x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cărţi bune de… savurat

Cărţi bune de… savurat

de Simona Chiriac    |    19 Mar 2009   •   00:00

Lumea lui Dinu Bodiciu este o lume a culorilor, a formelor şi a texturilor de tot felul. Este o lume a cărţilor ce nu sunt în totalitate cărţi, dar nici simple obiecte cu "simţ" estetic. Sunt, după cum le denumeşte autorul lor, "cărţi obiect", situate astfel pe o punte fragilă între realitate şi imaginar. Deşi în aparenţă paginile lor nu au nimic a spune, sub învelişul fin al hârtiei marmorate, ideile şi gândurile sunt gata să ţâşnească la lumină. De fapt, toate cărţile obiect te aşteaptă, te ademenesc să le dezvălui cele mai tainice gânduri, păstrându-le apoi ferecate de privirile indiscrete.



Paşi către carte
Dinu Bodiciu – un artist pentru care legătoria de cărţi (sau bookbinding, dacă vrem să-i spunem altfel) nu mai este de mult doar o pasiune, transformându-se chiar într-o formă de a fi – explică cel mai bine esenţa cărţilor-obiect. "Aş putea face o analogie cu o expoziţie. O carte obiect este o colecţie de mai multe lucrări îngrijite de cineva, în care toate lucrările în sine sunt o parte a acelei expoziţii. Astfel,  paginile cărţii reprezintă câte o pictură în sine în cadrul acelei expoziţii. Dar cartea obiect are un mesaj, are un concept în spate, nu poate fi folosită ca o carte obişnuită. Una dintre cărţile mele chiar nu poate fi deschisă. «Cartea secretelor» – o carte cu paginile lipite, iar coperţile concepute din lemn vechi, cariat. Pe lângă faptul că sunt lipite paginile şi coperţile de pagini, am bătut cuie în ele, prin toată grosimea cărţii, ca ea să nu poată fi deschisă. Am prins lanţuri şi am pus şi cheie. Cheia nu mai există… Dacă această carte va fi la un moment dat deschisă, atunci secretele nu vor mai fi secrete şi nici cartea nu va mai fi «Cartea secretelor»."

O carte se naşte doar în momentul în care tensiunile lăuntrice ating apogeul. Creaţia începe cu o nelinişte, semn că ideea, ce s-a aflat până atunci în stare latentă, a găsit momentul potrivit să se dezvăluie pe sine. Urmează apoi paşii mai simpli, aproape tehnici. Alegerea materialelor de lucru, a stilului…

Frânturi de suflet
Cărţile obiect sunt numai bune de savurat. Meniul unei cafenele are coperţi din lemn netratat, prinse în şuruburi, iar paginile sunt cusute la maşină şi au înserate bucăţi de material. "Memoriile unui Arhanghel" este o carte scrisă pe o… cămaşă. Litere negre pe un fond alb ce recreează propria poveste.

Care este locul potrivit pentru ca poveştile să încânte? Să fie un raft al unei biblioteci, o etajeră sau poate un postament? "Depinde de carte. Unele pot fi folosite în pat, de pus capul pe ele, şi le-am putea numi «cărţi pernă». Altele pot fi folosite pentru notiţele de dimineaţă la prima cafea sau la primul ceai.  Altele te pot însoţi în călătorii în ţări calde sau reci, în Asia sau Africa, depinde de loc. Pot fi încredinţate cuiva drag sau pot să stea pur şi simplu pe birou. Totul depinde de capacitatea posesorului de a se expune cu acea carte. Cred că ea este un mod de exprimare pentru fiecare."

Caramella
"Piele, hârtie, ceai, sfoară. Pare ruptă din colecţia de ciocolată a lui Mr. Wonka (Charlie & the Chocolate factory), una din ultimele sale invenţii: cartea-caramea. Am reuşit să mă strecor în biblioteca secretă a fabricii şi am furat reţeta, aşa că pot să o fac publică:

500 gr zahăr caramelizat, 100 gr zahăr brun fin măcinat, 4 galbenuşuri portocalii şi ghiduşe, ciocolată neagră fină de la Wonka din grădină, praf de alune din cele mai bune şi cât cuprinde atenţie şi pasiune." Pe celelalte vă las să le descoperiţi, călătorind hai-hui pe site-ul idinu.wordpress.com.

Carte de bucate
Cum îşi imaginează Dinu Bodiciu că ar putea arăta o carte de bucate? Evident, deosebit de atractivă, implicând toate simţurile. Imaginile preparatelor trebuie să depăşească nivelul pur static al paginilor, astfel încât, prin jocul lor, să creeze impresia unor arome şi gusturi ce pot fi testate. În felul acesta, orice carte de bucate se transformă într-una ce poate fi gustată, pagină cu pagină, rând cu rând, literă cu literă, pentru ca apoi, a doua zi, să o poţi lua de la capăt.

"Unora le place o carte, altora poate le place alta. Mie îmi plac toate."
Dinu Bodiciu

×
Subiecte în articol: carte cultura si piper