar bucatar timisorean, pentru care bucataria este locul unde ideile devin cu usurinta o realitate apetisanta.
Are 24 de ani, iar pana la aceasta varsta a reusit sa acumuleze sase ani de experienta in domeniul culinar. Lucreaza de trei ani la un mare hotel din Timisoara. A experimentat inainte si bucataria mexicana, profesand la un restaurant mexican tot de pe malurile Begai. Coordona activitatea din bucatarie si, in acelasi timp, verifica aspectul si gustul mancarurilor pe care le preparau bucatarii pe care ii avea in subordine. Anul acesta a terminat pregatirea profesionala, desi el spune ca intotdeauna e ceva de invatat in gastronomie. A urmat cursul de bucatar-sef. Acum isi doreste sa ia parte la cat mai multe expozitii culinare si concursuri pentru a obtine diplome si distinctii. Orice diploma obtinuta in domeniul culinar ii este necesara pentru atingerea titlului de "Maestru in arta culinara". Doar lipsa de experienta il opreste, deocamdata, sa obtina titlul suprem, altminteri bucatele lui ies la fel de bine precum cele ale unui mare bucatar. Sunt necesari cel putin zece ani de experienta in domeniu si participarea la multe concursuri nationale si internationale.
PASIUNE. "Fara dorinta nu reusesti nimic", spune Cosmin, care si-a propus dintotdeauna sa aiba aceasta profesie. Este de parere ca meseria de bucatar este fascinanta si ca mereu ai ceva de descoperit. Este incantat de tot ceea ce apare nou in bucatarie, doreste sa foloseasca cat mai multe materii prime, mai ales pe acelea care dau un aer exotic preparatelor. Lui Cosmin ii place mult ceea ce face, iar acum, daca ar fi pus in situatia de a-si schimba meseria, i-ar fi foarte greu sa aleaga altceva. "Cand esti tanar, nu prea stii ce alegeri sa faci pentru viitorul tau si te duci si tu acolo unde atractia te indruma", este de parere Cosmin. Desi stie sa gateasca tot felul de preparate, Cosmin Periat nu are o mancare preferata. Si asta ne aminteste de cizmarul din proverb, care nu are niciodata cizme. Ii place insa sa gateasca mancaruri calde, ca preparatele cu sosuri sau escalopurile.
La expozitia culinara care a avut loc de curand la Timisoara, preparatele lui Cosmin au fost cele mai apreciate. Designul folosit a fost demn de o expozitie internationala. Dumitru Burtea, presedintele Asociatiei Bucatarilor si Cofetarilor din Turism din Romania, i-a propus sa se prezinte cu preparatele respective la Cupa de la Kremlin din octombrie 2006. Cosmin crede cu tarie ca cei mai buni bucatari sunt barbatii, dar nu contesta nici o secunda calitatile romancelor de a fi bune gospodine, la ele acasa.
CREATIE. Cosmin prezinta, in cadrul expozitiilor si concursurilor gastronomice, preparate culinare create de el. Retetarele nu sunt utile bucatarilor de talia lui, ele sunt necesare doar gospodinelor pentru diversificarea meniului.
La concursuri - fie ele nationale sau internationale - , imaginatia sa e singura carte de bucate la care face apel.
Citește pe Antena3.ro
| ||
TINERE SPERANTE |
CAIET DE RETETE
| ||
GULASPAPRICASCIORBA BANATEANA |