x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete 19 decembrie 2007

Caiet de reţete 19 decembrie 2007

19 Dec 2007   •   00:00

Preparate din carne: • Pacheţele de carne cu fenicul • Frigărui de pui cu usturoi • Costiţă de porc cu legume • Sarmale cu bacon; Preparate din peşte: • File de hering cu orez • Foitaj cu somon • Paste cu scoici • Tartă cu ton; Preparate din legume: • Chec cu ciuperci şi caşcaval • Lasagna cu broccoli • Vinete cu praz şi sos • Pizza pe mămăligă; Preparate dulci: • Cozonac cu smochine • Brăduţ dulce • Fursecuri in sos de rodie • Gutui umplute


Â

Â

I)Preparate din carne:

1)Pacheţele de carne cu fenicul:

800 g carne de porc, un piept de pui, un morcov, 200 g mazăre,100 g boabe de porumb, 4 ouă, 200 g făină, 200 g unt, 150 ml apă, o bucată de fenicul, 500 g dovleac, sare, piper, ulei, pastă de hrean, maioneză, pesmet

1) Morcovul se curăţă de coajă şi se fierbe impreună cu mazărea in apă cu sare.

2) Un ou, 100 g unt, apa, sarea şi făina se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat elastic.

3) Carnea de porc şi pieptul de pui se dau prin maşina de tocat, se amestecă bine cu sare, piper şi se prăjeşte. Se pune intr-o strecurătoare şi se lasă la răcit.

4) Se amestecă bine cu morcovul tăiat in cubuleţe, boabele de porumb, mazărea, un ou şi feniculul tăiat fideluţă.

5) Se intinde aluatul intr-o foaie subţire şi se imparte in mai multe pătrate. Se pune umplutură in fiecare pătrat, se rulează sub formă de pachet, se dă prin ou bătut, apoi prin pesmet şi se prăjesc.

6) Dovleacul se curăţă de coajă, se spală, se taie in cubuleţe şi se căleşte in restul de unt, cu sare şi piper.

Sfat: Se pot servi şi cu un sos din două linguri de maioneză, o lingură de pastă de hrean, sare şi piper.

Băutura: Riesling Italian

2)Frigărui de pui cu usturoi:

4 piepturi de pui, 500 g sparanghel, 3 linguri de miere, două linguriţe de muştar dulce, o linguriţă de coajă de portocală rasă, o lămăie, boia iute, 3 căţei de usturoi, sare, piper, ulei de măsline, maioneză, pastă de hrean, mărar

1) Piepturile de pui se dezosează şi se taie in cuburi. Se pun intr-un castron impreună cu un praf de boia iute, sare, piper şi muştar. Se adaugă mierea, coaja de portocală, o lingură de suc de lămăie, două linguri de ulei de măsline şi doi căţei de usturoi pisat.

2) Se amestecă bine, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece 30 de minute. Se infig cuburile de carne pe beţe de frigărui din lemn, se aşază pe grătar şi se frig.

3) Sparanghelul se fierbe, apoi se taie in bucăţi. Se amestecă bine cu restul de usturoi pisat, sarea, piperul şi puţin ulei. Se prăjeşte căteva minute şi se serveşte alături de frigăruile calde.

Sfat: Se pot servi şi cu pastă de hrean sau maioneză amestecată cu usturoi şi mărar tocat.

Băutura: Zestrea Muscat Ottonel

3)Costiţă de porc cu legume:

800 g costiţă afumată de porc, două vinete, 5 roşii, 4 căţei de usturoi, un fir de praz, ulei de floarea-soarelui, sare, piper, o linguriţă de busuioc uscat, pătrunjel

1) Prazul se taie in rondele subţiri. Roşiile se curăţă de pieliţă, se taie in cuburi şi se pun intr-un castron. Vinetele se spală şi se taie in cubuleţe. Usturoiul se curăţă şi se pisează.

2) Se incinge ulei intr-o cratiţă, se pune prazul şi se căleşte pănă cănd s-a inmuiat. Se adaugă cuburile de vinete, se călesc timp de căteva minute şi se adaugă roşiile. Se presară usturoiul, se pun o cană de apă, sare, piper şi se lasă la fiert.

3) Cănd legumele sunt aproape fierte, se adaugă costiţele de porc tăiate in bucăţi. Se presară busuiocul uscat şi pătrunjelul verde, se amestecă şi se mai fierb incă 10 minute.

Sfat: Măncarea se poate pregăti şi la cuptor, prăjind puţin costiţa inainte.

Băutura: Zestrea Pinot Noir

4)Sarmale cu bacon:

250 g orez, 500 g carne de porc, 150 g slănină, un morcov, două cepe, 200 g bacon, zeamă de varză, 800 g roşii, boia dulce, varză murată, cimbru, frunze de dafin, 250 ml ulei, sare, piper măcinat, 6 boabe de piper, mălai, smăntănă

1) Carnea de porc, slănina şi baconul impreună cu cepele se dau prin maşina de tocat. Se amestecă bine cu orezul, cimbrul, morcovul ras, sarea, piperul şi boiaua dulce.

2) Se aleg frunzele intregi de varză, iar restul se toacă mărunt şi se pune intr-o oală cu puţin ulei. Se formează sărmăluţe şi se aşază in oală.

3) Se toarnă deasupra un litru de zeamă de varză şi puţină apă. Se presară boabele de piper, foile de dafin şi se lasă la fiert la foc mic timp de o oră. Se adaugă roşiile date pe răzătoare şi se mai fierbe totul incă o oră, apoi se rumenesc in cuptor 30 de minute.

Sfat: Se servesc cu mămăligă fierbinte şi smăntănă.

Băutura: Zestrea Pinot Noir

Â

II)Preparate din peşte:

1)File de hering cu orez:

un kilogram de hering, 250 g orez, pudră de curry, 80 g unt, două lămăi, o ceapă, pastă de hrean, maioneză, muştar cu boabe, două frunze de dafin,

4 boabe de piper, oregano, sos dulce de roşii, sare, piper, salată verde, mărar

1) O linguriţă de pastă de hrean se amestecă bine cu două linguri de maioneză, o linguriţă de muştar cu boabe, sare, piper şi suc de lămăie, apoi se introduce sosul la rece.

2) Peştele se taie in fileuri. Se condimentează, se aşază intr-o tavă alături de felii de lămăie şi rondele de ceapă. Se adaugă două căni de apă, frunzele de dafin, boabele de piper şi se introduce tava in cuptor pentru 25-30 de minute.

3) Orezul se spală şi se lasă la scurs. Se topeşte untul intr-o cratiţă, se pune orezul şi se căleşte pănă cănd devine sticlos. Se toarnă apă căt să-l depăşească cu două degete, sare şi piper.

4) Cănd orezul este aproape fiert se adaugă un praf de pudră de curry şi se lasă la clocotit. Se opreşte focul, se adaugă oregano, se amestecă şi se acoperă cu un capac ca să se imbine aromele.

5) Se serveşte apoi alături de fileurile de peşte stropite cu suc de lămăie, salată verde şi cele două tipuri de sos.

Sfat: In orez se mai poate pune mărar.

Băutura: Pinot Gris

2) Foitaj cu somon:

două pachete de foitaj, 4 fileuri de somon afumat, 300 g varză de Bruxelles, o lămăie, un ou, 75 g unt, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, sare, piper, oregano

1) Varza de Bruxelles se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se lasă la fiert in apă cu sare.

2) Untul se pune la topit intr-o cratiţă şi, cănd s-a incins, se adaugă varza de Bruxelles tăiată in sferturi, sarea, piperul şi nucşoara, se amestecă şi se prăjeşte căteva minute. Se scoate şi se lasă la răcit intr-o strecurătoare.

3) Foitajul se dezgheaţă la temperatura camerei, apoi se taie in pătrate egale cu numărul fileurilor de somon.

4) Se aşază fileurile, bucăţile din varza de Bruxelles, oregano tocat, se impătureşte şi i se dă formă de pachet.

5) Se presează marginile cu dinţii unei furculiţe, se ung cu ou şi se aşază intr-o tavă tapetată cu folie de aluminiu stropită cu apă rece.

6) Se introduc in cuptor şi se lasă pănă cănd foitajul a crescut suficient şi a căpătat o culoare aurie.

Sfat: Se servesc alături de varza de Bruxelles rămasă, amestecată cu puţin suc de lămăie şi oregano.

Băutura: Fetească Albă

3) Paste cu scoici:

400 g spaghete, 400 g scoici in cochilie, o ceapă, un căţel de usturoi, 400 g parmezan, 500 ml vin alb, o frunză de dafin, o lingură de oţet, sare, piper, 70 g unt, o legătură de pătrunjel, pudră de chilli, pastă de tomate

1) Pastele se fierb in apă cu sare şi puţin unt, se scurg şi se trec sub un jet de apă rece. Se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se tempereze.

2) Intr-o oală se pun vinul alb, frunza de dafin, oţetul, un litru de apă, sarea şi piperul. Cănd a inceput să fiarbă, se adaugă scoicile curăţate cu o perie şi spălate cu apă rece.

3) Se fierb 5-10 minute, timp in care ele se deschid. Cele care rămăn inchise se aruncă, pentru că nu sunt comestibile.

4) Se scot din cochilie şi se lasă intr-un castron. Se incinge restul de unt, se pun ceapa şi usturoiul tocate, se călesc timp de căteva minute, apoi se adaugă scoicile.

5) Se prăjesc căteva minute, apoi se pun intr-un vas mai mare. Se adaugă pastele, parmezanul, sarea, piperul şi pătrunjelul tocat.

6) Se amestecă bine şi se servesc imediat.

Sfat: Cănd se prăjeşte ceapa se mai poate adăuga o lingură de pastă de tomate şi pudră de chilli.

Băutura: Chardonnay

4) Tartă cu ton:

două conserve de ton in ulei, un fir de praz, 4 ouă, 200 g făină, praf de copt, 50 ml lapte bătut, 50 ml ulei, o jumătate de conopidă, două linguri de seminţe de floarea-soarelui prăjite, sare, piper, cimbru verde, unt, sos de soia

1) Conopida se spală, se fierbe in apă cu sare, se rupe in bucheţele mici şi se lasă să se răcească.

2) Prazul se spală şi se taie rondele. Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se căleşte prazul şi se lasă la răcit.

3) Tonul se scoate din cutie şi se lasă la scurs intr-o strecurătoare. Ouăle se pun intr-un vas mai mare şi se mixeaxă.

4) Se adaugă sarea şi piperul, uleiul de floarea-soarelui, laptele bătut şi făina amestecată cu un pliculeţ de praf de copt.

5) Se mixează totul pănă cănd rezultă o compoziţie omogenă, se adaugă seminţele de floarea-soarelui, tonul tăiat in bucăţi mai mici, bucheţelele de conopidă şi cimbrul tocat.

6) Se amestecă, se toarnă intr-o formă de tartă unsă cu unt şi se introduce in cuptor. Se coace timp de 25-30 de minute la foc mediu, se scoate şi se lasă la răcit timp de zece minute.

Sfat: Se poate servi caldă sau rece, cu sos de soia.

Băutura: Fetească Albă

III)Preparate din legume:

1)Chec cu ciuperci şi caşcaval:

300 g ciuperci pleurotus, 200 g boabe de porumb, 300 g caşcaval, un morcov, sare, piper, 4 ouă, 300 g făină, un plic cu praf de copt, sare, piper, o legătură de pătrunjel, unt şi făină pentru formă, legume de sezon, ulei

1) Ciupercile pleurotus se spală, se taie in bucăţi mai mici şi se pun intr-un castron. Morcovul se curăţă de coajă, se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mici.

2) Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă ciupercile şi morcovul, sarea şi piperul. Se călesc pănă cănd scade lichidul lăsat de ciuperci şi se ţin să se scurgă intr-o strecurătoare.

3) Intr-un vas mai mare se pun ouăle, sarea şi piperul după gust. Se mixează pănă cănd işi dublează volumul, se pun praful de copt şi făina. Se mixează, se adaugă pătrunjelul tocat, boabele de porumb, morcovul şi ciupercile călite.

4) Se amestecă, se toarnă jumătate din compoziţie intr-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, se pune caşcavalul tăiat in cubuleţe sau felii subţiri, se toarnă restul de compoziţie şi se nivelează.

5) Se introduce in cuptor şi se coace 25-30 de minute sau pănă cănd, dacă introducem o scobitoare in chec, aceasta iese curată.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, cu o salată din legume de sezon.

Băutura: Fetească Neagră

2)Lasagna cu broccoli:

un pachet foi de lasagna, 700 g broccoli, un dovlecel, un ardei gras galben, 250 g varză de Bruxelles, 4 roşii, 250 g brănză tofu, pătrunjel, 500 ml lapte dulce, amidon, 300 g caşcaval, un ou, sare, piper, sos de roşii dulce

1) Broccoli şi varza de Bruxelles se spală, se fierb in apă cu sare, apoi se taie in bucăţele.

2) Brănza tofu se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari şi se amestecă bine cu varza de Bruxelles, broccoli şi ardeiul gras tăiat in felii subţiri. Se adaugă pătrunjelul tocat fin, dovlecelul tăiat in rondele, roşiile tocate, sarea şi piperul.

3) Se amestecă, se aşază un rănd de foi de lasagna, iar deasupra compoziţie. Se procedează la fel cu restul de ingrediente, ultimul rănd fiind de legume.

4) Se pune pe foc laptele dulce, sarea, piperul şi caşcavalul dat pe răzătoare. Se fierbe căteva minute, se ia de pe foc, se adaugă două linguriţe de amidon dizolvat cu puţină apă şi oul bătut. Se amestecă bine cu un tel, se mai fierbe incă două minute şi se opreşte focul.

5) Se toarnă sosul peste ingredientele din tavă şi se introduce in cuptor. Se coace 25-30 de minute la foc mediu.

Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece cu sos de roşii şi verdeaţă tocată.

Băutura: Traminer

3)Vinete cu praz şi sos:

două vinete, doi dovlecei, 6 roşii, un fir de praz, doi ardei graşi roşii, un ardei capia, un sfert de ardei iute, o ceapă, 4 căţei de usturoi, o lingură de busuioc uscat, sare, piper, ulei de floarea-soarelui, păine graham, sos de usturoi

1) Dovleceii şi vinetele se spală, se taie in jumătăţi, apoi in cuburi sau in felii mai groase. Ceapa şi usturoiul se curăţă de foi, se spală şi se taie mărunt.

2) Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se taie in rondele. Ardeii graşi şi ardeiul capia se curăţă de seminţe şi se taie in cubuleţe sau in felii mai subţiri.

3) Se incinge ulei intr-o cratiţă, se pun ceapa, usturoiul, prazul şi se călesc pănă cănd devin sticloase. Se adaugă ardeii tocaţi, dovleceii şi vinetele, sarea şi piperul.

4) Se călesc timp de căteva minute, se pun roşiile tăiate in felii sau in cuburi, jumătate din cantitatea de busuioc şi o cană de apă.

5) Se lasă la fiert timp de 20 de minute şi, dacă legumele incă nu sunt fierte, se mai adaugă apă şi ardeiul iute.

6) Se fierb, se adaugă restul de busuioc şi se opreşte focul.

Sfat: Se servesc cu păine graham şi sos de usturoi.

Băutura: Pinot Noir

4)Pizza pe mămăligă:

apă, 400 g mălai, 500 g broccoli, două cepe, doi căţei de usturoi, 4 roşii, 100 g unt, 500 g brănză feta, 200 g boabe de porumb, o lingură de pastă de ardei dulce, 200 g caşcaval, sare, piper, busuioc verde, sos de roşii dulce sau picant

1) Se prepară o mămăligă mai tare din apă, mălai şi o linguriţă de sare. Cănd a fiert se adaugă 100 g unt, piper şi busuioc tocat.

2) Se amestecă, se aşază intr-o tavă unsă cu unt şi se introduce 15 minute in cuptor.

3)Roşiile se dau pe răzătoare, se amestecă bine cu pasta de ardei dulce, sarea, piperul, două linguri de ulei şi se fierb timp de 15 minute.

4) Broccoli se fierbe in apă cu sare, se lasă la răcit şi se rupe in bucheţele mai mici. Cepele şi usturoiul se taie mărunt şi se călesc in puţin ulei.

5) Se unge blatul de mămăligă cu sosul de roşii, se adaugă legumele călite, boabele de porumb, brănza feta tăiată in cubuleţe, bucheţelele de broccoli şi se rade caşcavalul.

6) Se introduce in cuptor şi se ţine 10-15 minute.

Sfat: Se poate servi atăt fierbinte, căt şi rece, cu sos de roşii dulce sau picant.

Băutura: Pinot Gris

IV)Preparate dulci

1)Cozonac cu smochine:

un kilogram de făină, 50 g drojdie, 500 ml lapte, 200 ml ulei, 5 ouă, 250 g zahăr, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o sticluţă de esenţă de rom, sare, 25 g stafide, 25 g smochine, 200 g ciocolată neagră, 25 g zahăr tos pentru ornate

1) Drojdia se amestecă bine cu puţin lapte şi o linguriţă de zahăr. Se toarnă in mijlocul făinii şi se lasă la crescut 10 minute. Se incălzesc restul de lapte, zahărul tos şi zahărul vanilinat.

2) Se adaugă uleiul, sarea, esenţa de rom şi patru ouă bătute. Se toarnă peste drojdia crescută şi se frămăntă bine. Se acoperă şi se ţine la cald cel puţin o oră.

3) Aluatul se imparte in bucăţi şi se intinde. Se rade ciocolată, se presară stafidele şi smochinele tăiate. Se rulează, se aşază in tăvi unse cu ulei şi se lasă la crescut 20 de minute. Se ung cu ou, se presară zahăr şi se introduc in cuptor 30-45 de minute la foc mediu spre iute.

Â
Sfat: In aluat se poate introduce şi coajă de portocală rasă sau suc de portocală.

Băutura: Lacrima lui Ovidiu

2) Brăduţ dulce:

50 g unt, 100 g zahăr tos, două ouă, două banane, 600 g făină, 100 g marţipan, un pliculeţ cu praf de copt, sare, un albuş, 3 linguri de zahăr pudră, colorant verde şi roşu, decor din zahăr argintiu, scorţişoară, cuişoare, anason

1) Ouăle intregi, zahărul tos şi un praf de sare se mixează pănă cănd nu se mai simte zahărul.

2) Se adaugă untul moale, bananele tăiate in felii şi marţipanul dat pe răzătoare. Se presară praful de copt şi puţin colorant verde, se amestecă şi se adaugă făina cernută.

3) Se frămăntă pănă cănd rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

4) Se indepărtează folia şi se imparte aluatul in mai multe bucăţi egale. Li se dă formă de con, se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor.

5) Albuşul se bate cu o furculiţă, se amestecă bine cu zahărul pudră şi colorantul roşu.

6) După ce s-au copt, se scot conurile din cuptor, se lasă la răcit, apoi se decorează cu glazura roşie şi biluţele argintii.

Sfat: In aluat se mai pot adăuga pudră de scorţişoară, cuişoare sau anason.

Băutura: Suc de fructe

3)Fursecuri in sos de rodie:

200 g unt, 350 g zahăr tos, două linguri de miere, un ou, 400 g făină, două rodii, praf de copt, sare, praf de cardamon, 50 g ciocolată albă, esenţă de migdale, cafea granulată, 200 ml apă, baton de scorţişoară

1) Intr-un vas mai mare se pun untul, oul, mierea şi 150 g zahăr tos.

2) Se mixează pănă cănd capătă aspectul unei creme, se adaugă o linguriţă de praf de copt, o linguriţă de esenţă de migdale, un praf de cardamon, un praf de sare, ciocolata albă rasă şi o linguriţă de cafea granulată.

3) Se amestecă, se presară făina cernută şi se frămăntă pănă rezultă un aluat potrivit de tare. I se dă formă de fitil mai gros, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru 30 de minute.

4) Se taie in rondele, se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt şi se introduc in cuptor.

5) Se coc 15-20 de minute la foc potrivit, se scot şi se lasă să se răcească pe un grătar.

6) Seminţele de rodii se pun intr-o oală, impreună cu restul de zahăr tos şi apa. Se fierb 10-15 minute, se opreşte focul şi se strecoară.

Sfat: Cănd se pune la fiert sosul de rodii, se poate adăuga şi o jumătate de baton de scorţişoară.

Băutura: Cappuccino

4) Gutui umplute:

4 gutui, 100 g miezuri de nucă, 25 g stafide, 25 g fructe confiate, 25 g smochine, 100 g zahăr tos, o crenguţă de rozmarin, o lămăie, 75 g unt, 300 ml lichior de cafea, frişcă, sos de ciocolată

1) Gutuile se spală, li se scoate cotorul cu un cuţit, se ung cu suc de lămăie ca să nu se innegrească şi se pun la scurs pe un grătar.

2) Smochinele se taie mărunt şi se pun intr-un castron impreună cu stafidele, fructele confiate tăiate in cubuleţe şi lichiorul de cafea.

3) Nucile se macină şi se amestecă bine cu zahărul tos. Se adaugă fructele scurse de lichior, căteva fire de rozmarin tocate, se amestecă şi se lasă deoparte zece minute.

4) Se introduce in fiecare gutuie puţin unt, se pune amestec de fructe şi din nou unt.

5) Se adaugă puţin lichior de cafea şi se aşază gutuile in tava unsă cu unt. Se toarnă un pahar de apă şi se introduce tava in cuptor.

6) Se lasă 20-30 de minute şi, dacă incă nu sunt gata, se acoperă cu folie de aluminiu şi se mai lasă 10 minute.

Sfat: Se servesc calde sau reci cu frişcă sau sos de ciocolată.

Băutura: Kagor

×