Un dialog cu celebrul chocolatier român Silvian Miron se poate transforma uşor, uşor într-un adevărat regal culinar. L-am cunoscut la Campionatul Internaţional de Gătit în Aer Liber, etapa Mamaia, în anul 2008, ocazie cu care a creat Cupa ChocoArt-Silvian, trofeu ce a fost decernat celui mai talentat chocolatier. În acelaşi an a deschis la Constanţa primul atelier de ciocolată din Sud-Estul Europei pentru cei mici, dar şi pentru bunici. În 2004 a participat la Olimpiada Bucătarilor, ce s-a desfăşurat la Erfrut, Germania, cu bustul regelui Carol, sculptat în ciocolată, lucrare ce i-a adus medalia de aur şi recunoaşterea internaţională. În luna noiembrie a anului trecut, la Campionatul Mondial de Gastronomie de la Luxemburg, a creat busturile lui Vlad Ţepeş şi al reginei Maria, lucrări ce i-au adus medalia de argint.
Lucrări de colecţie
L-am abordat pe maestrul chocolatier la o discuţie pe tema lucrărilor lui „dulci”. „... am realizat pentru prima dată bustul Regelui Carol, lucrare care a fost premiată în anul 2004, la Olimpiada Gastronomică de la Erfrut din Germania, cu medalie de aur – şi-a început povestea reputatul chocolatier. După realizarea bustului regelui Carol m-am gândit la o altă pagină de istorie ce include două personalităţi distincte din epoci diferite, care au folosit acelaşi castel. În anul 2010 am participat la Luxemburg, la Campionatului Mondial de Gastronomie, cu două lucrări: bustul lui Vlad Ţepes (din ciocolată neagră) şi bustul reginei Maria (din ciocolată albă).
Ele au fost acompaniate de două picturi de cacao pe plăci de zahăr reprezentand Castelul Bran dinspre Râşnov şi dinspre Moeciu. Tematica Vlad Ţepeş a cuprins şi şase pirogravuri pe plăci de zahăr cu înfăţişarea lui în anumite etape ale vieţii. Exponatul regina Maria a fost însoţit de o pirogravură pe placă de zahăr (Capela Inimii reginei Maria situată la poalele castelului – dinspre Moeciu). Aceste lucrări au fost prezentate în cadrul expoziţiei de la Luxemburg cu traduceri pentru fiecare lucrare în parte în patru limbi (franceză, germană, engleză şi rusă). Chiar dacă unul dintre membrii juriului mi-a spus că ar fi fost mai bine dacă o prezentam pe regina Maria într-un mod funcky şi că am expus foarte mult text, în prezentările traduse, dar mie mi-a crescut inima când am văzut că vizitatorii îşi scoteau ochelarii şi nu renunţau să afle informaţiile specificate de noi.”
Îl întreb pe maestrul Silvian care sunt, după părerea lui, diferenţele şi apropierile dintre sculptura în ciocolată şi cea în piatră sau lemn? „Diferenţa este că ciocolata este mai moale în consistenţă, după care urmează lemnul şi apoi piatra. La fiecare dintre aceste trei lucrări a fost nevoie să torn blocuri mari de ciocolată (90-110 kg). Dacă bustul regelui Carol a fost înalt de 90 cm, cel al lui Vlad Ţepeş şi al reginei Maria au avut aproximativ aceeaşi înălţime, dar au fost aşezate pe socluri.”
Luceafărul
La 15 ianuarie, maestrul a sărbătorit, la Constanţa, ziua poetului Mihai Eminescu creând prăjitura Mihai Eminescu, prăjitură cu care se situează în galeria marilor cofetari români care au onorat personalităţile lumii cu creaţiile lor gastronomice. Unul dintre ei este celebrul Capşa, care a creat, tot din ciocolată, prăjitura Joffre, cu prilejul vizitei mareşalului Joffre în România. „În fiecare an, la 15 ianuarie, eram invitaţi de prietenii noştri – 15-18 persoane – la seara Mihai Eminescu. Chiar dacă nu ştiam poeziile lui Eminescu pe dinafară, avea un farmec aparte faptul că stăteam la lumina lumânărilor, cu acompaniament de chitară sau pian, şi recitam din Eminescu.
Acest farmec am dorit să-l transmit şi clienţilor noştri în cele mai noi lucări ale mele. Piesa a fost realizată în Atelierul de ChocoArt-Silvian din aproximativ 10 kg de ciocolată. Prăjitura Eminescu conţine muss de ciocolată cu praline şi un miez din muss de vanilie. Este glasată în jeleu de ciocolată, ornată cu o pană din ciocolată albă şi servită cu sos din fructe de pădure (prăjitura vândută pentru acasă nu include acest sos). Am lansat-o împreună cu doamna profesoară de limba română Graţiela Dumitrache, de la Liceul Mihai Eminescu din Constanţa, care a venit însoţită de nouă elevi, care au recitat versurile poetului, acompaniaţi de maestrul violonist Jean Tiţa”.
Cei care doresc să guste delicioasa prăjitură, o vor putea face abia la anul, începând cu 15 ianuarie, pentru că „reţeta a fost disponibilă doar până la 31 ianuarie. Aceasta va ramâne numai reţeta lui Eminescu”, spune maestrul.
L-am întrebat, la final, pe celebrul chocolatier român pe care dintre personalităţile din ţară intenţionează să le „îndulcească”, imortalizându-le în ciocolată şi zahăr? „Dacă bunul Dumnezeu mă va ajuta cu sănătate şi putere de muncă voi face tot posibilul să nu mă opresc aici. Am avut şi avem multe valori ! Voi încerca, în măsura în care pot, să le reamintesc pe cele care au fost şi să le scot în evidenţă pe cele care există”, a conchis Silvian Miron.