x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Bufet romanesc in acordurile de taraf

Bufet romanesc in acordurile de taraf

30 Oct 2004   •   00:00

Locuitorii Bucurestiului s-au bucurat in saptamana care tocmai s-a incheiat de un bufet cu toate mancarurile traditionale romanesti, oferit de Hotelul Continental.

ELENA STAN

RUSTIC. Vasele traditionale romanesti au adaugat savoare mancarurilor
Pentru iubitorii de mancare traditionala romaneasca, evenimentul organizat de Hotelul Continental, numit "Saptamana romaneasca", a fost un adevarat punct de atractie. Timp de o saptamana, cei care au trecut pragul hotelului au fost atrasi de muzica si de aranjamentele pur romanesti. Aici, intr-un cadru specific, cu stergare viu colorate, cu farfurii din lut, pe acordurile viorii si ale tarafului angajat special pentru aceasta saptamana, invitatii au avut parte de un ospat boieresc. Dintre specialitati amintim plachia de crap, frigarui haiducesti si tochitura moldoveneasca. Aceasta actiune, desi a fost ceva inedit pentru bucuresteni, a avut foarte multi vizitatori. Proiectul s-a desfasurat in mai multe orase din tara, insa cei mai multi clienti s-au inregistrat in Bucuresti. Bucurestenii au petrecut momente de neuitat la "Saptamana romaneasca", avand in vedere agitatia zilnica si modul de trai din acest oras.

ATMOSFERA. Pentru cateva momente, acestia s-au rupt de realitate si au patruns intr-o alta lume, lumea artei culinare romanesti. Chiar daca gospodinele gatesc si ele astfel de mancaruri acasa, ele au venit sa fie servite cu mancare preparata de maestrii in arta culinara. "Am fost placut surprinsi de rezervarile facute de grupuri organizate din afara hotelului", a spus Mihai Almangiu, reprezentant al organizatorilor. Sub deviza "Mananci romaneste, mananci regeste", cu numai 10 euro de persoana, sau echivalentul in lei, mesenii au servit preparatele reci sau calde insotite de mustul care este numai bun in aceasta perioada, fiind putin inasprit, pentru a-si inveseli mesenii. De aceste preparate s-au bucurat si cetatenii straini cazati la hotel. Acestia au fost atrasi atat de mesele frumos asezate, de chelnerii care recomandau cu caldura mancarurile, precum si de muzica romaneasca a lautarilor imbracati in costume nationale. Dintre toate tipurile de "saptamani" organizate de lantul hotelier Continen-tal, organizatorii au avut de castigat cel mai mult in aceasta cu specific romanesc. Saptamana germana, organizata in urma cu doua saptamani, a dovedit ca romanii nu sunt mari bautori de bere sau mari consumatori de mancare germana. De "Saptamana romaneasca" va mai puteti bucura doar azi, 30 octombrie.

TOCHITURA MOLDOVENEASCA

Ingrediente: 600 grame de file de porc, 470 grame de muschi de vita refasonat, 400 grame de ficat de pui, 250 grame de piept ardelenesc, 400 grame de cabanos, 10 oua, 500 grame de branza telemea, 400 grame ceapa, 100 grame de usturoi, 400 grame de ardei gras, 300 grame de ciuperci, 500 grame de rosii decojite in bulion, sare, piper, cimbru, 200 ml ulei, 250 ml ulei.

Mod de preparare: Se calesc pe rand pieptul ardelenesc, carnatii, muschiul de vita si fileurile de porc, dupa care se pun toate peste ceapa si ardeiul gras, inabusit cu apa. Ficateii se soteaza separat, taiati cubulete. In cratita cu legume si carne se pune apa si se lasa la fiert pana cand acestea se fragezesc, dupa care se adauga rosiile si sucul de rosii, ciupercile si vinul. Se condimenteaza cu sare, cimbru si piper. La sfarsit se adauga marar si putin patrunjel. Se serveste fierbinte, cu mamaliguta calda si oua ochiuri cu branza rasa deasupra. Va dorim pofta buna!
×
Subiecte în articol: gastronomie grame