x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Crudă, sotată sau caramelizată, ceapa este nelipsită din bucătărie. Adaugă savoare mâncărurilor și nenumărate beneficii pentru sănătate

Crudă, sotată sau caramelizată, ceapa este nelipsită din bucătărie. Adaugă savoare mâncărurilor și nenumărate beneficii pentru sănătate

de Andreea Tiron    |    16 Feb 2024   •   09:45
Crudă, sotată sau caramelizată, ceapa este nelipsită din bucătărie. Adaugă savoare mâncărurilor și nenumărate beneficii pentru sănătate
Sursa foto: Hepta

V-ați gândit vreodată de ce majoritatea rețetelor de ciorbe, sosuri sau tocănițe încep cu ”tocați o ceapă”?

Pare că gustul ei este absolut nelipsit și vine să echilibreze combinația de legume, aducând și multe beneficii. Chiar dacă nu este la fel de apreciată ca usturoiul, rolul ei este de netăgăduit!

Potrivit cumvaplace.ro, ceapa este rudă apropiată cu … crinul! Da, nu e o glumă. Chiar dacă pe acela doar îl mirosim și admirăm este din aceeași familie, așa cum sunt, de altfel, usturoiul, șalota și prazul

Ceapa nu adaugă doar savoare mâncărurilor, este și plină de nutrienți și conține substanțe ce susțin digestia, funcția imunitară și sănătatea inimii. Beneficiile pentru organism ale cepei includ antioxidanții în cantități semnificative, rolul antibacterian, sprijin în reglarea glicemiei, ajută chiar și la problemele de respirație (ceaiul de ceapă, mai ales) și joacă un rol și în gestionarea greutății.Pe de altă parte, pe unii ceapa îi balonează, iar prăjită le creează arsuri stomacale. În plus, știm bine că respirația nu este între cele mai visate după o porție de șaorma cu ceapă și sos de usturoi, de exemplu. Și, consumată regulat și în cantități serioase, poate schimba chiar și mirosul corpului. 

Tipuri de ceapă

  • Ceapa roșie are niveluri deosebit de ridicate de quercetină și flavonoide, care îi și conferă culoarea. Are un gust mai blând, ușor mai dulce. Poate fi folosită mai ușor crudă la salate, sandvișuri și salsa, precum și în crema de brânză. Și pe grill este foarte bună!
  • Ceapa galbenă este cea mai iute dintre toate. Călită, coaptă pe grătar sau caramelizată, îi scoate în evidență dulceața.
  • Ceapa albă: are o aromă mai blândă decât cea galbenă și poate fi folosită și la preparate crude, în guacamole și ca garnitură pentru tacos. Ori ca topping pentru pizza.
  • Şalotele sunt cepe mici, dulci, au o aromă subtilă. Tăiați-le mărunt pentru a le folosi în vinegrete, salate și alte feluri de mâncare în care doriți doar o aromă ușoară de ceapă.
  • Ceapa verde este cel mai des folosită crudă, dar codițele ei se potrivesc.

Cum tăiem ceapa?

Cel mai simplu răspuns: cumpărăm un tocător (chopper) bun. Dacă vi se pare că ceapa tăiată cu dispozitivul de mărunțit lasă prea multă apă, puteți reveni la modul tradițional, cu cuțitul, dar dacă aveți de tăiat 4-5 cepe pentru o rețetă, vă recomandăm să vă faceți viața mai ușoară și să folosiți dispozitivul electric sau măcar o răzătoare bună.

Sau:

  • Cu un cuțit foarte bine ascuțit și un tocător de lemn
  • Tăiați întâi spre codiță și curățați frunzele exterioare
  • NU-i tăiați rădăcinile (mustățile), pentru că vă ajută să țineți laolaltă bucățile tăiate
  • Apăsați întâi vârful cuțitului, apoi restul lamei, dintr-o singură mișcare
  • Încercați tot timpul să vă țineți degetele ușor strânse spre palmă, nu cu vârfurile întinse: astfel veți ghida cuțitul cu falanga și reduceți riscul de a vă tăia
  • Tăiați ceapa în două pe lung, dinspre rădăcină spre codiță
  • Puneți-le într-un vas cu apă rece măcar 5 minute (vezi aici!)
  • Scoateți câte o jumătate de ceapă și așezați-o pe tocător cu partea secționată în jos
  • Pentru tocat mărunt, faceți tăieturi verticale subțiri, apoi măcar o tăietură orizontală, lăsând rădăcina intactă
  • Tăiați apoi cubulețe
  • Pentru felii sau peștișori, tăiați doar în lung, mărunt, de la rădăcină spre vârf, apoi desfaceți-le cu mâna
  • Pentru inele, aveți nevoie de ceapa întreagă, curățată, apoi tăiați perpendicular pe desenele de pe plantă.

Cum depozitez ceapa?

  • Într-un loc uscat, la temperatură redusă și întunecat, dacă este întreagă
  • Odată tăiată, ceapa se păstrează la frigider într-o pungă sigilată, pentru a nu transmite miros altor mâncăruri sau a nu-și schimba ea gustul
  • Poate fi congelată, odată tăiată, dar la decongelare va lăsa apă, așadar mai poate fi folosită doar în mâncăruri fierte, ciorbe sau sosuri
  • La frigider nu o păstrați tăiată mai mult de o săptămână.

Ceapă? Cum?

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: ceapa sanatate nutrienti digestie