x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bucătarul Planetei se pregăteşte

Bucătarul Planetei se pregăteşte

09 Mai 2007   •   00:00
PROFESIONIŞTII / Ştefan Bercea
Ca in orice altă meserie, şi in arta culinară bucătarii au nevoie de recunoaşterea valorii lor. Şi ce titlu poate fi mai important decăt acela de Bucătarul planetei?

Predeal. Cabana Vănătorilor. Maestrul in arta culinară, singurul care s-a inscris la concursul Global Master Chef, işi va alege juniorul. Patru tineri emoţionaţi, vor să ajungă la Dubai, unde se va desfăşura finala. Aceasta a fost prima etapă de pregătire, competiţia fiind una extrem de dificilă.

JURIU PRESTIGIOS

Ştefan Bercea, vizibil emoţionat, se apucă de lucru. Bucătăria hotelului este ca un furnicar. Cu toate acestea, totul pare foarte bine organizat. Cei patru juniori ştiu ce au de făcut. Unul toacă, altul are grijă de tigăile de pe plită, unul curăţă ceva… Fiecare ştie foarte bine că modul in care se comportă este esenţial in lupta pentru a ajunge la Bled, unde se va alege reprezentantul Europei de Est pentru finala de la Dubai din 2008.

Juriul, venit şi el de dimineaţă, priveşte modul in care se lucrează. Dumitru Burtea, preşedintele ANBCT, şi Jopeph Hadad, executive-chef la Casa Vernescu, sunt cei care vor pune note. Acesta din urmă a acceptat invitaţia ANBCT din dorinţa de a impărtăşi experienţa acumulată la mari restaurante din lume: Ritz din Boston, King David din Ierusalim etc.

Pentru că este prima etapă a pregătirii, nu s-a lucrat cu coşul secret, aşa cum cere regulamentul. Ştefan Bercea şi-a ales singur meniul, dar a respectat intocmai restul cerinţelor impuse de World Association of Cooks Societies (WACS). Timpul de lucru a fost de cinci ore. Juriul a fost atent şi la acest detaliu, pentru că la Bled nerespectarea lui va duce la depunctarea concurentului. Alături de Bercea au mai lucrat şi Ioan Florescu, chef la Cabana Vănătorilor, şi Cornelia Ghişoi, chef la Hotel Aro Palace din Braşov. Fiecare dintre cei prezenţi a fost dornic să dea o mănă de ajutor, conştienţi fiind că un rezultat bun obţinut de maestrul Bercea va ajuta imaginea gastronomiei romăneşti peste hotare.

UN MENIU SPECIAL

Meniul complet creat de Ştefan Bercea a conţinut: terină de foie gras cu file de iepure in mantie de praz, salată de mango, cretinete de căprioară, chutney de sfeclă roşie cu mere şi chimen pentru care a propus un vin Pinot Grigio "Recaş". Al doilea preparat, pentru care vinul ales a fost un Sauvignon Blanc "Domaine Ceptura", a fost file de pangasus cu crustă de verdeţuri, coroană de verdeţuri, coroană de sparanghel cu piure de mazăre, sos champagne spumant. Pentru felul de bază, maestrul in arta culinară a pregătit un piept de raţă umplut cu smochine, muşchi de cerb cu crustă de migdale, sos de coacăze cu portocale, budincă de cartofi cu roşii şi busuioc. Vinul ales a fost Fetească Neagră "Ceptura". La desert, Ştefan Bercea a ales "Emotion Exalte", un jeleu dulce de tomate, cu mousse de ciocolată albă şi ulei de măsline, căpşuni marinate cu lămăi, mentă şi sare.La sfărşit, juriul a fost mulţumit de ceea ce a văzut, dar toată lumea a căzut de acord că mai este mult de muncă avănd in vedere că această competiţie va fi foarte dură, intrucăt la Bled se prezintă cei mai buni bucătari din ţările Europei de Est.
= tabel
Master Chef
Pentru a căştiga competiţia continentală, fiecare dintre concurenţi va trebui să pregătească un meniu echilibrat cu patru servicii pentru opt persoane. Noutatea acestui concurs este că participanţii nu mai trebuie să işi stabilească un meniu. Cu o zi inainte de concurs ei vor afla care sunt ingredientele din care au voie să pregătescă preparatele cu care se vor prezenta in faţa juriului. Tot bucătarul va avea sarcina de a alege vinul cel mai potrivit pentru preparatul său, acesta fiind punctat in funcţie de combinaţia făcută. Pe lăngă toate acestea, concurenţii se vor lupta şi cu timpul. Nu vor avea decăt cinci ore la dispoziţie, iar succesiunea de prezentare a meniului va fi gustare, antreu, preparat de bază şi desert. La competiţia finală fiecare finalist continental va avea un ucenic, care la data concursului nu trebuie să aibă mai mult de 23 de ani. Acesta va avea permisiunea de a executa operaţiunile de bază.
×
Subiecte în articol: bercea profesionistii