x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ce mancam vara?

Ce mancam vara?

de Jospeh Hadad    |    22 Iul 2006   •   00:00

Vara avem avantajul de a putea alege dintr-o multime de fructe si legume. Acum au iesit pe piata capsunele si ciresele. Ploile care au fost in acest an au stricat foarte multe hectare de capsune, insa cele care sunt pe piata sunt bune. Din ele putem face foarte multe preparate: dulceturi, gemuri, marmelade, le putem adauga la terinele de avocado sau la foie gras. Daca vrem ceva mai deosebit, le putem transforma intr-un suc sanatos, care va avea si textura unei catifele.

Executive Chef Casa Vernescu
Vara avem avantajul de a putea alege dintr-o multime de fructe si legume. Acum au iesit pe piata capsunele si ciresele. Ploile care au fost in acest an au stricat foarte multe hectare de capsune, insa cele care sunt pe piata sunt bune. Din ele putem face foarte multe preparate: dulceturi, gemuri, marmelade, le putem adauga la terinele de avocado sau la foie gras. Daca vrem ceva mai deosebit, le putem transforma intr-un suc sanatos, care va avea si textura unei catifele.

Fiecare dintre fructe are parfumul si gustul lui specific, astfel incat avem de unde alege. Apoi exista si o multime se legume. Pe toate trebuie sa le folosim, pentru ca vara este scurta. Nu trebuie sa uitam ca toate pot fi conservate pentru a fi consumate pe perioada iernii.

Noi, cei care lucram in industria restaurantelor si a hotelurilor, trebuie sa gandim meniul astfel incat el sa cuprinda cateva preparate cu aceste fructe si legume de sezon. De exemplu, rosiile care sunt foarte gustoase, dar si foarte sanatoase. Castravetii proaspeti sunt si ei potriviti pentru aceasta perioada. Vinetele de asemenea sunt foarte gustoase acum, cand sunt tinere. Acum este momentul in care avem libertatea deplina in ceea ce priveste consumul de salate din fructe sau din legume. Tot ceea ce este verde este o adevarata sursa de sanatate pentru organismul nostru. Patrunjelul, busuiocul, coriandrul, tarhonul pot face dintr-o simpla salata o adevarata delicatesa racoritoare, care poate inlocui chiar si masa de pranz.

Daca alegi ca la masa de pranz sa mananci un fel de mancare ce contine carne, apoi in loc de desert, un castron cu salata verde, atunci vei vedea ce schimbari se vor produce la nivelul organismului. Stomacul va digera mult mai usor mancarea, iar tu te vei simti mai usor si mai liber.

Atunci cand vine vorba de fructele verii, nu le putem ignora pe cele exotice. Sa luam de exemplu cactusul. Lunile iulie si august sunt cele mai potrivite pentru consumul fructelor lui. Consumat in mod ponderat - cantitatile mari pot provoca constipatie - poate face ca senzatia de lesin datorata temperaturilor foarte mari sa dispara. Din el se pot face sucuri care se pot adauga la sosuri sau la deserturi. Frunzele de cactus tanar se pot umple sau se pot adauga la cateva feluri de terina. In zona mediteraneana, aceste feluri de mancare sunt foarte populare. De la ei ar trebui sa ne inspiram si noi, pentru a trece mai usor peste canicula.

×
Subiecte în articol: gastronomie