x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Capricii italiene

Capricii italiene

de Mara Raducanu    |    Carmen Dragan    |    19 Iul 2006   •   00:00
Capricii italiene
CAIET DE RETETE
Bucataria italiana ne aminteste de Descartes, care ne indemna: "Traieste-ti clipa". Asa ca, tare am mai vrea sa ii aflam secretele, pentru a nu trece cu ochii inchisi pe langa viata. Desi cei mai multi dintre noi cred ca bucataria italiana se limiteaza la paste si pizza, cei doi bucatari ne demonstreaza ca nu e deloc asa. Ei ne propun sa savuram preparate din diverse zone ale Italiei, bucate apreciate in toata lumea. De la aperitive si pana la dulciuri, toate sunt extrem de gustoase si uneori mai usor de facut decat am crede. Chiar daca oaspetii ne iau pe nepregatite, cu siguranta ii vom surprinde si ii vom seduce prin combinatia delicata de arome dintr-una din aceste retete. Sa urmam instructiunile pas cu pas. Toate ingredientele sunt disponibile si la noi, asa ca ne putem apuca de treaba. Astfel, vom trai impreuna bucuria clipei prezente!

CHOUX

propusa de Antonio Conforti
  • Ingrediente: 150 g faina, 250 ml apa rece, 125 g unt, 3 g sare, 4 oua intregi.
  • Preparare: Intr-un castron se pun apa, untul intreg si sarea si se pune pe foc mic. Cand s-a topit untul, se ia de pe foc, se pune faina in ploaie, se amesteca pana devine un continut omogen. Se lasa sa se raceasca putin, dupa care se pun cele 4 oua, se amesteca pana se incorporeaza oul. Apoi se pun in pos, iar dupa aceea se asaza in tava, in care s-a pus hartie de pergament. Se pot face in forma de ecler sau rotunde. Se dau la cuptor pentru 15 minute la 180°C. Pentru crema se foloseste frisca batuta aromatizata cu cateva picaturi de amareto. Se decoreaza cu zahar caramelizat.

    RICOTTA CU PERE

    propusa de Antonio Conforti
  • Ingrediente: 3 foi aluat, pasta din ricotta proaspata, o para, zahar, scortisoara, menta.
  • Preparare: Se face un aluat care se intinde. Apoi se taie in cerculete cu diametrul de 12 cm. Se foloseste ricotta proaspata. Aceasta se pune intr-un ciur si apoi se marunteste. Ricotta se bate cu 50 g zahar, pana cand devine o crema omogena. Aluatul se pune la cuptor. Para se curata, se taie bucatele de 2-3 cm. Apoi se pun intr-o tigaie cu zaharul si se lasa pana se caramelizeaza. Dupa ce se racesc, se amesteca cu ricotta. Exista o forma speciala, rotunda, unde se pun aluatul, crema, dupa care se pun un alt aluat, alta crema, alt aluat si apoi zahar pudra. Se decoreaza cu zahar caramelizat.

    FILE DE VITA CROCANT

    propusa de Emil Simion
  • Ingrediente: un muschi de vita, 10 g ciuperci, 3 felii de kaiser, unt, sare, piper nucsoara, o jumatate de pahar cu lichior cherry.
  • Preparare: Muschiul de vita se sectioneaza la jumatate (ca un portofel), se umple cu ciuperci, dupa care se inchide muschiul si se infasoara cu felii de kaiser. Se incing 40 g unt intr-o tigaie. Se ia bucata de carne si se inabusa putin. Se pun sare si piper dupa gust, nucsoara si se toarna cam jumatate de pahar cu lichior. Se lasa pe foc pana cand lichiorul se incorporeaza si se transforma in sos. Se scoate fileul din sosul respectiv, se asaza pe o farfurie, iar sosul se rastoarna peste carne.

    FILE DE VITA CU OTET BALSAMIC

    propusa de Antonio Conforti
  • Ingrediente: Un file de vita, 50 g unt, 20 g nuci intregi decojite, o jumatate de pahar cu otet balsamic, cartofi, sofran.
  • Preparare: Se ia o bucata de carne de vita mai groasa si se prajeste in untul incins. In tigaie se adauga nucile intregi si otetul balsamic. Cand este gata, se scoate si se pune pe o farfurie. Se serveste cu garnitura de cartofi fierti in sos de sofran.

    RIGATTONI CU CARNATI SI HRIBI

    propusa de Emil Simion
  • Ingrediente: un pachet de paste, doi morcovi, 100 g carnati, 200 g manatarci, un pahar cu vin alb, condimente, ulei de masline.
  • Preparare: Se fierb pastele timp de 12 minute in apa cu sare. Separat intr-o tigaie se prajesc carnatii cu putin morcov, se stropeste cu vin alb, apoi se adauga hribii (ciupercile) si se mai lasa aproximativ cinci minute. Se scot pastele din apa si se pun peste sosul creat. Se amesteca timp de un minut si se adauga condimente dupa gust.

    MASLINE UMPLUTE CU CARNE

    propusa de Emil Simion
  • Ingrediente: 100 g carne de vita tocata, o ceapa, un morcov, pesmet, 500 g masline.
  • Preparare: Carnea de vita maruntita se prajeste in tigaie impreuna cu o ceapa, un morcov si apoi se amesteca cu putin pesmet. Maslinelor li se scot samburii si se umplu cu carne.

    FILE DE VITA CAPRICIOSA

    propusa de Emil Simion
  • Ingrediente: 250 g muschi de vita, 50 g ciuperci, 10 g usturoi, ulei de masline, crema de trufe.
  • Preparare: Muschiul de vita se pune pe gratar, apoi intr-o tigaie se prajesc ciupercile cu putin usturoi si ulei de masline. Pe o farfurie se pune muschiul de vita, apoi deasupra se asaza ciupercile cu crema de trufe.

    MERE CU CONIAC

    propusa de Antonio Conforti
  • Ingrediente: un mar, 50 g zahar, 20 g stafide, 10 g migdale, o jumatate de pahar cu coniac.
  • Preparare: Se ia un mar de marime medie, i se scoate cotorul si se stropeste cu coniac. Se tavaleste prin zahar, se pun in interior stafidele si migdalele. Se asaza intr-o tava si se introduce in cuptor la 150°C timp de 15 minute. Se scoate, se lasa la racit si se serveste cu inghetata, crema de vanilie sau frisca. Se decoreaza cu zahar caramelizat.
  • ×
    Subiecte în articol: zahăr vita ingrediente crema preparare propusa