x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarii, în concurs

Bucătarii, în concurs

de Diana Radu    |    Maria Belu    |    10 Mai 2008   •   00:00
Bucătarii, în concurs

Pentru specialiştii din domeniul gastronomiei, cu siguranţă unul dintre cele mai “savuroase” momente este cel în care li se acordă distincţia de “Maestru în Arta Culinară”, de unicul for naţional care are aceste prerogative.

Pentru specialiştii din domeniul gastronomiei, cu siguranţă unul dintre cele mai “savuroase” momente este cel în care li se acordă distincţia de “Maestru în Arta Culinară”, de unicul for naţional care are aceste prerogative.

 

S-au înscris în cursă 84 de bucătari şi 16 cofetari. Însă Asociaţia Naţională a Bucătarilor şi Cofetarilor din Turism (ANBCT), prin cele cinci comisii specializate, a decis că numai 43 de bucătari şi 9 cofetari merită să obţină în acest an titlul de “Maestru în Arta Culinară”. O diplomă care, după cum sublinia dl Dumitru Burtea, preşedintele ANBCT, “pentru bucătari, este echivalentul tezei de doctorat”, ea putînd reprezenta un orgoliu, împlinirea unui deziderat sau, pur şi simplu, posibilitatea de a lucra ca specialist într-un restaurant de 4 sau 5 stele.

Însă nu orice lucrător dintr-un restaurant se poate înscrie într-un astfel de concurs, ci doar cei care au o vechime de minimum 10 ani în domeniu şi au participat de-a lungul timpului la diferite competiţii naţionale.

 

CONCURS. Pentru prima dată, în 2008, competiţia pentru obţinerea titlului de “Maestru în Arta Culinară” nu s-a mai des­făşurat la Bucureşti, ci la Braşov, în perioada 5-8 mai. Ea a debutat cu un seminar de instruire, după care au urmat cele trei probe, una scrisă şi două practice, dintre care o probă practică impusă şi una de creati­vitate. La “impuse” (ca să folosim un termen din competiţiile de gimnastică sportivă), concurenţii au prezentat un meniu format din trei preparate, respectînd anumite criterii. Evident, mai spectaculoasă a fost proba de creativitate, unde bucătarii au realizat un platou festiv, iar cofetarii un tort. Juriul, condus de dl Andrei Dumitrescu şi avînd ca secretar pe dna Gabriela Berechet – ambii specialişti de marcă în domeniul gastronomic – a avut o sarcină deloc uşoară. Notele obţinute au variat între 7,20 şi 9,40.

 

Performerii

Cel mai mare punctaj în competiţie a fost obţinut de Jakob Hausmann – o vedetă a TVR –, elveţian de origine, stabilit de mulţi ani în ţara noastră. Pentru proba de creativitate, el a realizat un platou denumit simbolic “Floare de colţ”. Baza platoului a fost formată din frunze de praz, slănină afumată şi conopidă. Cele trei pre­parate prezentate au fost: te­ri­nă de porc (cu farsă de pui şi ardei roşu, îmbrăcată în mantie de verdeaţă), galantină de pui cu piper verde, pastetă de vită cu hribi. La categoria “cofetari”, cele mai multe puncte le-a ob­ţi­nut Carmela Dragomir, din Cîm­pina. La proba de creativitate, ea a prezentat: “Mousse de portocale cu ciocolată”, “Mousse Chan­tilly” şi “Cremă de lapte şi caramel pe blat de nucă”. Deco­ru­rile au fost realizate din ciocolată plastică.

×
Subiecte în articol: gastronomie