Obtinut prin selectie populara, din vita salbatica existenta din abundenta in aceste locuri, soiul Busuioaca de Bohotin a aparut si s-a remarcat in timpuri stravechi, in zona actualei localitati Bohotin, "capitala" centrului viticol Bohotin din Podgoria Husi.
|
Dovada clara ca acest vechi soi romanesc a aparut pe aceste plaiuri o constituie si faptul ca mai toate denumirile sinonimale sub care a fost cunoscut acest soi in decursul timpului (Tamaioasa de Bohotin, Busuioaca vanata de Bohotin, Tamaioasa vanata de Bohotin, Tamaioasa violeta) fac trimitere clara la aceste locuri. Asezarea Bohotin ca localitate si-a luat numele, conform diferitelor variante, fie de la paraul Bohotin care trece prin zona, fie de la unul dintre vechii viticultori, care se numea Bohotineanul. Soiul acesta a devenit celebru datorita specificitatii sale cu soiul aparte, fiind singurul soi romanesc pentru vinuri aromate de culoare roze spre rosu, conferindu-i astfel caracterul de "unicat" in gama vinurilor obtinute in Romania. O dovada in plus a recunoasterii unicitatii soiului Busuioaca de Bohotin ca soi romanesc, pe plan mondial, este precizarea facuta in lucrarea recent aparuta la Editura Hachette: "Dictionnaire Encyclopedique des Cepages". Acest dictionar, ce cuprinde aproape 10.000 de soiuri de vita-de-vie existente in lume, precizeaza clar ca "Busuioaca de Bohotin este soi de vin rosu aromat din Romania", deci nu este cultivat in alta parte. Ca planta, soiul Busuioaca de Bohotin are o crestere si o vigoare mijlocii. Fiind un soi autofertil, adica procesul de fecundare se face cu polen provenit din aceeasi floare, Busuioaca de Bohotin are avantajul ca poate fi cultivat in plantatii pure pe suprafete mari, (deci nu in amestec cu alte soiuri), avand astfel posibilitatea obtinerii unor cantitati apreciabile de vinuri, numai din acest soi. Strugurii de marime mijlocie, uniaxati, cilindrici si batuti, capata la maturitate o culoare ce variaza de la roz-vanat pana la rosu inchis. Boabele sunt in general mijlocii, sferice, relativ dense pe ciorchine, cu miezul crocant necolorat. Aroma specifica soiului Busuioaca de Bohotin aduce a petale de trandafir si se gaseste, ca si substantele colorante, in pielita boabelor. In anii normali, coacerea strugurilor incepe in luna august, ajungand la maturitate deplina in cursul lunii septembrie. Productia este in general medie si variaza intre 7.000 pana la 12.000 kg de struguri la ha, acumuland un continut in zaharuri normal de 190-230 g/l, dar poate ajunge in unii ani favorabili pana la 260-280 g/l zaharuri in must, cand strugurii se culeg mai tarziu, in cursul lunii octombrie (la supracoacere), din care se obtin vinuri naturale licoroase.
Citește pe Antena3.ro