x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

22 Mar 2006   •   00:00





Preparate din carne


INIMA DE PORC CU LEGUME
INGREDIENTE:
doua inimi de porc ,doua vinete ,trei dovlecei ,doi ardei grasi ,doi ardei verzi ,doua cepe ,3 catei de usturoi ,doua linguri cu sos de mustar ,o lamaie ,ulei ,sare ,piper ,o legatura de patrunjel

MOD DE PREPARARE
Inimile se spala, se taie in doua si se inabusa in ulei. Separat se pregatesc legumele. Vinetele se spala si se taie in jumatati, iar apoi rondele. Dovleceii se taie in bucati potrivite. Ardeii se curata de seminte si se taie felioare. Ceapa se curata si se taie in patru.
Toate legumele se amesteca, se pun intr-o tigaie sau intr-o tava, se stropesc cu putin ulei si zeama de lamaie si se dau la cuptor, la foc potrivit. Se lasa aproximativ 20 de minute, apoi se pune usturoiul tocat marunt si se condimenteaza. Se servesc impreuna cu inima si sosul de mustar.

BAUTURA:
Vin rosu de buturuga

SFAT
Deasupra se presara patrunjel verde tocat.
CARPACCIO CU FASOLE VERDE
INGREDIENTE:
8 fileuri de carpaccio ,500 g fasole verde ,o ceapa ,doua linguri cu pasta de tomate ,doi catei de usturoi ,rosii cherry ,ulei ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Fasolea verde se curata, se spala si se fierbe in apa cu sare. Separat, se curata ceapa, se toaca si se caleste intr-o tigaie cu ulei incins. Apoi se adauga fasolea verde, pasta de tomate, putina apa si se inabusa, dupa care se pune usturoiul curatat si pisat. Se sareaza si se pipereaza.
Fileurile de carpaccio se intind pe un platou, se pune pe fiecare compozitie de fasole verde si se ruleaza.

BAUTURA:
Cramposie

SFAT
Se orneaza cu rosii cherry.
PIZZA CU CASCAVAL SI SUNCA
INGREDIENTE:
BLATUL:
,200 g unt ,faina cat cuprinde ,doua oua ,100 ml apa ,sare dupa gust
UMPLUTURA: ,o rotita de cascaval ,sunculita afumata ,sare ,piper ,rosii ,gogosari acri

MOD DE PREPARARE
Intr-un vas se amesteca ingredientele pentru blat, obtinandu-se un aluat potrivit. Aluatul bine framantat se taie in diferite forme si se asaza intr-o tava unsa cu putin ulei si tapetata cu faina. Se lasa in cuptor cat sa se rumeneasca putin.
Intre timp, cascavalul se rade, iar sunculita se taie marunt. Dupa ce s-a rumenit, blatul se scoate si se asaza deasupra cascavalul si sunculita. Se da iar la cuptor, cat sa se topeasca cascavalul. Se scoate, iar deasupra se presara putin piper macinat.

BAUTURA:
Bere

SFAT
Se pot adauga si rosii taiate marunt sau feliute de gogosari acri.
PUI CU FRUCTE DE PADURE
INGREDIENTE:
un piept de pui ,doua-trei lingurite cu sos din fructe de padure ,3-4 linguri cu ulei de masline ,o foaie de dafin ,sare ,piper ,usturoi ,o lamaie ,busuioc

MOD DE PREPARARE
Pieptul de pui se da la cuptor cu putina apa, ulei, sare, piper, o foaie de dafin si usturoi maruntit, pentru mai mult gust.
Se lasa sa se rumeneasca bine, adaugandu-se din cand in cand apa. Dupa ce s-a facut bine, se scoate, se lasa sa se raceasca si se serveste, dupa preferinta, cu sos de fructe de padure sau cu zeama de lamaie.

BAUTURA:
Merlot

SFAT
Deasupra se presara putin busuioc uscat.

Preparate din peste


PESTE CU SPANAC
INGREDIENTE:
750 g file de peste ,800 g spanac ,5 linguri cu ulei ,3 cepe taiate marunt ,o legatura de marar tocat ,o lingura cu menta tocata ,o lamaie ,sare ,piper macinat ,200 ml vin alb sec

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se spala si se stropesc cu zeama de lamaie. Se caleste ceapa in uleiul incins, apoi se adauga menta si mararul.
Fileurile de peste se asaza intr-o tava, se acopera cu 200 ml de vin, se adauga amestecul de ceapa si verdeata, sare si piper. Se lasa la cuptor timp de 15-20 de minute, la foc mic.
Separat, spanacul se toaca marunt si se caleste intr-o tigaie cu putin ulei. Se caleste timp de zece minute si, inainte cu cinci minute de a stinge focul, se stropeste cu putin vin. Pestele, decorat cu feliute de lamaie, se serveste alaturi de garnitura de spanac.

BAUTURA:
Pinot Gris

SFAT
Acest preparat se serveste pe loc, deoarece reincalzit isi pierde savoarea.
FILEURI DE SALAU CU MANGO
INGREDIENTE:
4 fileuri de salau ,doua oua ,60 g seminte de susan ,3 linguri cu ulei ,doua linguri cu faina ,3 fructe de mango ,30 g unt ,salata verde ,o lamaie ,sare ,piper

MOD DE PREPARARE
Doua dintre fructele de mango se curata de coaja si se taie cubulete de marime potrivita. Untul se lasa la topit intr-o tigaie, dupa care se adauga bucatelele de mango. Se lasa doua minute.
Fileurile se dau prin faina, ou batut cu un praf de sare si piper, pe urma prin susan si se prajesc 10 minute in ulei incins. Se formeaza rulouri care se umplu cu bucatile de mango prajite in unt.

BAUTURA:
Chardonnay

SFAT
Se serveste cu felii de mango si salata verde cu lamaie.
SALATA DE PESTE CU CASTRAVETI
INGREDIENTE:
un kg macrou ,500 g cartofi ,3 castraveti proaspeti ,o legatura de marar ,doua cepe ,o foaie de dafin ,sare ,piper ,ulei ,otet ,sos de smantana cu mustar ,branza telemea

MOD DE PREPARARE
Macroul se curata, se spala si se pune la fiert in apa cu un praf de sare, o lingura cu otet si cu o foaie de dafin. Se fierbe aproximativ un sfert de ora la foc potrivit. Apoi se scurge, se lasa sa se raceasca, se desprinde carnea de pe oase si se taie in bucati potrivit de mari.
Cartofii se curata de coaja, se spala, se taie cuburi si se pun la fiert in apa cu putina sare si o lingura cu ulei. Cepele se curata si se taie solzisori, verdeata se toaca marunt, iar castravetii se curata si se taie cubulete sau rondele. Legumele se amesteca impreuna cu bucatile de peste. Se sareaza, se pipereaza, se omogenizeaza cu sosul de smantana si deasupra se presara verdeata.

BAUTURA:
Vin alb de buturuga

SFAT
Deasupra se poate rade branza telemea.
PESTE CU CAPERE
INGREDIENTE:

MOD DE PREPARARE
Fileurile de peste se sareaza, se pipereaza, apoi se dau prin pesmet si se pun in ulei incins. Se lasa sa se prajeasca pana cand pesmetul devine auriu.
Se scurg de ulei, apoi se pun pe o farfurie. Fileurile se stropesc cu zeama de lamaie si alaturi se asaza doua lingurite cu capere din conserva.

BAUTURA:
Coniac

SFAT
Se pot orna cu patrunjel verde sau cu felii de lamaie.

Preparate din legume


BARCUTE DE ARDEI CU CIUPERCI
INGREDIENTE:
4 ardei grasi ,o cutie cu ciuperci ,150 g porumb ,o ceapa rosie ,doi ardei rosii ,un borcan cu sos de maioneza ,sare ,piper ,sos tartar ,salata verde ,3 catei de usturoi

MOD DE PREPARARE
Ardeii se spala, se taie pe din doua si se curata de seminte. Intre timp se face salata. Ciupercile se spala si se scurg bine, apoi se pun intr-un bol. Ceapa rosie se toaca marunt, ardeii rosii se curata si se taie cubulete.
Toate ingredientele se amesteca bine cu sosul de maioneza si usturoiul pisat si se condimenteaza dupa gust. Barcutele de ardei se umplu cu aceasta compozitie de ciuperci si se asaza pe frunze de salata verde.

BAUTURA:
Riesling

SFAT
In loc de maioneza se poate folosi sos tartar.
OMLETA CU LEGUME SI CIUPERCI
INGREDIENTE:
8 oua ,doua linguri cu smantana ,ulei de masline ,un dovlecel ,300 g ciuperci ,un ardei ,o ceapa rosie ,o lamaie ,cateva frunze de busuioc ,sare ,piper ,cascaval ras

MOD DE PREPARARE
Ouale se bat, apoi se adauga cele doua linguri cu smantana, se sareaza si se pipereaza. Omleta se prajeste intr-o tigaie mai mare.
Ciupercile se curata, se spala si se taie felii. Dovlecelul se taie in jumatate si apoi rondele. Ceapa rosie se taie julien. Ardeiul se taie cubulete.
Se amesteca toate, se stropesc cu putin ulei de masline si zeama de lamaie, dupa care se pun pentru 10 minute la cuptor. Cu aceasta compozitie se umple omleta si se ruleaza.

BAUTURA:
Votca

SFAT
Omleta se poate servi cu smantana sau cascaval ras.
ANGHINARE CU OREZ
INGREDIENTE:
4 bucati de anghinare ,200 g orez ,doi ardei ,o ceapa rosie ,ulei de masline ,sare ,piper ,o legatura de patrunjel ,o lamaie ,sos de smantana

MOD DE PREPARARE
De la anghinare se folosesc receptaculii proaspeti sau conservati. Daca sunt proaspeti, trebuie curatati de frunze si pusi in apa rece cu felii de lamaie pentru a-si mentine culoarea. Se calesc in ulei, cu grija, fara sa li se strice forma.
Separat, se fierbe orezul un sfert de ora. Ardeii si ceapa rosie se curata si se taie cubulete. Apoi se pun la calit intr-o tigaie cu ulei de masline, dupa care se adauga orezul prefiert. La sfarsit se condimenteaza dupa gust si se pune patrunjelul tocat. Receptaculii de anghinare se servesc cu garnitura de orez.

BAUTURA:
Sauvignon Blanc

SFAT
Receptaculii de anghinare se pot servi cu sos de smantana.
FENICUL CU PARMEZAN
INGREDIENTE:
doi feniculi ,doua oua ,3 catei de usturoi ,lapte ,piper ,parmezan ras ,miez de paine ,sare ,patrunjel ,o lamaie ,salata verde

MOD DE PREPARARE
Feniculii se curata, se spala, se fierb, dupa care se taie pe lungime. Se scobeste de miez fiecare jumatate de fenicul. Intre timp se pregateste compozitia cu care se vor umple feniculii.
Miezul ramas din bulbul feniculului se amesteca bine cu galbenusurile de ou, sarea, piperul, usturoiul pisat, patrunjelul taiat marunt si cu miezul de paine inmuiat in lapte. Se amesteca si se umplu feniculii scobiti de miez. Deasupra se presara parmezan ras. Se dau la cuptor pana cand se rumenesc bine.

BAUTURA:
Gin

SFAT
Se servesc cu salata verde si feliute de lamaie.

Preparate dulci


CLATITE CU MIERE SI NUCI
INGREDIENTE:
3 oua ,200 g miere ,un praf de sare ,un plic de zahar vanilinat ,500 ml lapte ,faina cat cuprinde ,doua linguri cu ulei de masline ,200 g nuci macinate ,scortisoara ,branza ,ciocolata

MOD DE PREPARARE
Ouale se amesteca bine cu doua linguri cu miere. Apoi se adauga un praf de sare, zahar vanilinat si lapte. Treptat, se pune faina cernuta bine si se amesteca pentru a nu se forma cocoloase. La urma se adauga uleiul de masline.
Clatitele se prajesc intr-o tigaie de teflon fara ulei. Apoi se umplu cu nuca macinata si deasupra se toarna miere si se presara scortisoara macinata.

BAUTURA:
Grasa de Cotnari

SFAT
Se pot umple si cu branza sau ciocolata.
FURSECURI CU MARMELADA
INGREDIENTE:
400 g faina ,200 g unt ,3 oua ,200 g zahar pudra ,4 linguri cu smantana ,un plic cu praf de copt ,un plic cu zahar vanilinat ,un praf de sare ,marmelada de caise

MOD DE PREPARARE
Intr-un castron se pune faina, apoi se adauga un praf de sare, untul moale, smantana, ouale, zaharul vanilinat si praful de copt. Se amesteca si se framanta bine. Se lasa la rece vreo doua ore. Dupa ce se ia de la rece, aluatul se framanta din nou.
Se intinde o foaie de 2 centimetri grosime si se decupeaza cu forme diferite figuri sau se taie cu un cutit in romburi. Se asaza in tava si se coc la foc potrivit. Dupa ce s-au copt, jumatate din ele se ung cu marmelada si apoi se acopera cu cele ramase.

BAUTURA:
Ceai verde

SFAT
Pe deasupra se presara zahar pudra.
BISCUITI GLAZURATI
INGREDIENTE:
300 g faina ,200 g unt ,200 g nuca macinata ,doua oua ,100 g zahar ,coaja rasa de portocala ,un pliculet cu praf de copt ,doua linguri cu smantana ,ciocolata alba de menaj ,caise confiate

MOD DE PREPARARE
Untul moale, zaharul, smantana, coaja de portocala si ouale se freaca bine. Apoi se adauga nuca, faina, praful de copt si se framanta. Aluatul obtinut se lasa la rece timp de o ora, dupa care se intinde o foaie si se taie rondele mai mici.
Se pun intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se coc la foc potrivit. Dupa ce s-au copt si s-au racit, se dau prin ciocolata alba topita si deasupra se pune cate o bucatica de caisa confiata.

BAUTURA:
Ciocolata calda

SFAT
Se pot glazura si cu ciocolata neagra.
GOFRE CU COACAZE
INGREDIENTE:
4 oua ,150 g faina ,150 ml lapte ,250 g smantana ,150 g unt ,coaja de portocala ,200 g ciocolata menaj ,100 g frisca ,200 g coacaze rosii

MOD DE PREPARARE
Ouale, faina si laptele se amesteca pana cand se omogenizeaza. Apoi se adauga 50 g unt topit si se framanta bine. Se lasa la odihna aproximativ o ora, dupa care se pun smantana si coaja rasa de portocala. Gofrele se coc in presa.
Intre timp se face si crema. Se topeste ciocolata la bain-marie, apoi se lasa putin sa se raceasca si se adauga 100 g unt si frisca. Cu aceasta crema se umplu gofrele si se orneaza cu coacaze rosii.

BAUTURA:
Kagor

SFAT
Se pot umple si cu dulceata de coacaze.
×