x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Chef Paul Siserman recomanda Galuste cu Prune

Chef Paul Siserman recomanda Galuste cu Prune

de Georgiana Ionita    |    06 Noi 2016   •   18:10
Chef Paul Siserman recomanda Galuste cu Prune

Găluștele. Vi se par a fi ceva specific bucătăriei noastre, nu? Ei bine, acestea nu doar că se regăsesc în multe dintre bucătările lumii (din Italia până în Cehia și din Austria până în Japonia), dar ele au în spate un istoric ce dateaza din Roma Antica. Găluștele sunt la fel de diversificate precum omenirea și transced culturile. De altfel, pentru cei pasionați de istorie, se conturează un film extrem de interesant, cel al amprentei evoluției geo-politice asupra găluștelor. De exemplu: pe axa Austria - Bavaria – Tyrol, patru secole de schimb cultural (până în 1918) au avut ca rezultat: găluște austriece cu mari influențe bohemiene, care la randul lor au fost influențate de partea ceha, cele din Tyrol se amestecă cu partea de bucătărie germana și italiană.

Se știe că găluștele pot fi dulci sau picante, cu o cocă preparată din făină, cartofi sau pâine. Dacă au umplutură, ea se poate face din carne, fructe de mare, vegetale, fructe sau dulce. Găluștele se pot fierbe, pune la abur, prăji sau coace.

Găluștele umplute, întrucât azi ele vor fi „vedeta”, s-au dezvoltat mai tarziu în bucătăria europeană, deși chinezii se bucurau de suculența unei versiuni cunoscute sub denumirea de „iiaozi” de peste 1.800 de ani. Dar, cum mai bine mai târziu decât niciodată, iată că în prezent, acasă sau la restaurant, putem să servim preparate culinare delicioase pe bază de găluște.

Vă propun să gătiți pentru cei dragi Găluște cu Prune (Gomboti cu prune).

Ingrediente:

300 gr cartofi

100 gr făină

1 gălbenuș

1 linguriță untură sau unt

1/4 linguriță sare

pesmet prăjit

prune

Mod de preparare

Cartofii se  pun la fiert în coajă, în apă adăugându-se puțină sare. Cand sunt fierți, cartofii se decojesc și se zdrobesc ca pentru piure, apoi se lasă la răcit. Până se răcesc, se pune într-o oală mare apa la fiert și se adaugă un strop de sare.

Pentru pesmet se pune o linguriță de ulei într-o tigaie. Se încinge, apoi se adaugă pesmetul și se lasă la rumenit, amestecând din când în când - până devine maroniu închis. Se adaugă zahăr.

La cartofii răciți se adaugă făina, gălbenușul, untura (untul) și sarea. Se framântă bine, bine până devine ca un aluat și se intinde. Cu cât mai subțire, cu atât mai bine. Se taie aluatul pătrațele, se pun prunele întregi sau jumătăți (după preferință), se adaugă puțină scortișoară și se fac biluțe.

Cand apa a dat în clocot, se adaugă bilele formate, atat cât să nu se lipească una de alta. Se lasă la fiert până se ridică la suprafață, dupa care se mai lasă cca 1 minut. Apoi se scot și se pun într-o strecuratoare mare și se trec sub un jet de apa călduță. Se tăvălesc prin pesmetul prăjit.

Gomboții („găluștele”) cu prune se servesc calzi sau reci.

Până data viitoare, fiți inspirați în bucătărie si in  viata

Chef Paul Siserman

InkChef

×