x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

05 Iul 2006   •   00:00

Preparate din carne


FRIPTURA DE PORC CU LEGUME

INGREDIENTE:
• un kilogram carne de porc • 3 vinete • 3 ardei grasi • doua cepe • 150 g masline feliate • ulei de floarea-soarelui • o legatura de marar • sare • piper • 3 catei de usturoi • rosii
MOD DE PREPARARE
Carnea se spala, se feliaza si se pune intr-o tava unsa cu ulei. Se adauga sare, piper, catei de usturoi taiati felii si apa. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand carnea este gata.
Vinetele se taie felii, se opresc opt felii, iar restul se taie cubulete. Ardeii si ceapa se taie cuburi sau tot felii. Se incinge ulei intr-o cratita si se pune ceapa. Se lasa sa se caleasca pana cand se inmoaie, apoi se adauga ardeii si vinetele. Se presara sare si piper si se continua prajirea. Feliile de vinete ramase se prajesc separat. Se scot feliile de carne din sosul format, se pun pe farfurii, se asaza feliile de vinete, se adauga legumele prajite, maslinele si mararul tocat.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se pot adauga si rosii.
PLACINTA CU CARNE

INGREDIENTE:
• 500 g aluat de foietaj • 600 g carne de vita • o lingura cu faina • o lingura cu pasta de tomate • un ou • doi ardei capia • o ceapa • doua linguri cu ulei • o legatura de patrunjel • sare • piper • sos de rosii
MOD DE PREPARARE
Se incinge uleiul intr-o cratita, se pune ceapa tocata si se caleste 5 minute. Se adauga carnea de vita tocata si se prajeste zece minute, pana s-a rumenit. Ardeii capia se taie marunt, se adauga in compozitia de carne, impreuna cu sarea si piperul. Se toarna putina apa, faina, pasta de tomate si se lasa sa fiarba inca 20 de minute. Se indeparteaza cratita de pe foc si se lasa sa se raceasca.
Se stropeste o forma de tarta cu apa rece, avand grija sa fie acoperita toata suprafata cu apa. Aluatul se imparte in doua. O parte se intinde in tava, se toarna umplutura si se acopera cu restul de aluat. Se bate oul cu putina sare si cu el se unge aluatul. Se introduce tava in cuptor si se lasa pana cand aluatul devine auriu.
BAUTURA:
Merlot
SFAT
Se serveste cu sos de rosii si patrunjel tocat
RULOURI CU SUNCA

INGREDIENTE:
• 300 g faina alba • 250 g tarate de grau • 25 g drojdie • 250-300 ml apa • ulei de floarea-soarelui • 8 felii de sunca • 300 g branza de vaci • doua linguri cu smantana • o legatura de marar • sare • piper • o salata • masline
MOD DE PREPARARE
Drojdia se desface in putina apa, se amesteca bine cu sare, o lingura cu faina si se lasa la dospit. Faina alba se amesteca bine cu taratele, se adauga drojdia si restul de apa si se framanta pana rezulta un aluat potrivit de tare. Daca este nevoie, se mai adauga apa sau faina. Se intinde o foaie din aluat si se taie sub forma de dreptunghiuri. Acestea se inteapa din loc in loc cu furculita, se pun intr-o tava unsa cu ulei si se introduc in cuptor, unde se lasa circa zece minute. Se scot apoi din tava si se lasa la racit.
Branza se amesteca bine cu sare, piper, smantana si marar tocat. Se umplu feliile de sunca cu crema de branza, se ruleaza si se servesc alaturi de salata verde si dreptunghiurile de aluat racite.
BAUTURA:
Pinot Noir
SFAT
La crema de branza se pot adauga si masline.
CIORBA DE ROSII CU CARNE

INGREDIENTE:
• 500 g rosii • 150 g ceafa de porc • doua cepe • o jumatate de cana cu bors • un morcov • un pastarnac • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • o legatura de marar • kaiser
MOD DE PREPARARE
Se pune apa la fiert intr-o oala incapatoare. Rosiile se spala, se curata de pielita si se dau pe razatoare sau se paseaza. Morcovul si pastarnacul se curata de coaja, se spala si se dau pe razatoare sau se taie cubulete. Ceapa se curata de foi, se spala, se da pe razatoare si se pune pe o farfurie, alaturi de celelalte legume. Ceafa de porc se taie felii subtiri si apoi pe jumatate.
Se pun morcovul, pastarnacul si ceapa la fiert in apa clocotita. Se adauga ulei, sare si piper dupa gust. Se lasa sa fiarba si, cand legumele sunt apoape fierte, se adauga rosiile, borsul si ceafa de porc. Se lasa sa fiarba inca 15 minute, apoi se indeparteaza oala de pe foc si se adauga mararul spalat si tocat.
BAUTURA:
Cabernet
SFAT
Se poate face si cu kaiser.

Preparate din peste


CIORBA DE PESTE

INGREDIENTE:
• 700 g cod proaspat • doua cepe • un ardei gras • o radacina de patrunjel • 3 morcovi • 500 g rosii descojite • o cana cu bors sau zeama de varza • o legatura de leustean • 3 linguri cu ulei de floarea-soarelui • sare • caras
MOD DE PREPARARE
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se taie in bucati mari sau in fileuri. Se spala, se scurge si apoi se tine la rece, acoperit cu o farfurie. Se pune apa la fiert, se adauga morcovii si radacina de patrunjel date pe razatoare si ceapa curatata de foi si tocata cubulete.
Cand legumele sunt aproape fierte, se adauga ardeiul tocat marunt, rosiile si sarea. Se lasa sa fiarba putin, apoi se adauga borsul. Se lasa sa clocoteasca si se spumeaza. Se adauga apoi bucatile de peste si se mai lasa sa fiarba zece minute. Se indeparteaza oala de pe foc si se pune leusteanul tocat. Oala se acopera cu un capac ca sa se mentina fierbinte si sa se intrepatrunda aromele.
BAUTURA:
Xeres
SFAT
Se poate face si cu caras.
TARTINE CU ICRE

INGREDIENTE:
• 300 g faina alba • 200 g faina de secara • 450 ml apa • 50 g drojdie • 100 g miez de floarea-soarelui • 4 castraveti verzi • o legatura de ridichi • o salata verde • o cutie cu icre nepreparate • doi ardei capia • lapte dulce • sare • un ou • icre preparate
MOD DE PREPARARE
Drojdia se desface in putina apa cu sare si o lingura cu faina. Se amesteca cele doua tipuri de faina, se adauga drojdia, restul de apa si semintele de floarea-soarelui. Daca mai este nevoie, se mai adauga apa sau faina. Se amesteca pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se imparte aluatul in bile egale, se presara faina si se lasa la dospit. Se ung cu ou batut si se introduc apoi in cuptor. Se scot din tava si se lasa sa se raceasca.
Icrele se pun in lapte pentru 10 minute si apoi intr-o strecuratoare, se scurg si se pun pe o farfurie. Se taie chiflele racite pe jumatate, se pun felii de castravete, ridiche, salata si apoi icre, avand alaturi felii de ardei capia.
BAUTURA:
Tuica
SFAT
Se poate prepara si cu icre preparate.
SALATA DE SCOICI

INGREDIENTE:
• 500 g scoici proaspete sau congelate • 30 ml ulei de masline • 200 g smantana • sare • piper • o lamaie • frunze de busuioc • o legatura de marar • vin alb
MOD DE PREPARARE
Se pune o oala cu apa la fiert, in care s-a adaugat putina sare. Se pun scoicile in apa, cate cinci-sase bucati odata, pentru ca se desfac foarte repede. Cand s-au desfacut cochiliile, se scot cu o spumiera, se stropesc cu sucul de la o jumatate de lamaie si se pun la scurs intr-o strecuratoare.
Se face un sos din smantana, ulei de masline, sare si piper. Se da la rece pentru zece minute. In sos se pot toca marar sau frunze de busuioc proaspete, taiate sub forma de fasii subtiri.
Scoicile scurse se pun intr-un castron sau pe o farfurie, se presara marar tocat, frunze de busuioc si se adauga felii de lamaie.
BAUTURA:
Riesling
SFAT
In sos se poate pune si putin vin alb.
COD CU BROCCOLI

INGREDIENTE:
• 4 fileuri de cod • 300 g orez • 250 g smantana • 400 g broccoli • o legatura de marar • o lamaie • o ceapa • sare • piper • ulei de floarea-soarelui • cimbru
MOD DE PREPARARE
Broccoli se spala, se rup buchetele si se pun la fiert in apa clocotita. Fileurile de cod se spala, se stropesc cu suc de lamaie, se ung cu ulei si se presara sare si piper.
Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei si se pun fileurile in ea. Se adauga un pahar cu apa in tava, se introduce in cuptor si se lasa pana cand pestele este fiert. Ceapa se curata de foi, se pune la calit intr-o cratita, cu putin ulei. Cand ceapa s-a inmuiat, se adauga orezul, apa, sarea si piperul. Smantana se amesteca bine cu sare, piper si marar tocat si se da la rece pentru zece minute.
Fileurile se scot din tava si se asaza pe farfurii, impreuna cu orezul si cu broccoli. Se servesc cu marar tocat si sos de smantana.
BAUTURA:
Sauvignon Blanc
SFAT
In loc de marar se poate folosi cimbru verde tocat marunt.

Preparate din legume


CHIFTELE DE SOIA CU BRANZA TOFU

INGREDIENTE:
• 300 g soia granule • 250 g cartofi • 3 catei de usturoi • o legatura de marar • doua-trei oua • branza tofu • o foaie de dafin • 5-6 boabe de mustar • sare • piper • pesmet • ulei de floarea-soarelui • branza telemea • lamaie
MOD DE PREPARARE
Granulele de soia se pun la inmuiat 15 minute si apoi se fierb in apa clocotita in care s-au pus sare, piper, o foaie de dafin si boabe de mustar. Dupa ce s-au fiert, se pun intr-o strecuratoare si se preseaza ca sa iasa toata apa. Cand s-au racit se amesteca bine cu cartofii fierti si apoi pasati, sarea, piperul, doua oua (sau numai unul) si mararul tocat. Se adauga usturoiul pisat si se amesteca pana rezulta o compozitie omogena.
Se iau bucati din aluat, se pun cubulete de branza la mijloc si se da forma de patrat. Se dau prin ou batut, apoi prin pesmet si se prajesc in ulei incins, avand grija sa nu se arda pesmetul. Se scot din tigaie si se pun pe un servet absorbant timp de trei minute. Se servesc cu felii de lamaie.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se pot face si cu branza telemea.
TOCANITA CU VINETE

INGREDIENTE:
• doua vinete • 3 ardei grasi • 3 rosii • un ardei iute • o jumatate de varza rosie • o ceapa • o legatura de patrunjel • ulei de floarea-soarelui • sare • piper • fasole verde
MOD DE PREPARARE
Vinetele se spala, se taie cubulete si se pun intr-un castron. Ardeii grasi si cel iute se curata de seminte si se taie rondele subtiri. Ceapa se curata de foi, se taie marunt, rosiile se oparesc doua minute in apa clocotita, apoi se curata de pielita si se taie cubulete. Varza se spala si se taie fideluta.
Se incinge ulei intr-o tigaie, se pune ceapa si se caleste timp de 5 minute. Se adauga ardeii, vinetele, varza si apoi rosiile. Se presara sare si piper si se lasa sa fiarba pana cand ardeii si varza s-au inmuiat. Dupa ce s-au fiert legumele, se presara patrunjel tocat, se amesteca si se acopera cratita cu un capac, ca sa se intrepatrunda aromele. Se pune tocanita in farfurii si se serveste cu patrunjel tocat.
BAUTURA:
Chardonnay
SFAT
Se poate adauga si fasole verde.
CIUPERCI LA CUPTOR

INGREDIENTE:
• 500 g ciuperci proaspete • 500 g rosii mai mici • ulei de floarea-soarelui • o legatura de patrunjel • trei catei de usturoi • sare • piper • patrunjel uscat • marar
MOD DE PREPARARE
Rosiile se spala, se oparesc doua minute in apa clocotita, apoi se curata de pielita. Ciupercile se curata, se spala, li se rup cotoarele si se pun pe o farfurie. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei si se pun rosiile in ea. Se presara sare si piper, se adauga jumatate de pahar cu apa si se introduc in cuptor. Cand rosiile sunt aproape fierte, se pun ciupercile intregi, cotoarele si usturoiul pisat. Se picura ulei deasupra ciupercilor, se presara sare, piper si, daca mai este nevoie, se mai adauga apa. Se introduc din nou in cuptor si se tin pana cand s-au fiert si ciupercile.
Se pun ciupercile pe farfurie, se adauga rosiile, se presara patrunjel uscat si patrunjel verde tocat.
BAUTURA:
Bere blonda
SFAT
Patrunjelul se poate inlocui cu marar.
TRIGOANE CU MARAR SI BRANZA

INGREDIENTE:
• 500 g faina • 350 ml lapte dulce • 25 g drojdie • 3 linguri cu ulei de masline • o jumatate de lingurita cu sare • doua legaturi de marar • 300 g de masline negre tocate • piper • unu-doua oua • ardei capia
MOD DE PREPARARE
Se cerne faina si se pune intr-un castron. Drojdia se desface in putin lapte cald, adaugand sarea si o lingura cu faina. Se toarna in mijlocul fainii si se lasa la dospit. Se adauga apoi uleiul si se framanta un aluat elastic, potrivit de tare. Mararul se spala, se toaca marunt si se pune pe o farfurie. Ouale se bat cu putina sare si piper.
Din aluat se intind foi subtiri de jumatate de centimetru, se ung cu putin ou si se presara marar si piper. Se adauga maslinele tocate, se toarna ou deasupra, se taie in triunghiuri si se introduce tava in cuptor. Se lasa in cuptor pana cand aluatul a inceput sa se inchida la culoare pe margini. Se scot din tava si se lasa la racit pe un gratar de bucatarie.
BAUTURA:
Vin alb de buturuga
SFAT
Se pot adauga si ardei capia.

Preparate dulci


FURSECURI CU SMOCHINE

INGREDIENTE:
• 6 oua • 160 g zahar tos • doua pliculete cu zahar vanilinat • 120 g faina • 50 ml ulei • un varf de cutit cu sare • o jumatate de pachetel cu praf de copt • 50 g smochine • topping de caramel • scortisoara • ulei • cirese
MOD DE PREPARARE
Ouale se amesteca bine cu sarea, zaharul tos, zaharul vanilinat si praful de copt. Se adauga uleiul si faina si se mixeaza pana rezulta o compozitie omogena. Se incinge cuptorul, se unge o tava cu ulei, se tapeteaza cu hartie pentru copt si se toarna compozitia in ea. Se introduce tava in cuptor si se lasa cinci minute. Se scoate apoi tava si se repartizeaza smochinele taiate felii subtiri, la distante egale, din 4 in 4 cm. Se introduce din nou tava in cuptor si se lasa sa se coaca fursecurile, avand grija sa nu se arda.
Dupa ce s-au copt, se indeparteaza hartia de pe prajitura, se lasa sa se raceasca, se taie in cuburi si se servesc stropite cu topping de caramel si scortisoara macinata.
BAUTURA:
Cappuccino
SFAT
Smochinele se pot inlocui cu cirese.
SUFLEU DE CIRESE

INGREDIENTE:
• 300 g branza de vaci • 3 oua • 145 g zahar tos • o lingura cu gris • 25 g unt • o jumatate de pachetel cu praf de copt • o lamaie • zahar vanilinat • sare • cirese • pesmet • biscuiti cu cacao • zahar pudra • menta • visine
MOD DE PREPARARE
Ciresele se spala, li se scot samburii si se pun intr-o strecuratoare. Branza de vaci se amesteca bine cu zaharul tos, doua pliculete cu zahar vanilinat, coaja de lamaie si galbenusurile. Se adauga praful de copt stins cu suc de lamaie, grisul si albusurile batute spuma cu putina sare. Se amesteca usor, ca sa nu se lase albusurile. Se unge o forma de sufleu cu unt (se pastreaza un sfert pentru pus deasupra), se tapeteaza cu pesmet, se toarna compozitia si se asaza deasupra ciresele. Untul ramas se taie cubulete si se pune deasupra compozitiei.
Se introduce tava in cuptor si se coace la foc potrivit. Cand s-a racit prajitura se presara zahar pudra si se serveste cu biscuiti cu cacao si menta tocata.
BAUTURA:
Ceai negru
SFAT
Ciresele se pot inlocui cu visine.
SARLOTA CU CIRESE

INGREDIENTE:
• un litru de lapte dulce • 250 g zahar tos • 3 linguri cu amidon de porumb • 3 pliculete cu zahar vanilinat • 500 g cirese • esenta de vanilie • frisca • scortisoara • capsuni • frunze de menta
MOD DE PREPARARE
Ciresele se spala, li se scot samburii, se presara 50 g zahar si esenta de vanilie si se pun la scurs intr-o strecuratoare. Trei sferturi din cantitatea de lapte si 200 g de zahar tos se pun intr-o oala sa fiarba. Amidonul se desface cu restul de lapte intr-un castron si se adauga in laptele clocotit. Se lasa sa fiarba pana cand s-a ingrosat compozitia. Se fierbe la foc mic, pentru a nu se prinde compozitia de fundul oalei sau a nu se afuma.
Se indeparteaza oala de pe foc, se adauga zaharul vanilinat si sucul lasat de cirese. Se lasa sa se raceasca, se adauga ciresele si apoi se pun in cupele de sampanie sau in alte cupe. Deasupra se decoreaza cu frisca, scortisoara si frunze de menta.
BAUTURA:
Capsunica
SFAT
Ciresele se pot inlocui cu capsuni.
MINIFURSECURI CU GEM

INGREDIENTE:
• 150 g unt sau margarina • 150 g zahar tos • doua oua • 350 g faina • o lingurita cu praf de copt • un varf de cutit cu sare • esenta de vanilie • gem de capsuni • capsuni proaspete • gem de cirese
MOD DE PREPARARE
Untul se freaca bine cu zaharul pana cand se obtine o crema. Se adauga un ou batut si esenta de vanilie. Praful de copt se amesteca bine cu faina, sarea si se adauga in compozitie. Aluatul se introduce pentru 20 de minute la rece. Se intinde apoi o foaie si se decupeaza cercuri cu un pahar cu diametrul de 5 cm. Cu acelasi pahar se decupeaza acelasi numar de cercuri, dar care se vor decupa apoi inca o data cu un pahar mai mic.
Se incinge cuptorul, se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si apoi se pun cercurile pline in tava. Se ung pe margini cu oul ramas, se asaza deasupra cercurile goale, se pune cate putin din gemul de capsuni, apoi se introduce tava in cuptor. Reci, se servesc cu capsuni proaspete.
BAUTURA:
Grasa de Cotnari
SFAT
Gemul de capsuni poate fi inlocuit cu gem de cirese.
×