x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarul anului

Bucătarul anului

de Tudor Cires    |    23 Oct 2008   •   00:00

Mauro Colagreco crede în puterea florilor, a celor din grădina sa de lângă Menton (Coasta de Azur), unde tânărul şef de restaurant italo-argentinian a fost desemnat la 20 octombrie "bucătarul anului" de ediţia 2009 a Ghidului culinar GaultMillau.



În 2007, ghidul l-a "recompensat" deja, proclamându-l "revelaţia anului". Restaurantul său, "Le Mirazur", deschis într-o vilă suspendată între cer şi pământ, primise prima stea, eveniment care a făcut din Mauro singurul şef de origine argentiniană aureolat cu o asemenea distincţie în Franţa, ţara rafinamentului gastronomic prin excelenţă. Pentru el, Hexagonul reprezintă o etapă obligatorie în desăvârşirea carierei de bucătar. "Am ezitat", a declarat Mauro Colagreco pentru AFP, "punând în balanţă şi Spania, mai atractivă datorită limbii şi «fenomenului Ferran Adria» (bucătarul catalan cunoscut pe plan mondial). Dar, până la urmă, am preferat Franţa pentru şansa de a învăţa acolo bucătăria clasică".

Meniurile lui  Mauro Colagreco se află sub semnul florilor şi al verdeţurilor sălbatice, pe care le culege singur din împrejurimile Mentonului. Locul cel mai drag îi este însă grădina de zarzavaturi şi de legume. Începând de anul acesta, în grădina lui cresc 20 de soiuri de roşii, cinci soiuri de dovleac, vinete, ardei, legume pe care le cultivă cu ajutorul unui botanist neozeelandez. Contactul cu solul este, pentru Mauro, un moment de reflecţie şi, totodată, o datorie de şef: cea de a cultiva şi de a transmite… gust şi savoare.

×
Subiecte în articol: gastronomie