Secretul unei prăjituri reuşite este ca toate ingredientele folosite în prepararea ei să fie de bună calitate. Făina trebuie păstrată în locuri răcoroase. Se scoate înainte cu o seară şi se ţine în bucătărie, departe de alte alimente cu miros pregnant.
Zahărul trebuie să fie farin, mai rar tos, păstrat la loc uscat. Ouăle trebuie să fie proaspete şi ţinute în bucătărie până ajung la temperatura acesteia. Sarea se foloseşte în cantităţi foarte mici, accentuând gustul de dulce.
La prepararea dulciurilor se vor folosi vase şi ustensile speciale, întrebuinţate numai în acest scop, deoarece aluaturile iau uşor mirosurile străine. Se recomandă utilizarea lingurilor de lemn. Coacerea prăjiturilor are o mare importanţă pentru reuşita lor. Cu aproape 10 minute înainte de a pune preparatul la copt, se aprinde focul în cuptor. Prăjiturile se vor coace la foc slab.
Majoritatea dulciurilor, după răcire, se pot consuma imediat, dar unele devin mai gustoase abia a doua zi, când foile se înmoaie de la umplutura pusă în ele. Păstrarea acestora se realizează cel mai bine în cutii bine închise, în care se pune un singur fel de prăjitură.
DULCIURI DE PRIMĂVARĂ
În orice anotimp am fi, dulciurile sunt consumate întotdeauna cu plăcere. Cu primăvara se asortează foarte bine prăjiturile simple din aluaturi fragede, dulciuri din fructe, checuri, rulade. Eu vă recomand linzer zmeurat. Pentru aluat aveţi nevoie de 350 g făină, 160 g unt, 120 g zahăr, două gălbenuşuri. Pentru crema de deasupra sunt necesare 4 gălbenuşuri, 100 g zahăr şi zmeură proaspătă.
Se prepară un aluat care se dă puţin la rece, apoi se întinde o foaie de mărimea tăvii. Deasupra se aşază amestecul de albuşuri bătute cu zahăr şi zmeură. Se coace la foc potrivit.
Mai spre sfârşitul primăverii putem consuma cu încredere îngheţate şi parfeuri. Atât de plăcute la gust, trebuie servite foarte reci, deci e necesar să fie ţinute în frigider câteva ore. Alături de ele se pot consuma diferite prăjituri uscate precum fursecuri, pişcoturi etc.
Jeleu de limetă cu mentă
Ingrediente: 6-8 limete, un kilogram şi jumătate de mere albe, două linguri de mentă tocată, un kilogram zahăr tos, un litru de apă, un baton de scorţişoară, două cuişoare.
Preparare: Merele se spală, se curăţă de căsuţa cu seminţe şi se pun într-o oală. Limetele se spală, se şterg cu un şervet absorbant, se dau pe răzătoare şi se stoarce sucul. Se pun în oală, se adaugă apa, batonul de scorţişoară şi cuişoarele. Se fierbe totul până ce pulpa merelor s-a înmuiat, se pun într-o strecurătoare deasă deasupra unei oale şi se presează cu o lingură până ce tot lichidul s-a scurs în oală.
Se pun din nou pe foc, adăugând zahărul tos şi menta. Se fierb la foc potrivit până ce zahărul s-a dizolvat şi lichidul a căpătat aspectul unui jeleu. Pentru un aspect mai frumos, când fierbe lichidul cu zahăr, se pot adăuga felii întregi de limetă.
Tartă cu miere
Ingrediente: 4 ouă, 75 ml miere, o lămâie, 45 ml ulei de măsline, 85 g făină, 50 g zahăr tos, o linguriţă de praf de copt, un sfert de linguriţă de sare, două pliculeţe zahăr vanilinat, o lingură de apă rece, unt.
Preparare: Gălbenuşurile se mixează până capătă o culoare albă, se amestecă cu jumătate din cantitatea de miere, sucul şi coaja rasă de lămâie. Se adaugă uleiul de măsline, praful de copt, apa rece, se bat, se adaugă făina şi se mixează încă două minute. Albuşurile se bat separat împreună cu zahărul tos, sarea şi zahărul vanilinat, se toarnă peste ingredientele din vas şi se amestecă de sus în jos cu o lingură de lemn.
Se toarnă compoziţia într-o tavă unsă cu unt şi tapetată cu făină, se nivelează, se formează rotocoale cu ajutorul unei linguri şi se toarnă mierea peste modelul format. Se introduce în cuptor şi se coace 20-25 de minute la foc potrivit, având grijă să nu se ardă.
Tarte cu ananas, mac şi caise
Ingrediente: 250 g făină, 160 g unt, 100 g zahăr tos, un pliculeţ praf de copt, două ouă, 50 ml smântână, 250 ml lapte dulce, un plic cremă de vanilie instant, un borcan compot de caise, o conservă ananas, o lingură de seminţe de mac, un vârf de linguriţă de sare.
Preparare: Făina se cerne, se amestecă bine cu praful de copt şi se pune într-un bol mai mare. În mijloc se pun ouăle, smântâna, zahărul tos, seminţele de mac şi untul moale. Se frământă până rezultă un aluat potrivit de tare, se acoperă cu folie alimentară şi se introduce la rece pentru minimum 30 de minute. Se întinde o foaie potrivit de groasă, se decupează rondele cu o formă sau o cană, se aşază în forme de tartă unse cu unt şi presărate cu făină.
Se înţeapă din loc în loc cu dinţii unei furculiţe ca să nu crească prea mult aluatul la copt, se introduc în cuptor şi se coc la foc potrivit 15-20 de minute. Crema se prepară conform instrucţiunilor de pe plic, se toarnă în formele de tartă răcite, se aşază deasupra felii de caise şi ananas scurse de suc, se introduc la rece pentru minimum o oră, apoi se servesc.
Redactare reţete Alina-Ramona Anghel
Citește pe Antena3.ro