x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete - 11 iunie 2008

Caiet de reţete - 11 iunie 2008

11 Iun 2008   •   00:00

Preparate din carne • Preparate din peşte • Preparate din legume • Preparate dulci

Preparate din carne:

Porumb cu prosciutto
4 ştiuleţi de porumb, 200 g prosciutto feliat, 50 g unt, o limetă, un ardei iute mic, 5 roşii, un ardei capia, o linguriţă de boia dulce, două linguri de ulei de măsline, o linguriţă de zahăr tos, sare, piper, pătrunjel, limetă

1 Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă, se dau pe răzătoare şi se pun într-un castron.

2 Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pun roşiile, ardeiul capia, sarea, piperul, ardeiul iute crestat la vîrf, boiaua dulce şi se se lasă la fiert pînă cînd sosul a scăzut puţin.

3 Se opreşte focul, se adaugă zahărul, pătrunjelul tocat, se scoate ardeiul iute şi se păstrează sosul la cald pînă în momentul servirii.

4 Ştiuleţii de porumb se spală, se şterg cu un şervet absorbant, se ung cu unt şi se condimentează.

5 Se înfăşoară cu folie de aluminiu, se aşază pe un grătar încins şi se frig pe fiecare parte, avînd grijă să nu se ardă.

6 Se scot din folie, se înfăşoară cu feliile de prosciutto şi se lasă să stea timp de două minute, apoi se servesc cu sosul de roşii cu ardei.

Sfat: Se poate servi şi cu un sos din unt topit, suc şi coajă rasă de limetă.
Băutura: Merlot


Pui cu şuncă şi orez
un pui, 200 g orez, 500 ml bere blondă, 300 g şuncă de porc, 3 ardei capia, un morcov, 4 roşii, 4 căţei de usturoi, o linguriţă de busuioc uscat, ulei de măsline, sare, piper, pătrunjel, cartofi, paste

1 Puiul se curăţă, se taie bucăţi mai mici, se spală şi se pune într-un castron.

2 Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se taie mărunt. Roşiile se spală, se taie felii mai groase sau în jumătăţi.

3 Bucăţile de pui se condimentează, se aşază într-o tavă, împreună cu morcovul, ardeii capia tăiaţi felii, usturoiul feliat, şunca tăiată cubuleţe şi roşiile.

4 Se toarnă deasupra berea amestecată cu trei linguri de ulei, se presară pătrunjel tocat şi se introduce tava în cuptor.

5 Se ţine circa 30-45 de minute, se scoate din cuptor şi se lasă la cald. Într-o cratiţă se pun trei linguri de ulei şi, cînd s-a încins, se pune orezul spălat.

6 Se căleşte două minute, se adau­gă o cană de apă şi se lasă să fiarbă. Cînd este gata se pune busuiocul, se amestecă şi se ser­veşte alături de puiul cu legume.

Sfat: Se mai pot servi cu paste sau cartofi natur, presăraţi cu pătrunjel.
Băutura: Fetească Regală


Ciolan de porc cu legume
4 bucăţi ciolan de porc, 200 g costiţă, doi morcovi, doi ardei graşi, o legătură de ceapă verde, o legătură de usturoi verde, un vîrf de cuţit de boia iute, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, varză murată

1 Carnea de porc se spală cu apă rece, se şterge cu un şervet absorbant, se unge cu ulei şi se condimentează. Se presară boiaua iute, se aşază într-o tavă cu puţin ulei, apă, sare şi piper.

2 Se pun feliile de costiţă, se introduce tava în cuptorul încins şi se ţine pînă cînd carnea de porc capătă o culoare aurie şi poate fi pătrunsă cu dinţii unei furculiţe.

3 Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie cubuleţe. Ardeii se curăţă de seminţe, se spală, se taie cubuleţe şi se pun lîngă morcovi.

4 Se încinge ulei într-o tigaie, se aşează morcovii şi se călesc timp de cinci minute.

5 Se adaugă ardeii, ceapa verde şi usturoiul spălate şi tăiate rondele.

6 Se mai lasă pe foc încă cinci minute, se adaugă verdeaţă tocată şi se servesc alături de carnea de porc şi de costiţă.

Sfat: Se servesc fierbinţi, cu salată de varză murată.
Băutura: Merlot
 

Găluşte de griş cu carne tocată
150 g griş, două ouă, 50 g unt, 500 g carne de porc tocată, 500 g roşii, o ceapă, 3 căţei de usturoi, un ardei capia, 100 g măsline feliate, cimbru, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, chili, curry

1 Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în ulei încins împreună cu ardeiul tăiat cubuleţe.

2 Se adaugă carnea şi se prăjeşte pînă cînd scade sucul format. Se adaugă roşiile date pe răzătoare, măslinele, sarea, piperul şi cimbrul tocat.

3 Se fierbe încă zece minute la foc mediu, se opreşte focul şi se presară cimbru proaspăt.

4 Untul se pune într-un castron şi se mixează pînă cînd devine ca o cremă. Se adaugă ouăle, grişul, puţină sare şi se amestecă.

5 Într-o oală se pune apă cu sare la fiert şi, cînd începe să clocotească, se pun găluştele formate cu ajutorul unei linguri.

6 Se lasă la fiert pînă cînd au crescut în volum şi au devenit pufoase. Se pun în farfurii şi se servesc cu sosul de roşii cu carne.

Sfat: La sos se mai poate adăuga pudră de chili sau puţin curry.
Băutura: Fetească Neagră
 

Preparate din peşte

Merluciu cu legume
un kg trunchi de merluciu, două cepe, doi morcovi, doi dovlecei, 5 măsline, 200 ml vin alb sec, 200 ml apă, 50 g unt, un beţişor de scorţişoară, ulei de măsline, o lămîie, un ardei iute, pătrunjel, sare, piper, roşii, ardei capia

1 Cepele se curăţă de foi, se spală şi se taie în jumătăţi. Morcovii se curăţă de coajă, se spală şi se taie în bucăţi mai mici.

2 Trunchiurile de merluciu se curăţă, se spală şi se aşază într-o tavă împreună cu dovleceii tăiaţi felii.

3 Se presară bucăţile de morcov şi măslinele, se aşază jumătăţile de ceapă şi se adaugă beţişorul de scorţişoară.

4 Se condimentează, se toarnă vinul şi apa, se presară ardeiul iute tăiat rondele, pătrunjelul tocat, untul tăiat cubuleţe şi două linguri de ulei de măsline.

5 Se introduce tava în cuptor şi se lasă circa 20-30 de minute, avînd grijă să nu scadă sosul prea mult, căci se arde peştele.

6 Dacă peştele şi legumele încă nu s-au făcut, se mai adaugă apă, puţin vin şi se continuă fierberea încă zece minute.

Sfat: În aluat se mai poate adăuga rahat tăiat cubuleţe sau fistic tocat.
Băutura: Cafea
 

Peşte cu sos de roşii şi măsline
4 peşti, un fenicul, 3 căţei de usturoi, 250 ml vin alb sec, 800 g roşii, 150 g măsline feliate, pătrunjel, sare, piper, cimbru uscat, ulei de măsline, mălai, cartofi, varză albă, mărar

1 Feniculul se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se căleşte în patru linguri de ulei de măsline.

2 Cînd a devenit auriu se pun roşiile curăţate de pieliţă şi date pe răzătoare, sarea, piperul şi cimbrul după gust.

3 Se adaugă o cană de apă, vinul alb, se lasă la fiert pînă cînd sosul a scăzut, se opreşte focul şi se acoperă cu un capac.

4 Peştele se curăţă, se spală, se taie în bucăţele şi se pune într-o tavă. Se condimentează, se toarnă deasupra sosul de roşii, usturoiul tocat, o cană de apă, se presară măslinele, verdeaţa tocată şi se introduce tava în cuptor.

5 Se ţine 25-30 de minute, se scoate din tavă, se aşază pe platou şi se presară pătrunjel tocat.

6 Se serveşte imediat, cu mămăliguţă sau cartofi natur.

Sfat: Se poate servi şi cu o salată de varză albă cu mărar.
Băutura: Riesling Italian
 

Peşte afumat cu sos de linte
4 fileuri peşte afumat, 400 g linte, o legătură de ceapă verde, 200 g roşii cherry, o limetă, 3 linguri de ulei de măsline, un vîrf de linguriţă de pudră de curry, sare, piper, pătrunjel, pîine, lipii libaneze

1 Lintea se pune la înmuiat cu o seară înainte. A doua zi i se schimbă apa şi se pune la fiert cu puţină sare.

2 După ce a fiert, se clăteşte, se lasă într-o strecurătoare, apoi se pune într-un castron. Ceapa verde se curăţă, se spală şi se taie rondele.

3 Se încinge uleiul într-o cratiţă, se pune ceapa, se căleşte cinci minute la foc potrivit, se adaugă lintea, roşiile întregi sau tăiate în jumătăţi şi pudra de curry.

4 Se toarnă o cană de apă, se fierbe pînă cînd legumele s-au înmuiat şi se condimentează, dacă mai este nevoie.

5 Se presară pătrunjel tocat, se acoperă cratiţa cu un capac şi se lasă să se odihnească timp de cinci minute.

6 Peştele se taie bucăţi mai mici, se stropeşte cu suc de lămîie şi se serveşte alături de sosul de linte.

Sfat: Se servesc calde, cu felii de pîine sau lipii libaneze.
Băutura: Fetească Regală
 

Pacheţele cu legume şi creveţi
12 foi orez, 200 g creveţi decorticaţi, un ardei capia roşu, un ardei capia verde, un dovlecel, o legătură de ceapă, un morcov, o varză albă, 250 ml vin alb sec, ulei de măsline, o lămîie, sare, piper, sos de soia, sos de roşii picant

1 Creveţii se spală, se pun la fiert împreună cu vinul alb, o cană de apă, sarea şi piperul. Se pun într-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă.

2 Dovlecelul se curăţă de cotor, se taie felii subţiri, apoi juliene. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se taie rondele subţiri sau juliene.

3 Ceapa, varza şi ardeii se cu­răţă, se spală, se taie juliene şi se călesc în ulei încins.

4 Se scot cu o spumieră, se pun într-o strecurătoare şi se presează cu o lingură, ca să se eli­mine uleiul în exces.

5 Creveţii se stropesc cu sucul de la lămîie, se condimentează şi se amestecă împreună cu restul legumelor.

6 Foile de orez se umezesc timp de cîteva secunde în apă fierbinte, se aşază legumele pe o margine a foii, se rulează şi li se dă formă de pacheţel.
Sfat: Se servesc cu sos de soia sau cu sos de roşii picant.
Băutura: Riesling Italian

Preparate din legume:

Ciorbă de dovlecei
4 dovlecei, un morcov, o ţelină, o rădăcină de pătrunjel, o ceapă albă, două legături de ceapă verde, un fir de usturoi, 4 roşii, doi ardei capia, 250 ml borş, 3 linguri de ulei, orez, sare, piper, leuştean, lămîie, zeamă de varză murată

1 Dovleceii se curăţă de cotor, se spală, se taie felii mai groase şi se pun într-un castron.

2 Ceapa albă se curăţă de foi, se spală, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se pune într-o oală în care fierb doi litri de apă.

3 Morcovul, ţelina şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se dau pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se pun în oală.

4 Cînd legumele sînt aproape fierte se adaugă dovleceii, ardeii tăiaţi rondele, două linguri de orez, uleiul, sarea şi piperul.

5 Se fierb timp de zece minute, se adaugă roşiile date pe răzătoare, borşul fiert separat, ceapa verde şi usturoiul curăţate şi tăiate mărunt.

6 Se condimentează dacă mai este nevoie, se fierbe încă zece minute, se opreşte focul şi se presară leuştean tocat.
Sfat: În loc de borş se poate folosi zeamă de varză murată sau suc de lămîie.
Băutura: Ţuică
 

Salată cu sos de busuioc
4 cartofi, 300 g brînză feta, 200 g roşii cherry, o ceapă albă, 100 g măsline feliate, 250 ml smîntînă, o lingură rasă de busuioc uscat, o lingură de oţet de mere, ulei de măsline, sare, piper, ouă, castraveţi

1 Cartofii se spală, se fierb în apă cu sare pînă cînd pot fi pătrunşi cu dinţii unei furculiţe, se scot şi se lasă să se răcească timp de cinci minute în apă rece.

2 Se curăţă de coajă, se lasă să se răcească complet şi se taie cuburi.

3 Se pun într-un vas mai mare, împreună cu măslinele feliate, sarea, piperul, mărarul tocat, două linguri de ulei de măsline şi oţetul de mere.

4 Se amestecă însă cu grijă să nu se sfărîme cartofii, se adaugă roşiile spălate şi tăiate în jumătăţi, brînza feta tăiată cuburi şi ceapa tăiată rondele.

5 Smîntîna se amestecă bine cu busuiocul uscat, sarea şi piperul. Se pune salata în boluri şi se toarnă deasupra sosul de busuioc.

6 Se serveşte imediat sau se introduce la rece pentru 30 de minute.
Sfat: La salată se mai pot adăuga ouă fierte tăiate cuburi sau castraveţi feliaţi.
Băutura: Fetească Albă


Mîncare de dovlecei cu roşii
4 dovlecei, un kilogram de roşii, două cepe albe, o căpăţînă mică de usturoi, un ardei capia, un ardei iute mic, o legătură de pătrunjel, 100 ml ulei, sare, piper, smîntînă, iaurt

1 Dovleceii se curăţă de cotoare, se spală, se taie felii rotunde, se presară sare şi se pun într-o strecurătoare.

2 Cepele se curăţă, se spală, se taie rondele subţiri şi se pun pe o farfurie. Usturoiul se curăţă de foi, se taie în jumătăţi şi se pune lîngă ceapă.

3 Roşiile se spală, se opăresc timp de cîteva secunde în apă clocotită, se curăţă de pieliţă şi se taie rondele.

4 Se pune ulei într-o tavă, se aşază feliile de dovlecei, ardeiul capia şi ardeiul iute tăiaţi rondele, feliile de roşii, se presară ceapa şi usturoiul.

5 Se condimentează, se presară pătrunjel tocat mărunt şi se toarnă două căni de apă.

6 Se introduce tava în cuptor şi se coc la foc potrivit pînă cînd dovleceii s-au înmuiat.
Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece cu smîntînă sau iaurt.
Băutura: Fetească Albă


Salată de vinete cu ardei
600 g vinete, o ceapă albă, 100 ml maioneză, 500 g ardei capia, 100 g măsline, sare, piper, pătrunjel, sare mare, boia dulce, usturoi

1 Vinetele şi ardeii se coc pe grătar, se pun într-un castron, se presară sare mare şi se acoperă cu un capac, ca să se poată curăţa coaja mai uşor.

2 Se lasă timp de zece minute, se curăţă vinetele de coajă şi se pun la scurs pe un tocător. Ardeii se curăţă de cotor şi seminţe, se condimentează şi se pun într-un castron.

3 Ceapa se curăţă de foi, se spală, se toacă mărunt şi se pune într-un vas mai mare.

4 Se adaugă vinetele tocate cu o lingură de lemn sau pasate cu un mixer, maioneza, sarea şi piperul.

5 Se presară măslinele, pătrunjelul tocat mărunt şi se amestecă.

6 Se umplu ardeii capia cu salată, se aşază pe un platou, se acoperă cu folie alimentară şi se introduc la rece pentru minimum 30 de minute.
Sfat: La salată se mai poate adăuga boia dulce sau usturoi pisat.
Băutura: Fetească Albă
 

Preparate dulci:

Tort cu cireşe şi zahăr brun
5 ouă, 250 g zahăr brun, 100 g unt, 250 g făină, o jumătate de pliculeţ cu praf de copt, 50 g miezuri de nucă, 200 g cireşe, 200 g ciocolată neagră, două linguri de cacao, un vîrf de cuţit de sare, o lămîie, rahat, fistic

1 Lămîia se spală, se şterge cu un şervet, se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici şi se stoarce sucul.

2 Gălbenuşurile se mixează împreună cu untul, sarea şi zahărul brun pînă cînd îşi dublează volumul.

3 Albuşurile se mixează cu sucul de lămîie pînă cînd nu mai cad de pe braţele mixerului, se pun peste gălbenuşuri, se adaugă coaja de lămîie şi se mixează.

4 Se adaugă făina amestecată cu praful de copt şi cacaua, se mi­xează, se presară cireşele curăţate de sîmburi şi tăiate în jumătăţi.

5 Se unge o formă de tort cu unt şi se presară cu făină, se toarnă aluatul, se nivelează şi se introduce în cuptor.

6 Se coace 25-30 de minute la foc potrivit, se scoate din formă, se lasă să se răcească, se glazurează cu ciocolată topită la bain-marie, apoi se presară nuci tocate.
Sfat: În aluat se mai poate adăuga rahat tăiat cubuleţe sau fistic tocat.
Băutura: Cafea


Chec cu fructe confiate
4 ouă, 150 g zahăr tos, 270 g făină, 175 g unt, 150 g fructe confiate, 100 ml coniac, 50 g miezuri de nucă, un pliculeţ cu praf de copt, un vîrf de cuţit de sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, sos de vanilie, ciocolată neagră

1 Fructele confiate se taie cubuleţe, se pun într-un castron şi se toarnă deasupra coniacul.

2 Se amestecă, se acoperă cu o farfurie şi se lasă să stea 30 de minute. Într-un ibric se topeşte untul şi se lasă să se răcească.

3 Ouăle se sparg într-un vas mai mare, se mixează împreună cu sarea şi zahărul tos pînă cînd îşi dublează volumul, se adaugă untul topit şi praful de copt amestecat cu făina.

4 Se adaugă zahărul vanilinat, se mixează încă două minute la viteză maximă, apoi se presară fructele confiate şi miezurile de nucă tăiate mărunt.

5 Se amestecă bine cu o lingură, se toarnă într-o formă unsă cu unt şi tapetată cu făină.

6 Se introduce tava în cuptor şi se ţine 25-30 de minute la foc potrivit.
Sfat: Se serveşte cald sau rece, cu sos de vanilie şi ciocolată rasă.
Băutura: Suc de fructe
 

Ruladă de biscuiţi cu rahat
500 g biscuiţi cu cacao, 500 g biscuiţi albi, 500 g zahăr tos, 200 g unt, 500 g rahat colorat, 150 g miezuri de nucă, 500 ml apă, o sticluţă de esenţă de rom, pudră de cacao, 100 g ciocolată neagră, nucă de cocos, frişcă, căpşune

 1 Biscuiţii se sfărîmă cu ajutorul unui sucitor de lemn şi se pun într-un vas mai mare.

2 Apa şi zahărul tos se pun la fiert într-o oală şi se lasă pînă cînd capătă aspectul unui sirop.

3 Se adaugă două linguri de pudră de cacao cernută, ciocolata ruptă bucăţele, untul tăiat cubuleţe şi se mai ţine pe foc pînă se topeşte ciocolata.

4 Se ia de pe foc, se adaugă esenţa de rom şi se amestecă cu un tel, ca să nu se formeze cocoloaşe.

5 Se toarnă peste biscuiţii din vas, se adaugă rahatul şi miezurile de nucă tăiate în bucăţele, zahărul vanilinat şi se amestecă pînă cînd rezultă o compoziţie omogenă.

6 Se presară nucă de cocos pe o folie de aluminiu, se aşază com­poziţia, i se dă formă de rulou, se îm­pătureşte şi se introduce la rece.
Sfat: Se serveşte rece, cu frişcă sau salată de căpşune.
Băutura: Cafea
 

Ruladă cu mac
un kilogram de făină, 50 g drojdie, 500 ml lapte dulce, 200 g unt, 5 ouă, 250 g zahăr tos, o lămîie, o portocală, un linguriţă rasă de sare, o sticluţă esenţă de rom, gem de căpşune, 100 g mac, miezuri nucă, alone

1 Într-un ibric se încălzeşte laptele, se adaugă zahărul tos, sarea şi se lasă să se răcească puţin.

2 Se adaugă drojdia, untul şi se amestecă pînă se omogeni­zează ingredientele.

3  Făina se cerne, se pune într-un vas înalt, se toarnă amestecul din ibric, se adaugă patru ouă bătute cu o furculiţă, esenţa de rom, coaja rasă de lămîie şi portocală.

4 Se frămîntă pînă cînd se încorporează toate ingredientele şi se obţine un aluat omogen.

5 Se acoperă cu un şervet şi se ţine la cald 45 de minute, apoi se întinde aluatul, se unge cu gem de căpşune, se presară mac măcinat, se rulează şi se aşază în tăvi unse cu unt.

6 Se ung cu ou bătut, se introduc în cuptor şi se coc la foc mediu, 30-45 de minute, avînd grijă să nu se ardă.

Sfat: La aluat se mai pot adăuga nuci sau alune tocate.
Băutura: Cappuccino

×