x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

13 Sep 2006   •   00:00

Preparate din carne


RULADE DE PUI CU CIUPERCI

INGREDIENTE:
• 4 piepturi de pui • un kilogram de ciuperci • 4 rosii • ulei de masline • sare • piper • 4 catei de usturoi • o foaie de dafin • o ceapa • o legatura de marar • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Piepturile de pui se dezoseaza si se pun pe o farfurie. Ciupercile se curata de pielite si se taie in felii. O parte din ciuperci se pune la calit cu putin ulei intr-o tigaie, se condimenteaza cu sare si piper, se lasa sa se inmoaie, apoi se pune intr-un castron. Se umplu bucatile de pui cu ciupercile, se condimenteaza, se ruleaza, se prind cu scobitori si se asaza intr-o tava. Se toarna putina apa, ceapa taiata felii, usturoiul si foaia de dafin.
Se introduce tava in cuptor si, cand carnea este aproape gata, se pune in tava si restul de ciuperci. Se mai adauga apa, daca este nevoie, si se reintroduce tava in cuptor. Se scot rulourile din tava si se servesc cu ciupercile, rosiile taiate felii si mararul tocat.
BAUTURA:
Riesling
SFAT
In loc de marar se poate folosi patrunjel.
PLACINTA CU PUI

INGREDIENTE:
• un piept de pui • 400 g faina • 200 ml apa • 20 g drojdie • ulei de masline • un varf de cutit cu sare • piper • o ceapa • boia iute • chimen • busuioc • cimbru
MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se taie in bucati mai mici, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se pune pe o farfurie. Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga ceapa taiata marunt si se lasa pana cand s-a inmuiat.
Drojdia se dizolva in putina apa si o lingura cu faina. Se cerne restul de faina, se toarna in mijlocul ei drojdia, restul de apa, sarea si doua linguri cu ulei. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat omogen. Se intinde sub forma de foaie dreptunghiulara, se pun intr-o margine bucatile de pui, ceapa, busuiocul, se presara piper si boia iute.
Se ruleaza, se unge o tava cu ulei si se pune rulada in ea. Se unge rulada deasupra cu putin ulei, se presara semintele de chimen si se introduce tava in cuptor.
BAUTURA:
Feteasca Alba
SFAT
Busuiocul se poate inlocui cu cimbru.
FARFALLE CU SALAM

INGREDIENTE:
• 400 g paste farfalle • un salam de vara • 3 ardei capia • 3 rosii • sare • piper • ulei de masline • o legatura de patrunjel • parmezan
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert si se adauga putina sare. Cand apa incepe sa fiarba, se pun pastele si o lingura cu ulei, ca sa nu se lipeasca intre ele. Se lasa sa fiarba opt minute sau pana cand s-au inmuiat. Se scot apoi din apa fierbinte, se trec sub un jet de apa rece si se pun intr-o strecuratoare.
Salamul se taie pe jumatate si apoi in felii subtiri. Rosiile se taie rondele sau cuburi si se pun intr-un castron. Ardeii se curata de seminte si se taie in felii subtiri.
Se amesteca pastele cu rosiile si ardeii si se condimenteaza cu sare si piper. Se toarna deasupra putin ulei si se amesteca totul. Se adauga patrunjelul tocat si se serveste.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Daca se doreste, se poate pune si parmezan.
ANTRICOT DE VITA CU MORCOVI

INGREDIENTE:
• 4 antricoate de vita • o sfecla rosie • 4 morcovi • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • boia dulce • doua linguri cu otet de mere • doi catei de usturoi • o ceapa • boabe de piper • o foaie de dafin • busuioc • cimbru
MOD DE PREPARARE
Antricoatele se spala, apoi se pun intr-o oala. Se toarna otetul, doua linguri cu ulei, sarea, boabele de piper, ceapa taiata rondele, usturoiul curatat de coaja, boiaua si foaia de dafin.
Se amesteca totul, se acopera oala cu folie de plastic alimentara si se introduce la rece pentru 30 de minute, apoi se scot antricoatele din marinata si se frig.
Sfecla se curata de coaja, se taie in bucati mai mari si se pune la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat putina sare. Morcovii se curata de coaja si se taie rondele subtiri. Se incinge ulei intr-o tigaie, se adauga morcovii si se calesc pana cand se inmoaie. Se asaza legumele si carnea pe farfurie si se servesc presarate cu busuioc tocat.
BAUTURA:
Feteasca Neagra
SFAT
In marinata se poate adauga si cimbru.

Preparate din peste


CIORBA DE PESTE

INGREDIENTE:
• doi pastravi • 500 g rosii • doi ardei grasi • 400 g fasole verde • un morcov • doua cepe • o jumatate de telina • ulei de floarea-soarelui • bors • sare • piper • o jumatate de ardei iute • o legatura de patrunjel
MOD DE PREPARARE

Pastravii se curata de solzi, se eviscereaza, se taie in bucati potrivite, apoi se spala si se pun intr-un castron. Morcovul si telina se curata de coaja, se spala, apoi se taie in cubulete. Cepele se curata de foi, se spala si se lasa intregi. Fasolea se spala, se taie in bucati mai mici si se asaza pe o farfurie.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga legumele taiate cubulete si, cand sunt pe jumatate fierte, se pun fasolea, sarea, uleiul, rosiile curatate de coaja si date pe razatoare. Se mai fierbe zece minute, se adauga bucatile de peste si bors dupa gust. Cand pestele este fiert, se pune patrunjelul tocat si se indeparteaza oala de pe foc. Se adauga putin piper si ardeiul iute intreg.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
Pentru ca ciorba sa nu fie picanta, nu se mai adauga ardeiul iute.
SALATA DE TON CU LEGUME

INGREDIENTE:
• doua cutii cu ton maruntit in ulei • 200 g mazare • doi morcovi • o conopida • 200 g fasole verde • o lamaie • sare • piper • o legatura de marar • ceapa
MOD DE PREPARARE
Mazarea, fasolea spalata si taiata in bucati, morcovii curatati de coaja, spalati si taiati pe jumatate si conopida rupta in buchetele se pun la fiert in apa clocotita, in care s-a adaugat sare. Dupa ce au fiert, morcovii se taie in cubulete, se pun toate legumele intr-un castron, se adauga sarea, piperul si tonul cu tot cu uleiul din conserva.
Se spala mararul, se toaca si se adauga peste legume. Se taie lamaia, se stoarce sucul si se toarna deasupra salatei.
Se amesteca totul, se pune intr-un castron, se acopera cu folie de plastic alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
BAUTURA:
Traminer
SFAT
In salata se poate pune si ceapa tocata.
APERITIV CU PESTE

INGREDIENTE:
• un pachet cu foi de placinta • 200 g ciuperci • doi ardei grasi • un fir de praz • un borcan cu peste marinat • busuioc • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • marar
MOD DE PREPARARE
Ardeii se taie cubulete, ciupercile se curata de pielita si se taie in felii subtiri. Prazul se taie rondele. Se incinge ulei intr-o cratita, se adauga legumele, se condimenteaza cu sare, piper si se calesc. Se scot din cratita, se pun intr-un castron, se lasa la racit, apoi se amesteca bine cu pestele taiat marunt si frunzele de busuioc.
Foile de placinta se dezgheata, se unesc trei cate trei si se ung cu ulei. Se unge o tava de cozonac cu ulei, se pun trei foi de placinta, se toarna compozitia, iar foi de placinta si tot asa, pana cand se termina foile si compozitia.
Se impaturesc marginile foilor deasupra tartei, se ung cu ulei, se inteapa din loc in loc cu o furculita si se introduce tava in cuptor.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Se poate folosi si marar tocat.
MIDII CU OREZ SI SOS DE ROSII

INGREDIENTE:
• 400 g midii congelate • 300 g orez cu bobul lung • 500 g rosii • rosii cherry • ulei de masline • o lingurita cu otet • o lingura cu zahar tos • o frunza de dafin • sare • piper • o lamaie • o legatura de patrunjel • busuioc
MOD DE PREPARARE
Rosiile se spala, se curata de pielite si se paseaza. Se pune o cratita cu ulei la incalzit, apoi se adauga rosiile pasate. Se condimenteaza cu sare si piper, se adauga otetul, zaharul tos, frunza de dafin si se fierbe pana cand scade un pic sosul. Se indeparteaza cratita de pe foc, se acopera cu un capac si se tine la cald.
Orezul se fierbe in apa cu sare. Se trece sub un jet de apa rece, apoi se pune intr-o strecuratoare la scurs.
Se aranjeaza orezul pe farfurii, se toarna deasupra sosul de rosii, midiile decongelate si incalzite in putin ulei. Se adauga rosiile cherry si feliile de lamaie. Se serveste cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Feteasca Regala
SFAT
In loc de patrunjel se poate folosi busuioc.

Preparate din legume


BAGHETE CU ARDEI CAPIA

INGREDIENTE:
• 3 ardei capia • 700 g faina • 300 ml apa • 30 g drojdie • un varf de cutit cu sare • ulei de masline • 3 linguri cu suc de rosii • piper • un ou • o legatura de marar • seminte de chimen
MOD DE PREPARARE
Ardeii capia se spala, se curata de seminte, apoi se taie in cubulete. Faina se cerne si se pune intr-un castron, se adauga drojdia dizolvata in putina apa si o lingura cu faina, sare si ulei. Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se acopera aluatul cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit 20 de minute.
Se imparte apoi aluatul in bucati egale, li se dau forme de baghete sau bastonase mai lungi, apoi se impletesc. Se ung cu sucul de rosii, se presara piper, cubulete de ardei capia si marar tocat.
Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri, se asaza baghetele si spiralele in ea, se introduce tava in cuptor si se coc.
BAUTURA:
Palinca
SFAT
In aluat se pot adauga si seminte de chimen.
CIORBA DE SFECLA ROSIE

INGREDIENTE:
• 300 g iaurt • 100 g smantana • o sfecla rosie • doi morcovi • 400 g fasole verde • o ceapa • 200 g boabe de porumb din conserva • sucul de la o lamaie • ulei de floarea-soarelui • sare • piper • patrunjel
MOD DE PREPARARE
Sfecla se curata de coaja, se spala, se taie in felii mai subtiri, apoi in cubulete si se pune intr-un castron. Ceapa se curata de foi si se taie marunt, morcovii se curata, se spala si se taie in bucatele. Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga ceapa, morcovii, sfecla si se fierb.
Cand legumele sunt pe jumatate fierte, se adauga fasolea taiata in bucati mai mici, uleiul, sucul de lamaie, sarea si se lasa sa fiarba inca putin. Se pune apoi porumbul, se lasa sa mai dea un clocot, apoi se stinge focul. Iaurtul se amesteca bine cu smantana, se adauga sare si piper, apoi se introduce pentru zece minute la rece. Sosul de iaurt se serveste cu supa calduta sau rece.
BAUTURA:
-
SFAT
In supa se poate adauga si putin patrunjel.
CHIFTELE DE DOVLECEI SI SUSAN

INGREDIENTE:
• 4 dovlecei • 3 oua • un morcov • un cartof • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • seminte de susan • o salata verde • suc de rosii • marar
MOD DE PREPARARE
Dovleceii, cartoful si morcovul se curata de coaja, se spala si se pun pe o farfurie. Se dau toate legumele pe razatoarea cu ochiuri mici, se pun intr-o strecuratoare si se preseaza ca sa iasa sucul din ele. Se amesteca apoi cu sarea, piperul si ouale, se ia cu o lingura din compozitie si se formeaza chiftele, care se dau apoi prin semintele de susan.
Se pune uleiul intr-o tigaie si, cand s-a infierbantat, se asaza chiftelele si se prajesc, avand grija sa nu se arda prea tare semintele de susan. Se scot din tigaie si se pun pe un servet absorbant, ca sa se elimine uleiul in exces.
Se asaza chiftelele pe frunze de salata si se servesc impreuna cu sucul de rosii amestecat cu sare, piper si putin ulei.
BAUTURA:
Pinot Noir
SFAT
La sosul de rosii se poate adauga si marar tocat.
FASOLE CU SOS DE CURRY

INGREDIENTE:
• un kilogram de fasole verde • doi ardei iuti • praf de curry • 200 g iaurt • 200 g smantana • o ceapa • ulei de masline • sare • piper • marar
MOD DE PREPARARE
Se amesteca iaurtul cu smantana, piperul si praful de curry. Daca este nevoie, se mai adauga sare. Fasolea se curata, se taie in bucati mai mici sau se lasa intreaga. Se spala si se pune intr-un castron.
Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga putina sare si fasolea. Se lasa sa fiarba pana cand fasolea este fiarta.
Ceapa se curata de foi, se spala si se toaca marunt. Se pune o tigaie pe foc, se adauga putin ulei si ceapa, se lasa sa se caleasca pana cand s-a inmuiat si se pune fasolea scursa de apa. Se mai adauga ulei, daca este nevoie. Se caleste putin, se indeparteaza de pe foc si se adauga sosul de curry. Se amesteca totul si se serveste.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Se poate adauga si marar tocat.

Preparate dulci


FLORI CU MURE

INGREDIENTE:
• 200 g unt • 450 g faina • 150 g zahar tos • doua oua • o jumatate de lingurita cu scortisoara • un pliculet cu praf de copt • un varf de cutit cu sare • ciocolata neagra de menaj • un avocado • mure • menta • praf de cuisoare
MOD DE PREPARARE
Faina se cerne si se pune intr-un castron. Se adauga untul, zaharul tos, ouale, sarea si scortisoara. Se adauga praful de copt si se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se introduce pentru 30 de minute la rece, acoperit cu o folie alimentara.
Se intinde o foaie din aluat, se decupeaza in forma de flori, se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri, se asaza florile si se introduce tava in cuptor. Sunt gata cand incep sa se inchida la culoare pe margini. Se scot din tava si se lasa la racit pe un platou.
Ciocolata se topeste la bain-marie si se decoreaza florile de aluat. Dupa ce s-a intarit ciocolata, se pune deasupra florilor cate o bucata de avocado, menta si o mura.
BAUTURA:
Cafea
SFAT
In locul scortisoarei, se poate folosi praf de cuisoare.
MILLE-FEUILLE CU STRUGURI

INGREDIENTE:
• un plic cu crema de ciocolata instant • 400 ml lapte dulce • 3 oua • 110 g zahar tos • 70 g faina • doua pliculete cu zahar vanilinat • esenta de lamaie • un varf de cutit cu sare • struguri albi sau rosii • menta • frisca • coniac
MOD DE PREPARARE
Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic si se introduce la rece pentru 20 de minute. Ouale se amesteca bine cu zaharul tos, zaharul vanilinat, sarea si esenta de lamaie. Se adauga faina si se mixeaza totul pana cand rezulta o compozitie ca de chec. Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri, se ia cu o lingura din compozitie si se toarna sub forma de gramajoare in tava, la distante intre ele, pentru ca se maresc la copt.
Sunt gata cand incep sa se maroneasca pe margini. Se scot de pe hartie si se lasa sa se raceasca. Se unge un fursec cu crema, se pun boabe de struguri, se suprapune un alt fursesc si tot asa, pana cand se face un turnulet de patru fursecuri. Se orneaza cu frisca, frunze de menta si se serveste.
BAUTURA:
Busuioaca de Bohotin
SFAT
In crema se poate adauga si putin coniac.
INGHETATA DE NUCI CU AFINE

INGREDIENTE:
• 4 goffre • 400 g frisca • 250 g afine • 200 g miezuri de nuca • o jumatate de lamaie • 100 g zahar pudra • un albus de ou • doua pliculete cu zahar vanilinat • topping de caramel • frunze de menta • praf de scortisoara
MOD DE PREPARARE
Miezurile de nuca se dau prin masina sau se taie cu un cutit. Afinele se spala si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Frisca se tine la rece minimum o jumatate de ora, apoi se amesteca bine cu zaharul vanilinat si zaharul pudra. Se mixeaza si albusul si se adauga peste frisca.
Se presara deasupra miezurile de nuca, se toarna sucul de lamaie si se amesteca totul cu o lingura, apoi se toarna compozitia intr-o casoleta si se introduce in congelator. Se mai poate adauga zahar pentru a obtine o inghetata mai dulce.
Se repartizeaza goffrele pe farfurii, se asaza bilele de inghetata si afinele. Se toarna toppingul de caramel si se decoreaza cu frunzele de menta.
BAUTURA:
Cafea turceasca
SFAT
Peste inghetata se poate presara si praf de scortisoara.
URS ALB

INGREDIENTE:
• 4 oua • 120 g faina • 120 g zahar tos • 50 g stafide • o lingurita cu pudra de scortisoara • doua pliculete cu zahar vanilinat • praf de copt • esenta de lamaie • o lamaie • caise confiate • zahar pudra • coacaze • curmale • frunze de menta
MOD DE PREPARARE
Galbenusurile se bat impreuna cu zaharul tos, zaharul vanilinat si esenta de lamaie pana cand isi dubleaza volumul. Albusurile se mixeaza impreuna cu sarea pana cand nu mai cad de pe bratele mixerului. Se amesteca galbenusurile cu sucul si coaja rasa de lamaie, se adauga pudra de scortisoara, o jumatate de pliculet cu praf de copt, caisele confiate taiate marunt, stafidele si faina.
Se amesteca totul cu o lingura, se toarna compozitia in forma de urs din silicon si se introduce in cuptor. E gata cand a crescut suficient si, daca verificam cu o scobitoare, nu ramane aluat pe scobitoare.
Se lasa blatul sa se raceasca, se scoate din forma, se presara zaharul pudra si se decoreaza cu frunze de menta si coacaze.
BAUTURA:
Cappuccino
SFAT
Caisele se pot inlocui cu bucati de curmale.
×