x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Caldura cu lapte si oua

Caldura cu lapte si oua

de Francisca M. Catana    |    03 Ian 2007   •   00:00
Caldura cu lapte si oua
BARUL CASEI
Frigul iernii este cu atat mai usor de suportat, cu cat, in linistea casei noastre, reusim sa ne cream o atmosfera calduroasa.

Fie ca ne facem, singuratici, planurile pentru noul an, fie ca ne aflam in compania oamenilor dragi, antidotul impotriva gerului sunt buna-dispozitie si ceasca plina cu bautura calda, preparata in casa. Putem alege un cappuccino, o ciocolata calda sau, de ce nu?, un eggnog. Eggnog este o bautura care se prepara in special din lapte si oua. Este foarte populara in America, dar si in alte state occidentale. Consumul ei este indicat in perioadele friguroase ale iernii.

Origini

Nu exista date concrete despre originea acestei bauturi, dar se presupune ca ar fi aparut in Anglia. La inceput, doar cei din inalta societate se puteau delecta cu un astfel de preparat, avand in vedere ca londonezii clasei de mijloc aveau rareori ocazia sa bea un pahar cu lapte. Originea denumirii este la fel de incerta. Una dintre versiuni propune o traducere a termenului de "eggnog" prin sintagma "oua intr-o ceasca mica".

Retete diferite

Eggnog este un amestec din lapte, oua si bauturi alcoolice. Este consumat in diferite zone ale lumii, reteta fiind totusi adaptata dupa gusturile locuitorilor din zonele respective. Localnicii din America de Sud folosesc ca ingredient alcoolic bourbonul, germanii - berea, iar cei din Puerto Rico - romul. Alte bauturi spirtoase care se folosesc pentru prepararea eggnog-ului sunt whiskey, brandy sau coniac. Eggnog poate fi insa la fel de bine pregatit si fara alcool. Dar se spune ca aceasta bautura este cu atat mai buna cu cat este mai bogata si mai tare. Se serveste in cesti de sticla sau in pahare cu tortita. Bautura are o consistenta cremoasa si este foarte hranitoare. Nu trebuie insa consumata in cantitati prea mari. De obicei, alaturi de ceasca cu eggnog se asaza si un mic bol cu scortisoara sau nucsoara pentru cei care isi doresc o bautura mai aromatizata.

Eggnog

  • Ingrediente: 5 oua, o jumatate de cana de zahar, 125 ml brandy, 250 ml rom slab, 250 ml frisca, jumatate de litru de lapte.
  • Preparare: Se separa albusurile de galbenusuri. Se pune jumatate din cantitatea de zahar peste albusuri si se bat. Se lasa deoparte. Galbenusurile se freaca bine impreuna cu laptele si cu jumatatea de zahar ramasa. Se adauga apoi albusurile si se amesteca pana la omogenizare. La final se pune preparatul in cesti si se adauga rom si brandy. Se orneaza cu frisca. Se serveste de obicei cald, dar si rece poate fi, de asemenea, foarte bun.
  • ×
    Subiecte în articol: eggnog