x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Busuioaca de Bohotin

0
20 Mai 2005 - 00:00

Obtinut prin selectie populara, din vita salbatica existenta din abundenta in aceste locuri, soiul Busuioaca de Bohotin a aparut si s-a remarcat in timpuri stravechi, in zona actualei localitati Bohotin, "capitala" centrului viticol Bohotin din Podgoria Husi.

  • de ION PUSCA - oenolog

  • Dovada clara ca acest vechi soi romanesc a aparut pe aceste plaiuri o constituie si faptul ca mai toate denumirile sinonimale sub care a fost cunoscut acest soi in decursul timpului (Tamaioasa de Bohotin, Busuioaca vanata de Bohotin, Tamaioasa vanata de Bohotin, Tamaioasa violeta) fac trimitere clara la aceste locuri. Asezarea Bohotin ca localitate si-a luat numele, conform diferitelor variante, fie de la paraul Bohotin care trece prin zona, fie de la unul dintre vechii viticultori, care se numea Bohotineanul. Soiul acesta a devenit celebru datorita specificitatii sale cu soiul aparte, fiind singurul soi romanesc pentru vinuri aromate de culoare roze spre rosu, conferindu-i astfel caracterul de "unicat" in gama vinurilor obtinute in Romania.

    O dovada in plus a recunoasterii unicitatii soiului Busuioaca de Bohotin ca soi romanesc, pe plan mondial, este precizarea facuta in lucrarea recent aparuta la Editura Hachette: "Dictionnaire Encyclopedique des Cepages". Acest dictionar, ce cuprinde aproape 10.000 de soiuri de vita-de-vie existente in lume, precizeaza clar ca "Busuioaca de Bohotin este soi de vin rosu aromat din Romania", deci nu este cultivat in alta parte. Ca planta, soiul Busuioaca de Bohotin are o crestere si o vigoare mijlocii. Fiind un soi autofertil, adica procesul de fecundare se face cu polen provenit din aceeasi floare, Busuioaca de Bohotin are avantajul ca poate fi cultivat in plantatii pure pe suprafete mari, (deci nu in amestec cu alte soiuri), avand astfel posibilitatea obtinerii unor cantitati apreciabile de vinuri, numai din acest soi.

    Strugurii de marime mijlocie, uniaxati, cilindrici si batuti, capata la maturitate o culoare ce variaza de la roz-vanat pana la rosu inchis.

    Boabele sunt in general mijlocii, sferice, relativ dense pe ciorchine, cu miezul crocant necolorat. Aroma specifica soiului Busuioaca de Bohotin aduce a petale de trandafir si se gaseste, ca si substantele colorante, in pielita boabelor. In anii normali, coacerea strugurilor incepe in luna august, ajungand la maturitate deplina in cursul lunii septembrie.

    Productia este in general medie si variaza intre 7.000 pana la 12.000 kg de struguri la ha, acumuland un continut in zaharuri normal de 190-230 g/l, dar poate ajunge in unii ani favorabili pana la 260-280 g/l zaharuri in must, cand strugurii se culeg mai tarziu, in cursul lunii octombrie (la supracoacere), din care se obtin vinuri naturale licoroase.

    Busuioaca de Bohotin fiind un soi specific pentru vinuri aromate, in procesul tehnologic de vinificare a strugurilor se utilizeaza macerarea si fermentarea partiala pe bostina, care dureaza in medie doua zile, cu scopul de a trece in must aroma strugurilor localizata in pielita boabelor. O data cu aroma, are loc si extractia culorii ce se gaseste in pielita boabelor. Vinurile tipice, caracteristice soiului Busuioaca de Bohotin, sunt dulci sau demidulci, cu un continut in zaharuri de peste 40 g/l, zaharuri ce constituie practic suportul ce da stabilitate aromei provenite din struguri.

    Taria alcoolica variaza intre 11,5-12,5, uneori chiar mai mult. Culoarea vinurilor obtinute din acest soi, numita popular culoare de "trandafir topit", este in general rosu deschis, roz sau roz vinetiu. Aroma tipica de Tamaioasa a vinurilor obtinute din Busuioaca de Bohotin este asemanatoare cu cea a strugurilor din care provine si se pastreaza aproape in intregime in perioada cand vinul este tanar. Complexitatea gusto-olfactiva cu totul aparte a vinurilor obtinute din soiul Busuioaca de Bohotin, precum si finetea si corpolenta lor specifica confera acestor vinuri statutul de unicat in Romania. Aceste vinuri se pastreaza pentru invechire in sticle, avand o evolutie calitativa buna pana la circa 16-20 ani. Trebuie precizat faptul ca din soiul Busuioaca de Bohotin nu se pot obtine vinuri dulci si demidulci naturale, cu calitati deosebite, in fiecare an, deoarece conditiile climaterice difera de la un an la altul.

    In schimb, vinurile naturale seci din soiul Busuioaca de Bohotin, obtinute in mod curent an de an, sunt vinuri fara personalitate, in care, datorita lipsei zaharurilor, aroma lor este instabila, iar gustul dezechilibrat e dat de asprimea extrasa cu ocazia macerarii si fermentarii partiale pe bostina. In prezent, soiul Busuioaca de Bohotin se gaseste cultivat in patru centre viticole din Romania, si anume: Bohotin din judetul Iasi, Husi din judetul Vaslui, Pietroasa din judetul Buzau si Tohani din judetul Prahova. Daca adunam suprafata cultivata cu acest soi in cele patru centre viticole, totalizam circa 100 ha, ceea ce determina ca productia nationala de vin autentic de Busuioaca de Bohotin sa fie foarte mica. Pacat ca acest soi, unic in felul sau, nu a fost extins pe suprafete mari in zonele favorabile culturii acestuia! In concluzie, datorita particularitatilor sale, cred ca vinul obtinut din soiul Busuioaca de Bohotin, promovat in lume (dupa o logistica bine studiata), ar contribui mult la cresterea renumelui vinurilor romanesti.
    Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   vinuri,   bohotin,   busuioaca,   soiul,   busuioaca bohotin

     



    Mai multe titluri din categorie

    Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”

    Cătălin Scărlătescu a câștigat o nouă amuletă  Diseară, chef Bontea este în grevă japoneză: ”Mi-a ajuns! Voi găti doar 10 minute!”
    Galerie Foto Duminică seară, la Chefi la cuțite, Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu au avut parte de noi surprize culinare. Lupta amuletelor i-a provocat să gătească preparate rafinate care să aibă...

    (P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată

    (P) Pictorul Fericit - pentru cei ce vor să pornească într-o nouă aventură colorată
    Când ești copil imaginația ta zburdă zilnic, trăiești cu inima nu cu raționamentul, culorile lumii sunt mai intense, iar gândurile tale se duc înspre tărâmuri magice, pe care adulții nu le pot vedea. Când cr...

    (P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta

    (P) Marketing online - una dintre cele mai bune forme de publicitate. eAdvertising te poate ajuta
    Probabil majoritatea persoanelor au început să înțeleagă importanța mediului online în viața de zi cu zi. Aproape totul se întâmplă online, orice formă de comunicare este accesibilă astfel, orice...

    Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

    Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
    Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
    Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

    Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

    Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
    Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

    Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

    Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
    Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

    Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

    Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
    Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

    George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

    George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
    Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

    Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

    Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
    A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

    Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

    Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
    Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

    Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

    Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
    Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

    La ce servesc rafturile metalice

    La ce servesc rafturile metalice
    Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

    Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

    Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
    Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

    Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

    Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
    Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...
    Serviciul de email marketing furnizat de