x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caiet de reţete - Călătoria lui Vis in ţara dulciurilor

Caiet de reţete - Călătoria lui Vis in ţara dulciurilor

30 Mai 2007   •   00:00

In camera cea mai luminoasă a casei se aflau cinci copii. Cel mai mic avea doar 8 luni, iar cel mai mare - 12 ani. Erau aşezaţi care pe scăunele mici - căt un sfert din inălţimea lor - , care pe jos, pe covorul alb pufos. Toţi voiau să fie căt mai aproape de bătrănul care incepu să depene povestea.

In camera cea mai luminoasă a casei se aflau cinci copii. Cel mai mic avea doar 8 luni, iar cel mai mare - 12 ani. Erau aşezaţi care pe scăunele mici - căt un sfert din inălţimea lor - , care pe jos, pe covorul alb pufos. Toţi voiau să fie căt mai aproape de bătrănul care incepu să depene povestea.

Aromele copilăriei

"Era odată, in vremuri de mult apuse, un băiat pe nume Vis. Locuia intr-o casă micuţă, impreună cu părinţii: tatăl era pictor, iar mama căntăreaţă.

Ii plăcea la nebunie să-şi urmărească tatăl care dădea viaţă unui animal sălbatic doar din căteva mişcări şi mama care se lua la intrecere cu privighetorile din frunzişul copacilor. Cel mai mult la şcoală ii plăceau orele de lectură, aşteptănd cu nerăbdare să asculte o nouă poveste. Acum două săptămăni citise despre aventurile lui Habarnam şi reţinuse o mică parte din poveste: "Habarnam se imbrăcă in doi timpi şi trei mişcări şi urcă la etaj pe o scară scărţăitoare. Se pomeni intr-o cameră puţin mai mică decăt cea de jos, dar mult mai plăcută. Două geamuri semicirculare, cu perdele frumoase, dădeau către stradă. Intre geamuri era uşa de la balcon. In mijlocul camerei se afla o masă pe care erau mici fructiere, castronaşe şi farfurioare cu tot felul de dulceţuri, prăjituri, plăcinte, covrigei, turtă dulce cu mac, cornuleţe şi alte bunătăţi".

Apoi, spre bucuria lui, urmase povestea lui Mary Poppins: "Mary Poppins deschise uşa şi-i impinse pe copii inaintea ei. In faţa lor era o cameră mare, prietenoasă. Intr-un colţ ardea un foc vesel, iar in mijloc se afla o masă enormă, pregătită pentru ceai: patru ceşti şi patru farfurioare, o grămadă de felii de păine unse cu unt, brioşe, prăjituri cu nucă de cocos, precum şi un tort cu glazură roz.".

"Cănd voi fi mare…"

"…atunci o să le citesc cu drag copiilor poveştile pe care le ascult şi eu şi le voi pregăti numai bunătăţi", găndea el gustănd dintr-o brioşă. Şi aşa a fost. Timpul a trecut pe negăndite şi Vis a devenit un cofetar renumit, mai ales pentru faptul că, pe lăngă dulciurile pe care le pregătea, dăruia copiilor şi cărţi cu poveşti din copilăria sa.

Bătrănul sfărşi povestea, iar cănd se uită in jurul său nu mai rămăsese decăt nepoţelul cel mic care se inconjurase deja de o mulţime de bunătăţi. Era innebunit după dulciuri şi fiecare desert il savura cu toate simţurile.

Stupi cu albinuţe

Ingrediente: 300 g făină, 150 g unt, 100 g zahăr tos, 50 ml apă, o jumătate de linguriţă de sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, două ouă, gem de zmeură, albinuţe din zahăr, două carambole.

Preparare: Se amestecă untul cu zahărul tos, zahărul vanilinat şi zahărul tos. Se adaugă sarea, apa, ouăle şi se amestecă pănă rezultă o cremă moale. Se toarnă peste făină şi se frămăntă, obţinăndu-se un aluat moale, nelipicios. Se toarnă forme diferite cu aparatul pentru biscuiţi sau se mai adaugă făină şi se decupează cu o formă de biscuiţi. Se aşază intr-o tavă tapetată cu hărtie de copt, se umplu cu gem la mijloc şi se introduc in cuptorul incins. Se coc timp de 10-15 minute, apoi se lasă să se răcească. Se decorează cu albinuţele din zahăr şi se servesc cu felii de carambolă.

Colăcei dulci

Ingrediente: 400 g făină albă, 200 g făină de ovăz, 150 g zahăr tos, 220 g smăntănă, 5 ouă, un pliculeţ cu praf de copt, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lingură de esenţă de lămăie, coajă rasă de la o lămăie, o linguriţă de sare, 100 g ciocolată neagră, decor din zahăr pentru prăjituri, ulei de floarea-soarelui.

Preparare: Intr-un bol mai mare se amestecă smăntăna cu ouăle, zahărul tos şi zahărul vanilinat. Se adaugă coaja şi esenţa de lămăie, sarea şi praful de copt. Compoziţia rezultată se toarnă peste cele două tipuri de făină amestecate. Se frămăntă pănă rezultă un aluat potrivit de tare, se intinde o foaie mai groasă şi se decupează cercuri cu o cană. In mijlocul cercurilor se decupează cu un păhărel mai mic, ca să ia forma colăceilor. Se prăjesc in ulei incins şi cănd s-au răcit se decorează cu ciocolată topită şi decorul din zahăr.

Degeţele cu ciocolată şi scorţişoară

Ingrediente: două ouă, 250 g zahăr tos, 150 g unt, o linguriţă de praf de copt, 450 g făină, jumătate de linguriţă de sare, două pliculeţe cu zahăr vanilinat, o lingură de esenţă de rom, 100 g ciocolată neagră, 80 g fulgi de orez expandat, o jumătate de linguriţă de pudră de scorţişoară.

Preparare: Ouăle se pun intr-un castron impreună cu zahărul tos, zahărul vanilinat şi sarea. Se adaugă untul, esenţa de rom şi fulgii de orez expandat. Se toarnă totul peste făina omogenizată cu praful de copt, pudra de scorţişoară şi se amestecă pănă rezultă un aluat potrivit de tare. Se imparte aluatul in bucăţi egale şi se formează bastonaşe cu dimensiunea de un centimetru. Se aşază intr-o tavă tapetată şi se coc la foc mediu timp de 15 minute. Cănd s-au răcit, se trec prin ciocolata topită şi răcită, se aşază pe un grătar şi se lasă să se intărească ciocolata.

×
Subiecte în articol: două zahăr zahărul făină caiet de retete