EUROPA GURMANDA
Se numeste Delia Elena Panait. Are 18 ani si locuieste in Austria, la Linz. La preselectia din Austria a Concursului Miss Diaspora a convins ca este cea mai frumoasa dintre romancele de acolo si a venit la Mangalia, unde, alaturi de alte 20 de fete frumoase, a incercat sa demonstreze ca spiritul romanesc traieste si departe de tara.
CONCURSUL. Dintre toate concurentele, ne-a atras atentia pentru ca, citind "fisa" ei de concurs, am constatat ca are ca hobby bucataria. Mai mult decat atat, la proba artistica, "numarul" ei a fost o demonstratie de pregatire a unui cocteil. "Consider ca tot ceea ce tine de gastronomie si de restauratie poate intra oricand in sfera artisticului", si-a motivat Delia alegerea. Si, chiar daca nu l-a convins pe presedintele juriului, regizorul Geo Saizescu, de "spectaculozitatea" unui asemenea exercitiu artistic, noi am decis sa credem in ea. Reteta de cocteil pe care a prezentat-o a fost urmatoarea: "20 ml curaIao blue, 20 ml rom alb, 50 ml suc de struguri, 50 ml tonic water. CuraIao blue, romul si sucul de struguri se pun, cu gheata, in shaker, se scutura si se toarna in pahar. Se adauga apa tonica. Paharul se decoreaza cu zahar pe margine si inauntru se pun 3-4 boabe de struguri rosii si cuburi de pepene galben".
ACASA. Delia a trait pana la 14 ani intr-un sat din Banat. A plecat apoi, cu mama sa, in Austria. "Despre Romania, ce as putea spune? Este tara mea natala, este
casa unde m-am nascut si am crescut si este locul unde sufletul meu va ramane pana la moarte." Despre Teremia Mare spune ca, "desi mai mereu este seceta si viata este grea, eu cred ca este cel mai frumos sat din lume, pentru ca este satul meu". "Mancarurile mele preferate sunt toate cele de acasa, pregatite de mana bunicii: mamaliguta, sarmalutele, supica, fripturile de porc de Craciun... In Austria gasesti mancaruri din toate zonele fostului Imperiu Austro-Ungar, unele seamana cu cele din Banat, chiar si la noi la restaurant se gatesc fel de fel de mancaruri interesante⦠Dar sarmalute nu se fac, si daca s-ar face nu ar avea gustul celor de la Teremia!â¦"
IDEALURI. A invatat taina bucatelor cu mare drag. "Imi place sa gatesc si sper ca voi face cariera in acest domeniu. Poate chiar, intr-o zi, o sa am propriul meu restaurant. De ce nu un restaurant cu specific romanesc�" Deocamdata lucreaza la Linz intr-o cafenea-restaurant numita "Cafe Maier". Timpul liber si-l petrece mai mult in⦠bucatarie. De data asta acasa, unde deprinde, impreuna cu fratele ei mai mic, tainele mancarurilor romanesti. "Cand m-am intors de la Mangalia la Linz, fratiorul meu ma astepta cu un pastrav la gratar, pregatit ca in Romania" - ne-a scris Delia, in zilele urmatoare. Care este reteta? "Se curata pastravul de solzi, se spala si se sterge cu un prosop curat si uscat, apoi se cresteaza si se condimenteaza pe fata si pe dinauntru cu sare, piper, patrunjel si doi catei de usturoi... Apoi se baga intr-o teapa de lemn si se pune la gratar. Se poate servi cu salata din cartofi fierti."
Despre timpul petrecut la Callatis, crede ca este "un vis si o experienta frumoasa, din care am invatat multe si despre mine si talentul meu".
|
ROMANII DIN LINZ
Comunitatea de romani din Linz este poate cea mai numeroasa din Austria. Pentru ca acolo nu exista o biserica romaneasca, la marile sarbatori emigrantii romani - ca multi alti emigranti de toate religiile - se aduna in lacasul de cult al Bisericii Evanghelice Internationale, unde, la parter, se afla mese pe care fiecare isi aduce ofranda. Peste o suta de romani se saluta, discuta, glumesc, exuberanti, intr-o veselie care este atipica lumii germanice in care au ales sa traiasca. Ultimii sositi sunt intotdeauna mai nostalgici, chiar daca au siguranta painii albe, umplute cu crema de usturoi, la micul dejun al fiecarei zile.
|
|
Douazeci si una de frumuseti - romance venite la Callatis din toate colturile lumii. Fara indoiala frumusetea "fetelor noastre" este o marca romaneasca, recunoscuta oriunde pe glob. De cativa ani, prin Concursul Miss Diaspora organizat la Mangalia, vara de vara, tinere, plecate de copile din Romania sau chiar nascute pe alte meleaguri se intorc "Acasa", de dragul limbii romane si al traditiilor care merita sa fie pastrate. Miza concursului este nu atat frumusetea, cat spiritul romanesc!
|