x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete: 08.10.2008

Caiet de reţete: 08.10.2008

08 Oct 2008   •   00:00

 

Preparate din carne

Ciorbă cu găluşte şi bacon
500 g fasole albă păstăi, 500 g roşii, 250 ml bor&am

 

 

 

 

Preparate din carne

Ciorbă cu găluşte şi bacon
500 g fasole albă păstăi, 500 g roşii, 250 ml borş, 300 g bacon, 250 g brânză de vaci, un cartof, două ouă, o ceapă, un morcov, un ardei gras, un sfert de ţelină, 120 g făină, 50 g unt, sare, piper, leuştean
1) Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală şi se toacă mărunt. Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se taie sferturi. Se pun la fiert doi litri de apă, iar când începe să fiarbă, se presară legumele.
2) Cartoful se curăţă de coajă, se spală şi se dă prin răzătoarea cu ochiuri mici. Într-un castron se pun brânza de vaci, cartoful ras, sarea, piperul şi ouăle.
3) Se adaugă făina, se amestecă bine până rezultă un aluat potrivit de tare şi se lasă să stea zece minute.
4) Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe, fasolea tăiată bucăţele, roşiile date pe răzătoare şi borşul.
5) Se lasă să fiarbă 15 minute, se ia aluat cu o lingură, se formează găluştele şi se pun în oală.
6) Se lasă pe foc până când găluştele s-au ridicat la suprafaţă, se presară baconul tăiat şi se mai fierbe cinci minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte, presărată cu leuştean tocat.
Băutura: Ţuică

Frigărui de porc picante
800 g carne de porc cu grăsime, o conservă de ananas, 4 căţei de usturoi, două linguri de sos de soia, miere, o linguriţă de boia iute, o lingură de zahăr tos, o linguriţă de sare, două linguri de ulei, piper, cimbru, dovlecei, orez
1) Frigăruile de lemn se pun într-o tavă cu apă rece cu 30 de minute înainte de a se pune carnea de porc.
2) Într-un bol se pun o lingură de miere, zahărul tos, uleiul de floarea-soarelui şi sosul de soia. Se adaugă sare, piper după gust şi boiaua iute.
3) Se presară usturoiul curăţat de foi şi pisat, sucul din conserva de ananas şi cimbrul tocat.
4) Se amestecă totul foarte bine, se introduce carnea de porc tăiată cuburi, se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce în frigider.
5) Se lasă circa 2-3 ore, preferabil peste noapte, se amestecă încă o dată şi se înfig cuburile de carne pe frigărui de lemn.
6) Se frig pe grătarul încins până se rumenesc pe toate părţile. Se pot pregăti la cuptor într-o tavă sau pe aragaz, într-o tigaie teflonată, fără să se adauge ulei.
Sfat: Se servesc fierbinţi, cu dovlecei fripţi sau orez amestecat cu ananas tăiat cubuleţe.
Băutura: Riesling Italian

Macaroane cu şuncă de porc
500 g macaroane, 400 g şuncă de porc, un ardei iute galben, 75 ml ulei de floarea-soarelui, o bucată de fenicul, o ceapă, o legătură de mărar, sare, piper, parmezan
1) Macaroanele se pregătesc conform instrucţiunilor de pe pachet, se clătesc cu apă rece şi se pun într-o strecurătoare.
2) Ceapa albă se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pune într-un castron. Feniculul se curăţă de frunzuliţele verzi, se spală, se taie felii subţiri, apoi se toacă cubuleţe.
3) Ardeiul iute se curăţă de seminţe, se spală, se toacă mărunt şi se pune peste legumele tăiate.
4) Şunca de porc se taie felii subţiri sau cuburi, se pune pe o farfurie şi se introduce la rece.
5) Într-o cratiţă se pune la încins uleiul şi când s-a înfierbântat se pun legumele tocate. Se călesc la foc potrivit până devin aurii, se adaugă şunca de porc şi se prăjesc încă cinci minute.
6) Se presară mărar tocat, se condimentează, se pun într-un vas împreună cu macaroanele fierte şi se amestecă.
Sfat: Se servesc fierbinţi, presărate cu parmezan şi mărar proaspăt tocat.
Băutura: Muscat Ottonel

Rulouri de vinete cu şuncă
3 vinete, 200 g brînză feta, 200 g caşcaval, 400 g şuncă de porc feliată, 100 g seminţe de pin, 75 g pesmet, o lingură de mentă, o lingură de mărar, o lingură de miere, boia dulce, salată verde, sare, piper, ulei de măsline, busuioc, roşii
1) Într-un castron se amestecă menta tocată cu mărarul, seminţele de pin măcinate, sare şi piper.
2) Se adaugă mierea, o linguriţă de boia dulce, pesmetul şi ulei de măsline, turnat treptat, până când amestecul arată ca o pastă.
3)Vinetele se spală, se şterg cu un şervet şi se taie felii subţiri. Se ung cu pastă, se aşază pe fiecare câte o bucată de brânză feta şi una de caşcaval.
4) Se pune deasupra câte o felie de şuncă şi se rulează cu grijă ca să nu iasă umplutura.
5) Se prind cu o scobitoare, se acoperă cu folie de plastic şi se introduc la rece pentru 30 de minute.
6) Se prăjesc în ulei încins, se scot pe un şervet absorbant şi se servesc imediat, cu o salată din roşii, salată verde şi busuioc tocat.
Sfat: Rulourile se pot pregăti şi la cuptor, aşezate într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
Băutura: Refosk

 

 

 

 

 

 

Preparate din peşte

Trunchi de merluciu la cuptor
4 trunchiuri de merluciu, doi dovlecei, 4 roşii, o bucată de fenicul, 5 căţei de usturoi, două frunze de dafin, două linguri de ulei de măsline, 200 ml vin alb demisec, o lămâie, sare, piper, varză roşie, sfeclă roşie
1) Feniculul se spală, se taie bucăţi mici şi se pune pe o farfurie. Dovleceii se curăţă de codiţă, se spală, se taie în jumătate, apoi felii potrivit de groase.
2) Trunchiurile de merluciu se curăţă, se spală şi se aşază într-o tavă. Printre trunchiuri se pun feliile de dovlecei, se presară bucăţile de fenicul şi usturoiul feliat.
3) Roşiile se spală, se taie sferturi şi se pun peste peşte, împreună cu frunzele de dafin.
4) Se stropesc cu sucul de lămâie şi vinul alb, se toarnă uleiul de măsline, o cană de apă şi se condimentează.
5) Se introduce tava în cuptor şi se ţine 25-30 de minute la foc potrivit.
6)Se scot trunchiurile de merluciu din tavă, se aşază pe un platou, iar în jurul lor se pun legumele din tavă.
Sfat: Se servesc calde, cu o salată de varză albă sau sfeclă roşie.
Băutura: Fetească Albă

Salată de ardei copţi cu anşoa
8 ardei capia, 3 ouă, un borcănel de anşoa în ulei picant, o lingură de capere, o legătură ceapă verde, o lămâie, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, usturoi, miezuri de nucă, parmezan
1) Ardeii capia se stropesc cu ulei de floarea-soarelui, se aşază într-o tavă şi se introduc în cuptorul încins.
2) Se coc 15 minute sau până când coaja începe să crape şi se ia cu uşurinţă de pe ardei.
3) Se pun într-un castron, se acoperă cu folie de aluminiu şi se lasă zece minute.
4) Se curăţă de coajă şi cotorul cu seminţe, se clătesc cu apă rece şi se pun într-o strecurătoare.
5) Din două gălbenuşuri fierte şi unul crud, ulei de floarea-soarelui, sare, piper şi suc de lămâie se prepară o maioneză, adăugând sucul de lămâie la urmă, ca să nu se taie maioneza.
6) Ardeii capia se taie fâşii, se amestecă bine cu fileurile de anşoa, ceapa verde tocată mărunt, maioneza după gust, caperele, sare, piper şi pătrunjel tocat.
Sfat: La salată se mai pot adăuga usturoi, miezuri de nucă sau parmezan ras.
Băutura: Traminer

Paste orecchiette cu scoici
400 g paste orecchiette, 400 g scoici curăţate, 200 ml vin alb, ulei de măsline, un morcov, un fir de praz, 100 ml iaurt, 100 ml smântână, 50 g parmezan, muştar, jumătate de lămâie, rozmarin, cimbru, sare, piper, mărar, o frunză de dafin
1) Într-un bol se pun iaurtul, smântâna, parmezanul ras şi  două linguriţe de muştar.
2) Se presară sare şi piper, se adaugă mărar tocat, sucul de lămâie, se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece până în momentul servirii.
3) Prazul se curăţă, se spală, se taie rondele sau fâşii potrivit de lungi; morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari.
4) Se încing două linguri de ulei de măsline, se pun prazul, morcovul şi se călesc cinci minute. Se adaugă scoicile spălate, vinul, jumătate de cană de apă, frunza de dafin, sare şi piper.
5) Se fierb zece minute, se presară cimbru şi rozmarin tocat, se acoperă cu un capac şi se lasă să stea cinci minute.
6) Pastele se prepară conform instrucţiunilor de pe pachet şi se amestecă împreună cu ingredientele prăjite.
Sfat: Se servesc fierbinţi, "acompaniate" de sosul de muştar.
Băutura: Frâncuşă

Somon pe pat de sare
4 fileuri de somon, o linguriţă de ghimbir ras, 3 fire de cimbru, o crenguţă de rozmarin, o conservă de anghinare, o lămâie, sare mare, piper, ulei de măsline, roşii cherry, oţet balsamic
1) Fileurile de somon se pun într-un vas mai mare. Se presară deasupra cimbru şi rozmarin tocat, piper, suc de lămâie şi ghimbirul ras.
2) Se amestecă, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece pentru două ore. Se scot fileurile de somon din vas şi se aşază pe un platou.
3) Într-o tavă se pune un strat gros de sare, se aşază fileurile de somon şi se presară cu câteva granule de sare.
4) Se introduce tava în cuptor şi se lasă la foc potrivit 25-30 de minute sau până când somonul a căpătat o culoare roz deschis.
5) Se scot fileurile cu ajutorul unei palete, se aşază pe o farfurie şi se stropesc cu suc de lămâie.
6) Se servesc alături de anghinarea scursă de apă, stropită cu suc de lămâie şi puţin ulei de măsline.
Sfat: Se pot servi ca atare sau cu o salată de roşii cherry cu oţet balsamic.
Băutura: Pinot Gris

 

 

 

 

 

 

Preparate din legume

Tartă picantă cu legume
300 g paste orecchiette, un fir de praz, doi căţei de usturoi, 300 g broccoli, un morcov, 200 g ciuperci, un ardei iute, sare, piper, 4 ouă, pătrunjel, ulei de floarea-soarelui, făină, roşii
1) Pastele se fierb conform instrucţiunilor de pe pachet, se trec sub un jet de apă rece şi se pun la răcit într-o strecurătoare.
2) Broccoli şi morcovul se fierb în apă cu puţină sare, se scurg şi se taie bucăţi mici.
3) Prazul şi usturoiul se curăţă, se spală şi se toacă mărunt. Ciupercile se spală, se taie în jumătăţi şi se pun într-un castron.
4) Se încing trei linguri de ulei într-o cratiţă, se pune prazul şi usturoiul, se adaugă ardeiul iute tocat mărunt şi se călesc până se înmoaie.
5) Se adaugă ciupercile, sarea, piperul şi se prăjesc zece minute la foc potrivit. Se lasă să se răcească, se amestecă bine cu pastele reci, ouăle, sarea, piperul şi pătrunjelul tocat.
6) Se unge o tavă cu ulei, se presară făină, se toarnă compoziţia, se introduce tava în cuptor şi se coace 30 de minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu salată de roşii şi pătrunjel.
Băutura: Tămâios de Pietroasa

Fidea de orez cu legume
500 g fidea de orez, 400 g varză de Bruxelles, un ardei iute, un ardei gras, o bucată de fenicul, 4 linguri cu ulei de măsline, o lingură cu sos de soia, 50 g seminţe de susan crude, piper, cimbru
1) Varza de Bruxelles se fierbe în apă cu sare, se spală, se taie sferturi şi se pune într-un castron.
2) Ardeiul iute se spală, se taie rondele şi se pune pe o farfurie, împreună cu ardeiul gras curăţat de cotorul cu seminţe şi tăiat cubuleţe.
3) Feniculul se spală, se toacă mărunt şi se pune alături de ardei. Se încinge uleiul de măsline, se pun legumele tocate şi se călesc până devin aurii.
4) Se adaugă varza de Bruxelles scursă de apă, piper şi se lasă să se prăjească cinci minute.
5) Se adaugă sosul de soia şi jumătate din seminţele de susan, se mai prăjeşte cinci minute şi se opreşte focul. Fideaua de orez se prepară conform instrucţiunilor de pe pachet, se clăteşte cu apă rece şi se pune într-o strecurătoare.
6) Legumele prăjite se pun într-un vas mai mare, împreună cu fideaua de orez şi se amestecă.
Sfat: Se servesc imediat, presărate cu seminţele de susan rămase şi cimbru tocat.
Băutura: Fetească Regală

Dovleac umplut cu orez
4 dovleci de plăcintă, 250 g orez, 50 g stafide, o ceapă, un ardei iute galben, 3 căţei de usturoi, două linguri de ulei de măsline, o rodie, sare, piper, jumătate de linguriţă de pudră de curry, mentă verde, vin alb, parmezan
1) Orezul se fierbe în apă cu sare, se pune într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă. Ceapa, usturoiul şi ardeiul iute se curăţă, se spală şi se toacă mărunt.
2) Se călesc în uleiul de măsline, se adaugă orezul, pudra de curry, stafidele, sare şi piper. Rodia se curăţă şi sâmburii se pun peste ingredientele călite.
3) Dovlecii se spală, se şterg cu un şervet şi se taie în două jumătăţi.
4) Se golesc de seminţe, se presară sare, piper şi se aşază într-o tavă.
5) Se umplu cu amestecul de orez şi rodie, se toarnă o cană de apă în tavă şi se introduc în cuptor.
6) Se lasă 20-30 de minute sau până când dovleacul s-a înmuiat. Se scot pe un platou şi se servesc imediat, presăraţi cu mentă proaspăt tocată.
Sfat: Pentru un plus de gust, se mai poate adăuga vin alb sau parmezan ras.
Băutura: Vin alb de buturugă

Ciorbă de roşii cu tăiţei
130 g făină, două ouă, 500 g roşii, 500 g varză de Bruxelles, 200 ml borş, un ardei gras, un gogoşar, un fir de praz, o rădăcină de pătrunjel, un morcov, un sfert de ţelină, doi căţei de usturoi, leuştean, busuioc verde, sare, piper
1) Ouăle se sparg şi se pun într-un castron cu puţină sare. Se adaugă făina cernută şi se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare.
2) Se presară făină pe masă, se întinde aluatul într-o foaie subţire, se rulează, apoi se taie fâşii subţiri şi se presară pe masă, lăsându-le zece minute să se usuce.
3) Morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală şi se toacă mărunt.
4) Se pun în oala cu apă clocotită, împreună cu prazul tăiat rondele. Când legumele sunt pe jumătate fierte se adaugă ardeiul gras şi gogoşarul tăiate cubuleţe, roşiile curăţate de pieliţă şi date prin răzătoare.
5) Se toarnă borşul, se adaugă varza de Bruxelles tăiată jumătăţi şi se lasă să fiarbă.
6) Cu zece minute înainte să se oprească focul se adaugă tăiţeii, sare, piper şi usturoiul pisat.
Sfat: Se serveşte fierbinte, presărată cu leuştean sau busuioc verde tocat.
Băutura: Ţuică

 

 

 

 

 

 

Preparate dulci

Minitarte cu cafea
400 g făină, 130 g zahăr tos, două linguri cu miere, 200 ml lapte, 200 g dovleac, sare, 100 g migdale, două ouă, un pliculeţ cu praf de copt, cafea granulată, ghimbir ras, pudră de scorţişoară, unt, suc de lămâie, zahăr pudră
1) Migdalele se sfărâmă sau se macină şi se pun într-un castronel. Dovleacul de plăcintă se curăţă de coajă, se spală, se fierbe în apă cu puţină sare şi după ce se răceşte puţin se pasează.
2) Ouăle se mixează împreună cu zahărul tos şi sarea, se adaugă o lingură de cafea granulată dizolvată în laptele dulce şi mierea.
3) Se mixează, se adaugă piureul de dovleac, făina amestecată cu praful de copt şi un vârf de linguriţă de pudră de scorţişoară, o linguriţă de ghimbir ras şi migdalele.
4) Se mixează totul, se toarnă în forme de tarte unse cu unt şi se introduc în cuptor.
5) Se coc la foc potrivit 15-20 de minute, se verifică cu o scobitoare dacă sunt gata, apoi se lasă să se răcească cinci minute în forme.
6) Se servesc imediat sau se lasă să se răcească pe un grătar de bucătărie şi se păstrează la rece.
Sfat: Se pot decora cu o glazură din suc de lămâie şi zahăr pudră.
Băutura: Cafea

Biscuiţi cu migdale
500 g făină, 275 g zahăr tos, 4 ouă, 125 ml ulei de porumb, 100 g migdale, 50 g alune, un vârf de linguriţă de sare, un fir de mentă verde, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, gem de caise, caise
1) Într-un vas înalt se pun trei ouă, zahărul tos, sarea şi zahărul vanilinat.
2) Se mixează până când îşi dublează volumul, se adaugă uleiul de porumb şi se bate în continuare ca să se omogenizeze ingredientele, apoi se presară făina cernută.
3) Se adaugă migdalele măcinate şi menta tocată, se frământă până rezultă un aluat omogen, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.
4) Se întinde o foaie potrivit de groasă, se taie rondele cu un pahar sau o cană mai mică şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
5) Se ung la suprafaţă cu ou bătut, se decorează cu jumătăţi de alune şi se introduc în cuptor.
6) Se coc 12-15 minute la foc potrivit, se lasă să se răcească, apoi se ung cu gem de caise şi se lipesc doi câte doi.
Sfat: În aluat se mai pot adăuga şi caise tăiate cubuleţe.
Băutura: Suc de fructe

Covrigei cu nucă de cocos
500 g făină, 4 ouă, 20 g drojdie, 100 ml lapte dulce, 100 ml smântână, 100 g zahăr tos, 100 g nucă de cocos, 100 ml ulei, o lămâie, două pliculeţe de zahăr vanilinat, un vârf de linguriţă de sare, compot de caise
1) Drojdia se dizolvă în laptele dulce călduţ şi se pune într-un vas împreună cu smântâna, zahărul tos, trei ouă şi sarea.
2) Se mixează, se adaugă coaja rasă de lămâie, zahărul vanilinat, uleiul de floarea-soarelui şi 50 g nucă de cocos.
3) Se amestecă, se toarnă peste făina cernută şi se frământă până rezultă un aluat omogen, nelipicios.
4) Se acoperă cu folie alimentară şi se lasă să crească la loc cald 30 de minute. Se face un fitil din aluat, se taie bucăţi potrivit de lungi şi li se dă formă de covrigei.
5) Se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt presărată cu făină şi se lasă să dospească 15 minute.
6) Se ung cu ou bătut, se presară restul de nucă de cocos şi se introduc în cuptor. Se coc 20-30 de minute la foc potrivit, se scot şi se lasă să se răcească pe un grătar.
Sfat: Covrigeii se pot servi atât calzi, cât şi reci, cu compot de caise.
Băutura: Cafea

Dovleac dulce-picant
un dovleac, 3 linguri de zahăr brun, 8 mere, 50 g zahăr tos, o linguriţă de seminţe de chimen, un vârf de linguriţă de boia iute, o linguriţă de pudră de scorţişoară, un vârf de linguriţă de pudră de nucşoară, două linguri de ulei de nucă, apă
1) Într-un mojar se pun seminţele de chimen şi se pisează. Se amestecă bine cu boiaua iute, pudra de nucşoară şi pudra de scorţişoară.
2) Se adaugă zahărul brun şi uleiul de nucă, se amestecă totul şi se acoperă cu folie alimentară.
3) Dovleacul se spală, se şterge cu un şervet şi se taie felii mai mici. Se curăţă de seminţe, se unge cu amestecul din mojar şi se aşază într-o tavă tapetată cu hârtie de copt.
4) Se introduc feliile de dovleac în cuptorul încins şi se coc 15-20 de minute la foc potrivit.
5)Se scot din tavă şi se lasă să se răcească pe un grătar de bucătărie.
6)Merele curăţate de coajă se taie cubuleţe, se pun într-o oală cu puţină apă şi zahărul tos, se fierb 25 de minute apoi se pasează cu un mixer.
Sfat: Dovleacul se serveşte fierbinte, presărat cu sosul de mere cald.
Băutura: Cappuccino

 

 

 

×