Va prezentam o noua serie de preparate culinare.
Preparate din carne
Bărcuţe de vinete cu şuncă
4 vinete, 200 g cuşcuş, 300 g şuncă, doi ardei graşi, o lingură de pastă de tomate, 6 frunze de busuioc, 100 g boabe de porumb din conservă, ulei de măsline, un vărf de cuţit de pudră de nucşoară, sare, piper, pătrunjel
1 Ardeii se taie in cubuleţe, iar şunca in făşii subţiri. Se prăjesc căteva minute intr-o cratiţă fără ulei, se scot cu o spumieră şi se pune intr-un castron. 2 Cuşcuşul se opăreşte cu apă fierbinte, se pune intr-un vas şi se lasă să se răcească. Se adaugă două linguri de ulei de măsline, pasta de tomate, frunzele de busuioc tăiate mărunt, sarea şi piperul. 3 Se presară pudra de nucşoară, se adaugă cubuleţele de ardei, şunca şi se amestecă. 4 Vinetele se spală, se taie in jumătăţi şi li se indepărtează mijlocul cu un cuţit, păstrănd o margine de un centimetru. 5 Miezul de la vinete se toacă mărunt şi se căleşte două minute in ulei incins. Se umplu vinetele cu pasta de vinete amestecată cu boabele de porumb şi compoziţia de cuşcuş. 6 Se ung cu puţin ulei, se introduc in cuptor şi se coc 25 de minute la foc mediu.
Sfat: Se servesc fierbinţi, presărate cu pătrunjel tocat.Băutura: Pinot Noir
Minipateuri cu crenvurşti
un pachet de foitaj, 500 g crenvurşti, 200 g brănză telemea, 100 g măsline negre feliate, o legătură de ceapă verde, 3 ouă, salvie, ulei de măsline, 250 g iaurt
1 Foitajul se lasă să se dezgheţe la temperatura camerei, ca să nu se rupă foaia. Ceapa se curăţă de foile veştede, se spală şi se taie rondele. 2 Brănza telemea se spală şi se dă pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se pune intr-un castron, se amestecă bine cu ceapa tocată, piperul, măslinele şi salvia tocată. Se adaugă două ouă, se amestecă şi se lasă să se odihnească cinci minute. 3 Foitajul se intinde pe un tocător de plastic, se taie in făşii groase de cinci centimeri şi apoi in dreptunghiuri de opt centimetri. 4 Pe o margine a fiecărui dreptunghi se pune puţină compoziţie şi o bucată de crenvurşt ce trebuie să fie mai mare cu doi centimetri decăt dreptunghiul de foitaj. 5 Se ung marginile cu un ou bătut şi se rulează cu grijă ca să nu iasă compoziţia. 6 Se aşază in tava tapetată cu folie de aluminiu unsă cu ulei şi se introduc in cuptorul incins.
Sfat: Se servesc fierbinţi sau reci, alături de un sos din iaurt şi salvie tocată.Băutura: Bere
Piept de pui pe pat de cuşcuş
două piepturi de pui, 500 g prune, 300 g cuşcuş, un ardei capia, două cepe, zahăr brun, suc de lămăie, usturoi, o lingură de sos de soia, oţet balsamic, 5 felii de ghimbir proaspăt, cimbru, ulei de măsline, sare, piper, varză albă
1 Cepele se toacă peştişori. Ardeiul capia se toacă in cubuleţe. Prunele se curăţă de sămburi, se spală şi se scurg de apă. 2 Se pun intr-o cratiţă, impreună cu două linguri de zahăr brun, feliile de ghimbir, două linguri de suc de lămăie, ceapa, ardeiul capia şi oţetul balsamic. Se fierbe pănă cănd prunele s-au inmuiat. Se opresc căteva prune intr-un castronel, iar restul se mixează intr-un blender. 3 Piepturile de pui se spală, se condimentează şi se pun intr-o tavă. Se toarnă ulei de măsline, se presară doi căţei de usturoi tăiaţi in feliuţe şi cimbrul. 4 Se toarnă o cană de apă, se introduce tava in cuptor şi se lasă 25-30 de minute. 5 Cuşcuşul se opăreşte cu puţină apă fierbinte, se amestecă bine cu două linguri de ulei, sare şi piper. 6 Se serveşte alături de piepturile de pui, sosul pasat, presărat cu verdeaţă tocată şi prunele oprite.
Sfat: Se servesc alături de o salată de varză albă.Băutura: Ţuică
Melci cu pepene galben şi sos
500 g melci in cochilie, un pepene galben, 75 g unt, 3 ardei capia, 3 roşii galbene, un fir de praz, două linguri de muştar picant, pătrunjel, 100 ml smăntănă, cuişoare, scorţişoară, sare, piper, ulei de măsline, salată verde, o lămăie, vin alb
1 Melcii se curăţă cu o perie, se spală şi se pun intr-un castron. Se toacă o jumătate de legătură de pătrunjel şi se omogenizează cu untul. 2 Se pun melcii intr-o oală, se adaugă 300 ml vin alb şi sucul de la o jumătate de lămăie. Se fierb melcii şapte minute, se scot şi se lasă să se răcească. Se umplu cochiliile cu untul amestecat cu pătrunjel, sare şi piper. 3 Se pun intr-o tavă şi se introduc la cuptor pentru zece minute la foc mediu.4 Ardeii se curăţă de seminţe, se toacă mărunt şi se pun intr-un blender. Se adaugă o lingură de muştar, 50 g smăntănă, sare şi piper. Se mixează şi amestecul se pune la rece. 5Roşiile se curăţă, se toacă mărunt şi se pun in blender impreună cu smăntănă şi muştarul rămas, sarea, piperul, apoi se mixează. 6 Se introduce şi acest sos la rece, apoi se serveşte alături de salata verde, melcii calzi şi feliile de pepene.
Sfat: Se servesc presăraţi cu pudră de cuişoare şi scorţişoară.Băutura: Sauvignon Blanc
Preparate vegetale
Ciorbă de ghebe cu găluşte
300 g ghebe, 200 g ciuperci champignon, doi morcovi, două cepe, o jumătate de ţelină, 300 g fasole verde, 200 g mazăre, două ouă, 4 linguri de griş, o jumătate de linguriţă de bicarbonat, 100 ml ulei, sare, pătrunjel, smăntănă
1 Ceapa se curăţă de foi, se spală şi se toacă cubuleţe sau jumătăţi. Morcovii şi ţelina se curăţă de coajă şi se taie in cubuleţe. 2 Se pun la fiert doi litri de apă şi, cănd a inceput să clocotească, se pun legumele tocate. Se adaugă o lingură de sare, uleiul, mazărea şi fasolea tăiată in bucăţele. Cănd legumele sunt aproape fierte, se adaugă cele două tipuri de ciuperci curăţate, spălate şi tăiate in felii. 3 Intr-un castron se amestecă gălbenuşurile cu grişul, bicarbonatul de sodiu şi o jumătate de linguriţă de sare. Albuşurile se mixează separat, apoi se adaugă la compoziţia de griş. Se amestecă, se udă o lingură de apă rece şi se ia din compoziţie. 4 Se introduce lingura in supa fierbinte şi se lasă să cadă compoziţia. Se lasă să se umfle grişul şi, dacă găluşca se desface in apă, se mai adaugă puţin griş. 5 Se repetă operaţia pănă cănd se termină aluatul de griş. Găluştele se fierb in supa care clocoteşte timp de 10-15 minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte, presărată cu verdeaţă tocată şi smăntănă.Băutura: Frăncuşă
Măncare de vinete cu mentă
3 dovlecei, două vinete, o bucată de fenicul, o lămăie, 5 cm rădăcină de ghimbir, ulei de măsline, un praf de nucşoară, mentă proaspătă, şi uscată, 50 g seminţe de susan, sare, piper, 300 ml iaurt, 3 căţei de usturoi
1Vinetele şi dovleceii se spală, se şterg de apă şi se taie in cuburi sau in felii mai groase. Se presară sare, se amestecă şi se pun intr-o strecurătoare. 2 Bucata de fenicul se spală şi se taie in cubuleţe. Se incinge puţin ulei de măsline intr-o cratiţă, se adaugă feniculul şi se căleşte două minute. 3 Se adaugă cuburile sau feliile de vinete şi dovlecei, se călesc cinci minute şi se iau de pe foc. 4 Se adaugă o cană de apă, se pun din nou pe foc şi se lasă să scadă apa, amestecănd din cănd in cănd ca să nu se lipească. 5 Se presară o jumătate din cantitatea de seminţe de susan, pudra de nuşcoară, menta uscată, sarea şi piperul după gust.6 Se unge o tavă cu ulei, se toarnă compoziţia, se introduce in cuptor şi se ţine circa 20 de minute.
Sfat: Se serveşte fierbinte sau rece, alături de un sos din iaurt, usturoi şi mentă proaspătă tocată.Băutura: Muscat Ottonel
Roşii umplute cu humus
3 conserve cu boabe de năut, 8 roşii, 100 ml smăntănă, un morcov, un cartof, o jumătate de ţelină, un ardei capia, un fir de praz, ulei de măsline, sare, piper, mărar, salată verde, iaurt, lapte bătut
1 Morcovul, ţelina şi cartoful se curăţă de coajă şi se fierb. Se scot din apă, se lasă să se răcească puţin, apoi se pasează. Prazul se curăţă de frunzele veştede, se spală şi se imparte in două. 2 Boabele de năut se scot din conservă, se pun intr-o strecurătoare şi se lasă să se scurgă. Se pun intr-un blender impreună cu smăntăna şi se pasează. 3 Se adaugă legumele pasate, partea verde de la praz, sarea şi piperul după gust. Se toarnă trei linguri de ulei, se adaugă ardeiul capia curăţat şi tăiat in cubuleţe. 4 Se mixează, se pune intr-un castron, se acoperă cu folie de plastic şi se lasă la rece 30 de minute. 5 Roşiile se spală, li se taie căte un căpăcel şi se golesc in interior. Se presară sare, se intorc cu gura in jos şi se lasă să se scurgă. 6 Se umplu cu pasta de năut, se presară mărar şi se servesc alături de salată verde şi rondele de praz.
Sfat: Smăntăna se poate inlocui cu iaurt sau cu lapte bătut.Băutura: Fetească Neagră
Tarte cu muguri de soia
450 g făină, 180 ml lapte dulce, un dovlecel, o conservă de fasole neagră boabe, doi ardei capia, 100 g muguri de soia, 50 g măsline verzi, 100 g curmale, două ouă, sare, piper, ulei de măsline, 100 g brănză feta, praf de copt, legume de sezon
1 Laptele se pune intr-un vas impreună cu o linguriţă de sare, piper, un pliculeţ cu praf de copt, 85 ml ulei, un ou şi făina. Se amestecă pănă rezultă un aluat potrivit de tare. 2 Se acoperă cu un şervet şi se lasă deoparte 15 minute. Ardeii capia se spală, se curăţă de seminţe şi se taie in felii subţiri. 3 Dovlecelul se taie in cubuleţe, se căleşte căteva minute in ulei incins, se scot cu o spumieră şi se lasă la răcit. Fasolea se scurge de apă şi se pune intr-un castron. 4 Se intinde aluatul intr-o foaie groasă de un centimetru, se decupează cercuri cu o cană şi se aşază in forme de tartă unse cu ulei. 5 Se umplu cu brănză rasă, cuburi de dovlecei, felii de ardei şi muguri de soia. Se aşază măslinele tăiate in jumătăţi, curmalele fără sămburi, se ung cu ou bătut şi se introduc in cuptor. 6 Se coc la foc mediu 25 de minute, se scot din forme şi se lasă să se răcească cinci minute.  Â
Sfat: Se servesc alături de o salată din legume de sezon.Băutura: Chardonnay
Preparate din peşte
Ardei umpluţi cu peşte
4 ardei graşi, 4 fileuri de peşte, 3 ouă, două linguri de făină, o lingură de mălai, boia dulce, două cutii cu humus, smăntănă, un fir de praz, 150 g roşii cherry, salată verde, o lămăie, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel
1 Fileurile de peşte se spală, se presară sare, piper şi se aşază pe o farfurie. Făina se amestecă bine cu mălaiul, o linguriţă de boia dulce, sarea şi piperul după gust. 2 Ouăle se bat cu o furculiţă, se condimentează şi se adaugă amestecul de făină cu mălai. 3 Se trec fileurile prin acest amestec şi se prăjesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră şi se pun pe un şervet absorbant. 4Humusul se amestecă bine cu două linguri de smăntănă, sarea, piperul şi sucul de la jumătate de lămăie. 5 Se adaugă două linguri de praz tocat mărunt şi se amestecă. Se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pentru zece minute. 6 Ardeii graşi se taie in jumătăţi sau li se taie doar capacul. Se curăţă de seminţe şi se umplu cu pasta de humus. Fileurile de peşte se taie in bucăţi mai mici şi se pun peste humus.
Sfat: Se servesc alături de o salată din roşii, praz, salată verde şi pătrunjel.Băutura: Fetească Regală
File de peşte cu praz
4 fileuri de peşte, două verze roşii, un fir de praz, două ouă, 3 linguri de făină, 100 ml lapte dulce, 3 linguri de oţet, ulei de măsline, sare, piper, mărar, cartofi, morcovi
1 Fileurile de peşte se spală, se pun pe un şervet absorbant, apoi pe o farfurie. Ouăle se bat bine cu o furculiţă, se amestecă bine cu laptele dulce, făina, sarea şi piperul după gust. 2 Se trec fileurile prin acest amestec şi se prăjesc in ulei incins. Se scot cu o spumieră, se pun pe un platou şi se lasă să se răcească.3 Verzele se spală, se toacă mărunt şi se pun intr-un castron. Se adaugă oţetul, două linguri de ulei, sare şi piper după gust. Se amestecă totul, se acoperă cu un capac şi se introduce la rece pentru 30 de minute. 4 Prazul se curăţă de foile veştede, se spală şi se taie in rondele subţiri. 5 Se scoate salata de varză din frigider, se adaugă rondelele de praz şi mărarul tocat. 6 Se amestecă şi se serveşte alături de fileurile de peşte calde.
Sfat: Se poate servi alături de cartofi sau morcovi fierţi.Băutura: Fetească Albă
Calamar cu portocale
500 g inele de calamar congelate, o bucată de fenicul, o legătură de pătrunjel, sare, piper, pesto de busuioc, doi căţei de usturoi, ulei de măsline, o jumătate de ardei iute, două portocale, 300 ml vin alb, 300 ml apă, paste, orez
1 Usturoiul se curăţă, se taie in felii subţiri şi se pune pe o farfurie. Feniculul se spală, se taie in felii subţiri şi se pune lăngă usturoi. 2 Inelele de calamar se lasă să se dezgheţe, se spală şi se pun la scurs intr-o strecurătoare. 3Se incinge ulei de măsline intr-o tigaie, se adaugă usturoiul, ardeiul iute tăiat in jumătăţi şi feliile de fenicul. 4 Se călesc timp de căteva minute, se adaugă jumătate din legătura de pătrunjel tocat mărunt şi se mai căleşte două minute. Se pun inelele de calmar şi se prăjesc timp de cinci-şase minute. 5 Se toarnă vinul alb şi apa, se condimentează cu sare, piper şi se lasă să fiarbă incă 15-20 de minute. 6 Se scot din sos, se pun intr-un castron şi se amestecă bine cu două linguri de sos pesto, feliile de portocale şi restul de pătrunjel tocat.
Sfat: Se pot servi alături de paste sau orez fiert.Băutura: Alligoté
Scoici cu sos de roşii picant
un kilogram scoici, un kilogram roşii, două cepe, 4 căţei de usturoi, un ardei iute, 300 ml vin alb, 75 g parmezan, sare, piper, ulei de măsline, pătrunjel, mentă, paste, orez, cuşcuş
1 Scoicile se curăţă bine cu o perie, se spală in apă rece şi se pun intr-un castron. Cepele şi usturoiul se curăţă de foi şi se toacă mărunt. 2 Roşiile se spală, se curăţă de pieliţă şi se toacă mărunt. 3 Se incinge puţin ulei intr-o cratiţă, se adaugă ceapa şi usturoiul tocate mărunt, două linguri de pătrunjel tocat şi se călesc timp de căteva minute. 4 Se adaugă scoicile scurse de apă, se amestecă şi se lasă să se deschidă. Se ia cratiţa de pe foc, se scot scoicile şi se indepărtează cochiliile. 5 Se pun din nou in cratiţă, se adaugă roşiile tocate, ardeiul iute tocat, vinul, sarea şi piperul după gust. Se lasă la fiert timp de 15-25 de minute la foc mediu, se adaugă parmezanul ras, se amestecă şi se mai fierbe două minute. 6 Se presară menta tocată, se amestecă şi se serveşte.
Sfat: Se servesc alături de cuşcuş, paste sau orez fiert.Băutura: Pinot Gris
Preparate dulci
Mini-tort cu migdale
250 g iaurt, 170 g zahăr tos, miere, 6 ouă, 3 albuşuri, 500 ml frişcă, 27 g gelatină, o lămăie, 200 g ciocolată albă, 6 linguri de făină, sare, zahăr vanilinat, 50 g migdale, 50 g alune de pădure, topping de căpşuni, scorţişoară, ulei
1 Cele şase ouă se amestecă bine cu 60 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi sarea. Se mixează, se adaugă făina şi se toarnă compoziţia intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt unsă cu ulei. 2 Se introduce in cuptor şi se coace. Se indepărtează hărtia de pe blat, se lasă la răcit şi se taie cercuri cu o cană. Gelatina se inmoaie in apa rece, apoi se topeşte la bain-marie şi se toarnă peste iaurt. 3 Frişca mixată se toarnă peste iaurt, se adaugă restul de zahăr tos, sucul de la o jumătate de lămăie, o lingură de miere şi albuşurile. Se mixează, se aşază fiecare cerc intr-o cană tapetată cu folie de plastic şi se toarnă compoziţia. Se introduc la rece pentru o oră, acoperite cu folie. 5 Ciocolata se topeşte la bain-marie, se intinde pe o folie de aluminiu şi, după ce s-a intărit, se decupează cerculeţe cu o formă. 6 Se decorează tortuleţele cu ciocolată, alune de pădure şi migdale
Sfat: Se servesc cu topping de căpşuni, presărate cu scorţişoară.Băutura: Busuioacă de Bohotin
Prăjitură cu marţipan
două ouă, 150 g zahăr tos, 250 ml apă, 500 g făină, o linguriţă de praf de copt, 6 linguri de cacao, zahăr vanilinat, 300 g unt, 300 g zahăr pudră, esenţă de rom, sare, un baton de marţipan, 150 g caise confiate, mentă, ulei, 200 ml lapte
1 Intr-un castron se amestecă apa fierbinte cu trei linguri de cacao şi se lasă la răcit. Zahărul tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, 100 g unt şi sarea se mixează intr-un bol. 2 Se adaugă ouăle, cacaua dizolvată in apă şi praful de copt. Se mixează, se adaugă făina şi se amestecă. Se tapetează o tavă cu hărtie pentru copt prăjituri unsă cu ulei şi se toarnă compoziţia. 3 Se coace la foc mediu 30 de minute, incercănd cu o scobitoare dacă este gata. Se scoate din cuptor, se lasă la răcit cinci minute, apoi se indepărtează hărtia. 4 Intr-un bol se pune untul şi cacaua rămasă, zahărul pudră şi esenţa de rom. Se mixează totul pănă cănd devine o cremă pufoasă. 5 Se acoperă cu folie de plastic şi se introduce la rece pentru 30 de minute. Se taie blatul in trei foi, se ung cu cremă, se presară caise confiate şi marţipan ras. 6 Se suprapun foile, se ung cu cremă şi se decorează cu mentă.
Sfat: La cremă se mai poate adăuga şi lapte dulce, adăugănd incă două linguri de cacao.Băutura: Kagor
Tarte cu gem de caise
500 g făină, 3 gălbenuşuri fierte, un ou, 250 g unt, 200 g zahăr pudră, 150 ml lapte dulce, zahăr vanilinat, esenţă de rom, 50 g migdale, sare, două linguri de apă, zahăr brun, un borcan cu gem de caise, caise, mentă
1 Gălbenuşurile fierte se pasează cu o furculiţă şi se pun intr-un castron. 2 Intr-un vas mai mare se amestecă untul cu două pliculeţe cu zahăr vanilinat, zahărul pudră, laptele dulce şi o lingură de esenţă de rom pănă cănd rezultă o cremă omogenă. 3 Se adaugă migdalele măcinate, un praf de sare, gălbenuşurile pasate şi se amestecă. Făina se cerne şi se toarnă peste cremă. Se frămăntă totul şi cu apa pănă cănd rezultă un aluat moale, nelipicios. 4 Se introduce in pistolul pentru biscuiţi şi se toarnă o cantitate mai mare de aluat pe tava tapetată cu folie de aluminiu. 5 Se presează la mijloc cu o lingură sau cu un pahar şi se toarnă gem de caise. Se ung marginile cu ou bătut, se presară zahăr brun şi se introduc in cuptor. 6 Se coc la foc mediu, 10-15 minute, se scot şi se lasă la răcit.
Sfat: Se servesc alături de o salată de caise cu mentă tocată şi zahăr vanilinat.Băutura: Suc natural de fructe
Prăjitură cu vişine şi cireşe
500 g mascarpone, 250 g brănză de vaci, 250 ml frişcă, 125 ml iaurt, 6 ouă, 320 g zahăr tos, 300 g vişine, 300 g cireşe, zahăr vanilinat, 180 g făină, o jumătate de linguriţă de sare, 5 g gelatină, mentă, ulei, compot de vişine şi de cireşe
1 Gelatina se pune la inmuiat in apa rece apoi se topeşte la bain-marie. Ouăle se mixează impreună cu 180 g zahăr tos, două pliculeţe cu zahăr vanilinat şi sarea, pănă cănd işi dublează volumul. 2 Se adaugă făina, se amestecă şi compoziţa rezultată se toarnă intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt unsă cu ulei. 3 Se introduce in cuptor şi se coace la foc mediu circa 10-15 minute. Se indepărtează hărtia, se taie blatul in două foi şi se lasă la răcit. 4 Intr-un vas mai mare se amestecă iaurtul, brănza mascarpone, brănza de vaci şi zahărul tos rămas. 5 Se mixează pănă cănd nu se mai simte zahărul, se adaugă frişca mixată, gelatina răcită şi se amestecă. 6 Se pune o parte din cremă peste o foaie, se suprapune cealaltă foaie şi se unge cu restul de cremă. Se decorează cu cireşe şi vişine fără sămburi şi mentă.
Sfat: Dacă nu avem cireşe şi vişine proaspete putem folosi fructe din compot.Băutura: Vişinată
.