ROMÂN = CREŞTIN
În acest ultim volum, Radu Anton Roman ne introduce mai bine ca oricând în viaţa şi obiceiurile românului. Pentru că, dacă până acum am vorbit despre tradiţiile gastronomice din fiecare zonă, precum şi despre ceea ce stă pe masa unui român de pretutindeni, el intră acum, tot prin intermediul mâncării, în sufletul lui. Sacralitatea a avut un cuvânt foarte mare de spus în istoria noastră. Nu degeaba ne spune profesoara de istorie la şcoală că poporul român s-a născut creştin. Şi asta pentru că eram creştini încă înainte de a fi români. De aproape două milenii suntem şi una, şi alta şi iată-ne în secolul al XXI-lea respectând încă tradiţii vechi de când lumea, în care sacralitatea şi hrana sufletească se stabilesc în raport cu viaţa noastră laică şi, implicit, cu hrana noastră cea de toate zilele. Radu Anton Roman ne prezintă aici toate preparatele legate de sacralitate şi tradiţie, sperând, probabil, că acestea nu se vor pierde şi vor dăinui în continuare, aşa cum se întâmplă de secole. "Tradiţia ortodoxă asociază cu blândeţe şi bucurie marilor sărbători religioase şi anumite mâncăruri, cândva rituale, azi mai mult sau mai puţin sacralizate: mielul Paştilor şi porcul Crăciunului, cozonacii şi de Paşti, şi de Crăciun etc.". Astfel îşi începe Radu Anton Roman pledoaria pentru aceste mâncăruri care înainte vreme ne defineau şi credinţa.
DRUMUL SPRE RAI
În capitolul "Toţi alergăm pe drumul spre Rai", el face o sinteză a preparatelor tradiţionale pentru sărbătoarea Crăciunului, de la pâine, colaci şi turte la tradiţia de tăiere şi preparare a porcului. Tot un capitol întreg este dedicat mâncării şi tradiţiilor legate de sărbătoarea Paştilor, de la cozonaci şi pască la drob de miel şi ciorbă de miel. Radu nu omite să ilustreze aici şi tradiţiile de Paşti ale minorităţilor maghiare din România, de la care am învăţat şi care au învăţat de la noi şi cu care convieţuim de secole. Un alt capitol este dedicat celorlalte sărbători şi tradiţii importante din timpul anului. Iar apoi începe minunăţia antropologică: descrierea unui răstimp definit şi marcat prin mese comune - ciclul vieţii.
În capitolul "Ciclul vieţii cu colaci", Radu Anton Roman tratează pe rând bucatele care stau pe masa românului la trei dintre cele mai importante momente din existenţa sa: naşterea, nunta şi moartea. Parcurgând toate aceste momente importante din existenţa românului şi analizând ce mănâncă în fiecare caz, el ne ajută pe noi să definim mai clar identitatea româneacă. Aşa cum spuneam, Radu Anton Roman a reuşit să intre în sufletul românului şi să-l arate aşa cum este, aşa cum cred că reuşeşte să intre şi în sufletul dumneavoastră, şi toate astea doar prin intermediul gastronomiei româneşti care, da, în mod cert există şi de care, dacă aveţi toate cele şapte volume în bibliotecă, nu mai aveţi cum să vă îndoiţi.
"Plăcintă" de nuntă
La Săpânţa, nunta ciobănească nu începe fără o "plăcintă" ciudată, adunată dintr-o tocană, care este de fapt piftie, şi o foaie, care, oricum ai lua-o şi ai mânca-o, tot "scoveargă" rămâne.
● Ingrediente: carne de oaie (mai nou, şi de vită), untură, usturoi, aluat: 1 kg de făină, 2 ouă, 1 boţ de caş, proaspăt, sare, lapte cât primeşte un aluat foarte moale.
● Preparare: Carnea se taie bucăţi, se fierbe destul, apoi se înăbuşă-prăjeşte în untură, cu usturoi pisat, în ceaunul acoperit, pe spuză.Se frământă aluatul (de fapt, se amestecă, fiind doar un pic mai tare decât o smântână foarte groasă), se prăjesc foi mari cât tigaia, în untură, pe ambele părţi. Nuntaşilor li se pune dinainte blidul cu carne, acoperit cu "scovearga" fierbinte, cu glaja de "horincă" alături, şi li se fură pe dinapoi bâtele şi cuţâtele, să nu se omoare când o începe bătaia (pe arsura ce-a rămas pe fundul ceaunului). În fine, vin peştele, prăjit sau şniţel (pané) - acolo unde e peşte -, ori crenvurştii cu ceva hrean îndulcit, ori o ciorbă grea şi deasă, ca de nuntă, dacă bucătăreasa-i meşteră, cum se cuvine. De băut, vin se bea la nuntă (deşi, pe ici, pe colo, la munte mai ales, miroase toată noaptea a ţuică, iar în locurile mai sărace, chiar a bere ieftină).
Reţetă din "Poveştile bucătăriei româneşti", volumul VII
Citește pe Antena3.ro