x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar “Cartoful-Mamă” la Muzeul Satului

“Cartoful-Mamă” la Muzeul Satului

de Tudor Cires    |    24 Oct 2008   •   00:00
“Cartoful-Mamă” la Muzeul Satului

În cadrul Anului Internaţional al Cartofului, decretat de Organizaţia Naţiunilor Unite la iniţiativa Guvernului Republicii Peru – ţara de origine a cartofului –, bucureştenii vor putea participa la o suită de evenimente care au în centrul lor această legumă nepreţuită.

Astăzi, la Muzeul Satului “Dimitrie Gusti” din Bucureşti, o dată cu Târgul de Sfântul Dumitru, Ambasada Republicii Peru vă invită la vernisajul a două expoziţii fotografice centrate pe tematici peruane. “Cartoful-Mamă” este o expoziţie semnată de artistul fotograf Jean-Louis Gonterre, inspirată de proprietăţile deosebite pe care le are acest tubercul, care prin versatilitatea lui gastronomică şi capacitatea lui de adaptare la diverse medii climatice şi geografice a asigurat subzistenţa omului, de-a lungul mileniilor. Şi astăzi cartoful este unul dintre alimentele principale cu care omenirea luptă pentru combaterea foametei, producând mai multă hrană nutritivă, în mai puţin timp, decât oricare altă recoltă. Cea de a doua expoziţie aparţine unor fotografi români – Dragoş Nedelcu şi Stelian Pavalache – şi se intitulează “În căutarea incaşilor”. Sunt doar câteva dintre imaginile realizate în urma călătoriei lor, în 2006, pe meleaguri peruane. Dublul eveniment va avea loc cu începere de la ora 18:30, în prezenţa Excelenţei Sale Eluard Escala, ambasador al Republicii Peru în România, şi a soţiei sale, Cristina Nicorici de Escala. Vernisajul va fi urmat de o prezentare de preparate tradiţionale peruane din cartofi, invitaţii având prilejul să deguste şi din băutura naţională peruană, Pisco.

O LEGUMĂ FASCINANTĂ
Dacă ar fi să inaugurăm o listă care să înceapă cu “Ştiaţi că...?”, pentru cartof ne-ar trebui probabil câteva caiete. Şi asta pentru că informaţiile despre el sunt multe şi surprinzătoare. De exemplu: ştiaţi că în Peru, ţara sa de origine, se cultivă peste 4.300 de soiuri de cartof? Au forme variate, culori şi chiar arome diferite. Dacă pentru cei mai mulţi dintre noi “Solanum tuberosum” (numele ştiinţific al cartofului) este doar un ingredient pentru zeci de preparate, pentru cultivatori este o sursă de venit, iar pentru botanişti, taxonomişti, nutriţionişti, sociologi sau istorici e un subiect fascinant de cercetare. O sursă bogată de energie, vitamina C şi alţi agenţi nutritivi, poate ajuta şi în prevenirea bolilor, datorită nivelului ridicat al antioxidanţilor. Spaniolii care au invadat Peru la începutul veacului al XVI-lea, în căutarea aurului, au descoperit, de fapt, adevărata “comoară” în această plantă extraordinară. Astăzi se cultivă în peste 100 de ţări, iar România se află între primii 20 de cultivatori de pe glob şi pe locul 9 în Europa. 

Concursul "Cele Mai Bune Reţete de Cartofi din România”
În cadrul celebrărilor "Anului Internaţional al Cartofului”, Ambasada Republicii Peru în România organizează Concursul "Cele mai Bune Reţete de Cartofi din România”, sâmbătră, 25 octombrie, la Romexpo, in Pavilionul Central, în cadrul Metro Expo 2008.

Concursul este orientat spre participarea şefilor-bucătari ai ambasadelor, restaurantelor şi hotelurilor din România, cu reţete al căror ingredient principal să fie Cartoful şi va avea un juriu specializat în gastronomie. Maeştrii gastronomi vor putea alege modul de a impresiona juriul cu finele lor talente culinare, preparând antreuri, supe, feluri principale sau deserturi în desfăşurarea concursului, cu condiţia să respecte regula de bază -  ingredientul principal să fie cartoful.

Juriul va fi compus din experţi în gastronomie, printre care Excelenţa Sa Elard Escala, Ambasador al Republicii Peru în România, domnul Răzvan Pîrjol, preşedinte al THR, domnul Sorin Chiru, preşedintele Institutului Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Cartof şi Sfecla de Zahăr Braşov sau doamna Paula Popoiu, director general al Muzeului Satului din Bucureşti. Aceştia vor aprecia gustul preparatului, forma de prezentare, originalitatea şi creativitatea ş.a.

Având în vedere că Republica Peru este ţara de origine a cartofului şi că este primul producător de argint din lume, marele premiu va fi "Cartoful de Argint”. Talentul artistic românesc în elaborarea produselor din sticlă şi cristal sofisticate se transpune în cel de-al doilea premiu "Cartoful de Cristal”, operă de artă a artistului Ion Tămâian. Se vor acorda menţiuni de onoare şi toţi concurenţii vor primi diplome de participare. Toate reţetele vor fi publicate intr-o brosura, care va fi disponibila publicului asistent la eveniment.

În paralel cu acest Concurs, dedicat în exclusivitate Cartofului, ambasada va fi prezentă in cadrul târgului Metro Expo 2008 cu un stand exclusiv de bucătărie peruană, "Condor” din cadrul "Kitchen of the World” unde publicul vizitator se va putea bucura de bucatele tradiţionale andine, dar şi de băutura naţională a Republicii Peru, pisco.

 

×
Subiecte în articol: romania gastronomie peru republicii peru