De ce nu iţi dai jos haina aceea udă şi nu incerci un Martini sec? ("Why donât you get out of that wet coat and into a dry Martini?"), spunea Robert Benchley, alias Mr. Osborne, in filmul turnat in 1942, "The Major and The Minor". Versiunea romănească nu oferă aceeaşi spiritualitate celebrei replici ca in varianta originală. Multe scene din filmele aşa-zis vechi au loc in baruri sau saloane special amenajate pentru servirea cocteilurilor.
De ce nu iţi dai jos haina aceea udă şi nu incerci un Martini sec? ("Why donât you get out of that wet coat and into a dry Martini?"), spunea Robert Benchley, alias Mr. Osborne, in filmul turnat in 1942, "The Major and The Minor". Versiunea romănească nu oferă aceeaşi spiritualitate celebrei replici ca in varianta originală. Multe scene din filmele aşa-zis vechi au loc in baruri sau saloane special amenajate pentru servirea cocteilurilor. De asemenea, este remarcabilă prezenţa constantă a barurilor in apartamentele luxoase ale protagoniştilor. Industria filmului nu a inventat cocteilul, dar cu siguranţă a brodat in jurul acestei băuturi o vastă cultură. Legătura dintre cocteiluri şi scenele cinematografiei a creat şi literatură.
Cocteiluri clasice
Astfel, Tobias Steed işi revendică volumul "Hollywood Cocktails". Cartea este o pledoarie pentru cultura cocteilului, care a mers mănă in mănă cu cea de-a şaptea artă. Cartea este destinată celor care adoră filmul hollywoodian. Paginile ei deschid o lume a cocteilurilor celor mai sofisticate şi rafinate. Greta Garbo, Marlene Dietrich, Roy Rogers sau Shirley Temple nu sunt numai nume sonore de actori celebri, ci şi denumiri de cocteiluri, atăt de bine prezentate in cartea lui Tobias Steed.
Cartea este un index al cocteilurilor pentru orice ocazie. Autorul pătrunde in Epoca de Aur a Hollywoodului şi prezintă reţete pentru cocteiluri clasice, fiecare avănd in spate o poveste fascinantă. Reţetele, prezentate pe căte două pagini, nu apar singure, ci in compania unei imagini din filmul in care respectivul cocteil a fost consumat. Pe lăngă ingredientele necesare pregătirii unui anumit cocteil, paginile carţii conţin şi scurte incursiuni in istoria respectivei băuturi.
Grija pentru fundal
Dacă vrei să prepari cele mai bune cocteiluri din lume, trebuie să ai mare grijă la ambient. Bucătăria nu trebuie să fie in cea mai mare dezordine posibilă şi pe deasupra o muzică rock să-i zdruncine pereţii. O astfel de atmosferă nu poate fi propice decăt preparării unei căni cu cafea instant. Prepararea unui cocteil presupune in schimb un fundal muzical uşor (chiar muzică jazz), o lumină domoală şi o canapea moale, dar nu una acoperită cu ziare vechi sau cutii goale de bere. Cam aşa incepe Hollywood Cocktailsâ¦
Greta Garbo
Ingrediente: 30 ml brandy, 30 ml vermut sec, 30 ml suc de portocale, 10 ml sirop de rodii, puţină cremă de mentă.
Preparare: Se introduc toate ingredientele impreună cu cuburile de gheaţă intr-un shaker şi se agită bine. Se serveşte intr-un pahar inalt, fără picior.
Roy Rogers
Ingrediente: 200 ml cola, 10 ml sirop de rodii, o cireaşă pentru decorare.
Preparare: Cola şi siropul de rodii se toarnă intr-un pahar inalt, fără picior, plin cu cuburi de gheaţă. Se agită totul bine cu un pai, apoi se decorează cu o cireaşă.