x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de retete

Caiet de retete

08 Noi 2006   •   00:00

PREPARATE DIN CARNE

CORNULETE CU SUNCA
Ingrediente: 300 g sunca, 100 g cascaval, 600 g faina, 25 g drojdie, 250 ml lapte dulce, 150 ml ulei de floarea-soarelui, 100 g branza de vaci, un varf de cutit cu sare, piper, doua oua, oregano, smantana
1 Drojdia se dizolva in putin lapte caldut si se amesteca bine cu o lingura cu faina.
2 Branza de vaci se amesteca bine cu un ou, sarea, 100 ml ulei, laptele ramas si drojdia dizolvata. Se amesteca bine cu faina pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se asaza intr-un castron, se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca 20 de minute.
4 Se intinde apoi o foaie rotunda, se taie in triunghiuri egale si se asaza in mijlocul lor cate o felie de sunca si un cubulet din cascaval.
5 Se presara piper si frunze de oregano spalat si tocat, se ruleaza si se asaza in tava unsa cu restul de ulei.
6 Cu oul ramas se ung cornuletele, apoi se introduce tava in cuptor si se coc.
Sfat: Semintele de susan se pot amesteca cu boia dulce. Sfat: Cornuletele se pot servi cu sos de smantana si oregano. Bautura: Merlot
PIZZA CU CARNE
Ingrediente: 200 g ciuperci din conserva, 150 g branza telemea, 200 g kaizer, o cutie de rosii in suc propriu, 300 g faina, 20 g drojdie, 50 ml ulei de masline, 150 ml lapte dulce, un varf de cutit cu sare, piper, fulgi de usturoi, busuioc, ceapa
1 Se prepara aluatul de pizza amestecand drojdia dizolvata in putin lapte cald, sarea, 35 ml ulei, laptele caldut si faina pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
2 Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa sa dospeasca 30 de minute. Kaizerul se taie in cubulete, ciupercile in felii mai subtiri si busuiocul se toaca.
3 Aluatul se imparte in bucati egale, se intinde sub forma de cercuri, apoi se asaza toate in tava unsa cu restul de ulei.
4 Se ung cu rosiile pasate, se asaza ciupercile, cubuletele de kaizer si busuiocul. Se presara piper, fulgi de usturoi si branza rasa, apoi se introduce tava in cuptor si se coc.
5 Se servesc fierbinti, presarate cu busuioc proaspat tocat.
Sfat: Se poate adauga si ceapa taiata rondele subtiri. Bautura: Bere
SUPA-CREMA DE CIUPERCI
Ingrediente: 200 g carne de pui, 500 g ciuperci, doua cepe, doi morcovi, o telina, o radacina de patrunjel, 150 g unt, 300 ml lapte dulce, doi catei de usturoi, sare, piper, marar, seminte de in
1 Se pune o oala cu apa la fiert, se adauga un varf de cutit de sare, apoi se pun carnea de pui, morcovii, telina si radacina de patrunjel taiate.
2 Se incing 40 g unt intr-o tigaie, se adauga cepele tocate marunt si se lasa sa se inmoaie.
3 Se adauga ciupercile curatate de pielita, spalate si taiate in felii subtiri sau pe jumatate. Se caleste totul si, cand ciupercile sunt moi, se toarna din apa in care au fiert legumele.
4 Se lasa sa clocoteasca pana cand ciupercile sunt fierte, se indeparteaza tigaia de pe foc si se transfera totul intr-o oala mai mare.
5 Se adauga carnea, legumele, piperul dupa gust si restul de unt. Se mixeaza totul, se adauga laptele fierbinte si usturoiul pisat.
6 Se serveste calda, cu marar tocat marunt.
Sfat: Se pot adauga si seminte de in prajite. Bautura: Sauvignon Blanc
BARCUTE DE CARTOFI
Ingrediente: 8 cartofi, 500 g dovleac de placinta, 200 g costita, o salata, seminte de chimen, sare, piper, ulei de masline, marar, o lamaie
1 Cartofii se spala de pamant si se pun la fiert in apa in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare. Cand sunt fierti, se curata de coaja si li se taie un capacel.
2 Se scobesc in interior cu o lingurita, avand grija sa nu se sparga peretii. Dovleacul se curata de coaja si seminte, se taie in cuburi si se pune la fiert intr-o oala cu putina apa.
3 Se scoate apoi din apa cu o spumiera, se asaza intr-un castron, se toarna o lingura cu ulei de masline, sare, piper si se mixeaza totul.
4 Se umplu cartofii cu acest piure si deasupra se asaza feliile de costita. Se servesc presarati cu seminte de chimen si salata verde amestecata cu suc de lamaie, ulei de masline, sare si piper.
Sfat: In piureul de dovleac se poate adauga si marar tocat. Bautura: Cabernet Sauvignon

PREPARATE DIN PESTE

APERITIV MARIN
Ingrediente: 400 g midii congelate, 100 g icre rosii de pastrav, 100 g icre negre de nisetru, 100 ml vin alb, ulei de masline, suc de lamaie, un varf de cutit cu boia dulce, sare, piper, doi catei de usturoi, patrunjel, unt, busuioc
1 Midiile se pun intr-o strecuratoare si se decongeleaza la temperatura camerei.
2 Cateii de usturoi se curata de foi, se taie in felii subtiri si se pun la calit in putin ulei de masline.
3 Se adauga midiile, se condimenteaza cu sare si piper dupa gust, se adauga boiaua dulce, apoi se toarna vinul.
4 Se lasa sa fiarba cinci minute, se adauga sucul de lamaie si patrunjelul tocat marunt.
5 Se scot midiile din sos si se pun intr-un castron. Se asaza pe felii de lamaie, se pun deasupra icrele si se presara patrunjel tocat.
6 Se servesc reci, impreuna cu sosul de vin si usturoi.
Sfat: Semintele de susan pot fi nlocuite cu seminte de in. Sfat: In loc de ulei de masline se poate folosi unt aromat cu busuioc. Bautura: Pinot Gris
SALATA DE PESTE AFUMAT
Ingrediente: un pastrav afumat, doi ardei grasi rosii, un ardei gras galben, salata bowl, stiuleti de porumb murati, 3 rosii, marar, sare, piper, ulei de masline, suc de lamaie, seminte de susan
1 Pestele se curata de oase si se taie in bucati mai mici.
2 Ardeii grasi rosii si cel galben se curata de seminte si vinisoare, se spala si se taie in felii mai subtiri sau se toaca cuburi.
3 Salata se spala, se asaza intr-un castron, se adauga ardeii, stiuletii de porumb intregi sau taiati in bucati mai mici, mararul spalat si tocat marunt, sarea si piperul dupa gust.
4 Se adauga rosiile taiate felii mai mici si pestele, se toarna uleiul si sucul de lamaie, apoi se amesteca totul.
5 Castronul se acopera cu folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
Sfat: Se mai pot adauga si seminte de susan prajite. Bautura: Riesling Italian
LEGUME CU PESTE
Ingrediente: un file de cod alb, 200 g masline verzi, 300 g varza de Bruxelles, 400 g conopida, o lamaie, sare, piper, ulei de masline, o lingura cu busuioc uscat, doua cuisoare, cimbru
1 Fileul se decongeleaza, se curata de oase si se pune intr-un castron. Se toarna deasupra sucul de la o jumatate de lamaie, o lingura cu ulei, jumatate din cantitatea de busuioc, sarea, piperul si cuisoarele.
2 Se lasa pestele sa se marineze astfel timp de 20 de minute, apoi se prajeste intr-o tigaie fara ulei, caci ramane suficient ulei pe el de la marinata.
3 Legumele se taie in bucati mai mici, se fierb, apoi se amesteca bine cu sare si piper dupa gust.
4 Se adauga doua linguri cu ulei, o lingura cu suc de lamaie si se amesteca.
5 Se pune pestele prajit, maslinele, feliile de la restul de lamaie si se serveste presarand deasupra restul de busuioc.
Sfat: In loc de busuioc se poate folosi cimbru proaspat. Bautura: Feteasca Regalatd>
RULOURI CU CREMA DE PESTE
Ingrediente: un pachet de foitaj, un cod alb, 40 ml lapte dulce, 75 g unt, doua galbenusuri fierte, rosii cherry, sare, piper, chilli, ceapa verde, marar, seminte de susan
1 Foitajul se dezgheata, apoi se taie in fasii egale, late de doi centimetri si lungi de 15-20 de centimetri. Se ruleaza pe conuri speciale, se asaza in tava stropita cu apa rece si se coc. Se scot de pe conuri si se lasa sa se raceasca.
2 Codul se spala, se taie pe jumatate si se pune la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat putina sare.
3 Dupa ce a fiert, se scoate din apa si se lasa sa se raceasca putin. Se dezoseaza, se curata de piele si se sfarama cu o furculita.
4 Untul se pune intr-un castron impreuna cu galbenusurile, sarea, piperul, semintele de susan si se mixeaza pana ce devine ca o crema.
5 Se adauga pestele, mararul si ceapa tocata marunt. Se amesteca totul si se umplu conurile cu aceasta pasta..
Sfat: Se servesc cu rosii cherry amestecate cu sare si piper. Bautura: Chardonnay

PREPARATE DIN LEGUME

RONDELE AROMATE CU CHIMEN
Ingrediente: 350 g faina, 110 ml apa, 15 g drojdie, un ou, 30 ml ulei de masline, 100 g branza de vaci, o cutie cu rosii in suc propriu, sare, jumatate de lingurita cu boia dulce, piper, seminte de susan, seminte de chimen, marar
1 Drojdia se dizolva in putina apa, impreuna cu sarea si o lingura cu faina. Se amesteca apoi cu uleiul, oul si semintele de susan.
2 Se adauga branza de vaci, restul de apa si faina pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se lasa sa dospeasca 30 de minute, apoi se intinde o foaie subtire si se unge cu rosiile pasate si amestecate cu boiaua dulce.
4 Deasupra se presara piper si seminte de chimen, se decupeaza cercuri cu o cana sau cu un pahar si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt (sau se poate presara cu faina).
5 Se introduce tava in cuptor si se coc, avand grija sa nu se arda, deoarece foaia de aluat este foarte subtire.
Sfat: In aluat se poate adauga si marar tocat. Bautura: Feteasca Neagra
SUPA-CREMA DE DOVLEAC
Ingrediente: un kilogram de dovleac pentru placinta, doi dovlecei pentru mancare, o ceapa, un morcov, o telina, 200 g boabe de porumb din conserva, sare, piper, doua linguri cu ulei de masline, smantana, marar, seminte de chimen

1 Dovleacul se curata de coaja si samburi, se taie cuburi, apoi se spala si se pune la fiert in apa fierbinte, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare.
2 Telina, morcovul si ceapa se curata, se spala si se toaca marunt. Se pun sa fiarba intr-o oala, se lasa sa clocoteasca pana cand au fiert pe jumatate si se adauga dovleceii curatati de coaja.
3 Se lasa sa fiarba, apoi se pun intr-o oala mai mare. Se adauga dovleacul fiert separat, uleiul de masline, o parte din mararul spalat si tocat, sare si piper dupa gust.
4 Se mixeaza totul si se pune in castroane, apoi se adauga boabele de porumb scurse de apa. Se serveste fierbinte sau rece, cu smantana si restul de marar.
Sfat: In supa se mai pot adauga si seminte de chimen. Bautura: Horinca
PLACINTA CU PRAZ
Ingrediente: un fir de praz, 200 g ciuperci, 400 g faina, 200 g branza telemea, 115 g unt, 3 oua, un varf de cutit cu sare, o jumatate de pliculet cu praf de copt, 60 ml lapte dulce, sare, piper, salata lolo rosa, o lamaie, ulei
1 Praful de copt se dizolva in lapte, apoi se amesteca bine cu un varf de cutit cu sare si piper. Se adauga un ou, 80 g unt si faina.
2 Se amesteca totul pana cand rezulta un aluat potrivit de tare. Se infasoara in folie alimentara si se introduce la rece pentru zece minute.
3 Ciupercile si prazul se taie in felii mai mici, se calesc putin in 20 g unt, se condimenteaza cu sare si piper, apoi se lasa sa se raceasca.
4 Se adauga branza rasa si cele doua oua. Aluatul se intinde sub forma de foaie rotunda, apoi se asaza in tava de tarta unsa cu restul de unt.
5 Se toarna compozitia si se introduce tava in cuptorul fierbinte. Se serveste fierbinte, cu frunze de salata amestecate cu suc de lamaie, ulei, sare si piper.
Sfat: Placinta se poate servi si rece. Bautura: Palinca
FARFALLE CU LEGUME
Ingrediente: 300 g farfalle, 400 g fasole verde, 3 morcovi, 200 g boabe de porumb din conserva, 100 g masline verzi, sare, piper, 200 ml ulei de masline, un varf de cutit cu boia dulce, o lingura cu otet balsamic, patrunjel, boia iute
1 Pastele se fierb in apa fierbinte, in care s-a adaugat un varf de cutit cu sare si o lingura cu ulei, ca sa nu se lipeasca.
2 Dupa ce au fiert, se scot din apa si se pun intr-o strecuratoare. Se trec sub un jet de apa rece, apoi se lasa sa se scurga.
3 Fasolea si morcovii se pun la fiert in apa fierbinte, se taie in bucati mai mici si se asaza intr-un castron.
4 Se adauga pastele, boabele de porumb, sarea, piperul, boiaua dulce si 100 ml ulei de masline.
5 Se toarna otetul balsamic, se adauga patrunjelul spalat si tocat marunt, maslinele curatate de samburi sau lasate cu samburi si se amesteca totul.
6 Se serveste imediat, turnand deasupra cate putin din uleiul de masline ramas.
Sfat: Boiaua dulce se poate inlocui cu boia iute. Bautura: Tuica

PREPARATE DULCI

CLATITE CU GUTUI
Ingrediente: o gutuie, doua oua, 250 g faina, 250 ml lapte dulce, 50 g zahar tos, o lingura cu miezuri de nuca macinate, esenta de rom, o lingura cu suc de lamaie, un varf de cutit cu sare, ulei, gem de gutui, fulgi de cocos, menta
1 Gutuia se curata de puf, se da pe razatoarea cu ochiuri mari, apoi se amesteca bine cu zaharul tos si sucul de lamaie.
2 Se caleste intr-o cratita pana se inmoaie, apoi se lasa sa se raceasca.
3 Ouale se amesteca cu sarea, laptele si faina pana cand rezulta un aluat de consistenta smantanii.
4 Se asaza o tigaie pe foc, se lasa sa se incinga, apoi se unge cu ulei. Se toarna aluat in tigaie, se prajeste, apoi se pune clatita obtinuta pe o farfurie.
5 Se reia operatiunea pana cand se termina aluatul. Clatitele se ung cu gemul de gutui amestecat cu miezurile de nuca si esenta de rom pe toata suprafata, se presara gutuia calita, apoi se impacheteaza.
6 Se presara fulgii de cocos si menta tocata marunt, apoi se serveste.
Sfat: Fulgii de cocos se pot adauga si in gemul de gutui. Bautura: Busuioaca de Bohotin
RULADA CU CREMA DE BRANZA
Ingrediente: 400 g faina, 3 oua, 250 ml lapte dulce, 200 g zahar tos, 20 g drojdie, 250 g branza de vaci, 60 g unt, doua pliculete cu zahar vanilinat, 30 g gris, sare, 150 g miezuri de nuca, esenta de lamaie, ulei, menta, nuca de cocos
1 Intr-un castron se pune drojdia, 50 ml lapte, sarea si putina faina. Se amesteca totul si se lasa la dospit timp de zece minute. Se amesteca apoi cu restul de lapte, un ou si un albus, 100 g zahar tos, untul, un pliculet cu zahar vanilinat si esenta de lamaie.
2 Se amesteca totul, se adauga faina si se framanta pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
3 Se acopera cu un servet de bucatarie si se lasa la dospit 30 de minute.
4 Branza de vaci se pune intr-un castron cu restul de zahar vanilinat si zahar tos, se adauga un ou si un albus de ou, grisul si se amesteca totul pana rezulta o crema.
5 Se intinde o foaie din aluat, se intinde crema de branza, apoi se presara miezurile de nuca taiate.
6 Se ruleaza, se unge cu galbenusul ramas, se asaza in tava unsa cu ulei si se coace.
Sfat: In crema se pot adauga fulgi de cocos si menta tocata. Bautura: Pinot Noir
PISCOTURI CU CREMA DE VANILIE
Ingrediente: 4 oua, 100 g faina, 120 g zahar tos, 100 g zahar pudra, 250 g margarina, o lingura cu cafea granulata, un varf de cutit cu sare, 3 pliculete cu zahar vanilinat, esenta de vanilie, menta
1 Galbenusurile se mixeaza cu zaharul tos pana cand isi dubleaza volumul, apoi se adauga cafeaua, zaharul vanilinat si faina.
2 Se mixeaza in continuare, apoi se pun albusurile mixate cu sare si se amesteca bine cu o lingura de lemn, ca sa nu se lase compozitia.
3 Se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt prajituri si se toarna din compozitie sub forma unor bastonase. Se lasa spatiu intre ele, deoarece se maresc cand se coc. Se scot din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar de bucatarie.
4 Margarina se mixeaza impreuna cu zaharul pudra si esenta de vanilie pana cand devine o crema pufoasa.
5 Menta se toaca si se adauga peste crema. Se ung piscoturile cu crema, se unesc si se introduc la rece.
Sfat: Cafeaua granulata se poate adauga si la crema. Bautura: Cafea
PRAJITURA CU CASTANE
Ingrediente: un plic cu crema de lamaie instant, 200 ml frisca lichida, 400 ml lapte, 4 oua, 75 g unt, 120 g zahar tos, o jumatate de pliculet cu praf de copt, o lingura cu cafea granulata, sare, esenta de rom, castane fierte, caise confiate, 130 g faina
1 Crema se prepara conform instructiunilor de pe plic, se amesteca bine cu castane taiate marunt, apoi se introduce la rece.
2 Untul se amesteca cu zaharul tos, sarea si praful de copt. Se adauga ouale, cafeaua granulata, esenta de rom si faina.
3 Se amesteca totul, se tapeteaza o tava cu hartie pentru copt si se toarna compozitia in ea.
4 Dupa ce s-a racit blatul, se taie sub forma de cercuri cu un pahar.
5 Se unge un cerc cu crema de lamaie, se asaza alt cerc din prajitura, se unge iar cu crema si se acopera cu un alt cerc de prajitura.
6 Se repeta operatiunile pana cand se termina toate cercurile si crema. Se decoreaza cu frisca mixata si se introduc la rece pentru o ora, apoi se servesc.
Sfat: In blat se pot adauga si caise confiate taiate marunt. Bautura: Traminer

×