x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciocolatierul, un artist al dulciurilor

Ciocolatierul, un artist al dulciurilor

de Veronica Guzun    |    Cristina Andreea Catana    |    26 Iul 2005   •   00:00
Ciocolatierul, un artist al dulciurilor

Meseria de ciocolatier presupune foarte multa munca si ambitie. Mai ales daca vrei sa participi la concursurile internationale de profil. In Romania, sunt din ce in ce mai putini maestri in domeniul ciocolatei.

In primavara acestui an a avut loc o confruntare intre ciocolatieri. La inceput, organizatorilor le era frica de faptul ca nu vor gasi sponsori. Problema insa a fost de alta natura: nu au existat suficienti participanti si nici membri ai juriului.

Silvian Miron, membru de onoare al "Union Internationale de la Patisserie, Confisserie et Glacerie", spune ca la concursul Trofeul National "Silvian" s-au prezentat cinci ciocolatieri: trei din Constanta (de la aceeasi cofetarie), unul din Galati si unul din Sighetu Marmatiei.

CURIOZITATE. Regretul pentru aceste lipsuri este cu atat mai mare, cu cat la acest concurs publicul a fost foarte receptiv. "Publicul a fost fantastic, toata lumea a fost incantata", marturiseste Silvian Miron. Zile in sir produsele rezultate din munca participantilor la competitie au stat expuse in holul unui important magazin din Bucuresti. Curiozitatea a fost foarte mare si pentru ca tema concursului a permis concurentilor sa-si dezvolte imaginatia. Subiectul trofeului "Silvian" l-a reprezentat realizarea unei figurine de ciocolata ce simboliza "Femeia".

REGRETE. Silvian Miron este de parere ca in Romania nici nu ai de unde invata sa devii un ciocolatier foarte bun, pentru ca nu exista cursuri speciale pentru asa ceva. Se predau notiuni generale in cadrul grupelor de cofetari sau patiseri, dar ore anume pentru a pune bazele pornirii unei cariere de ciocolatier nu exista. "Elevii nostri trebuie sa plece la burse de perfectionare in strainatate si nu foarte multi patroni sunt dispusi sa investeasca in asa ceva." Situatia este cu atat mai dificila, cu cat pentru a putea promova nu este suficient sa pleci la un singur curs de perfectionare. Trebuie sa inveti incontinuu, pentru ca si aici este un pic de stiinta, un pic de arta. Pentru a practica aceasta meserie, este nevoie de multa imaginatie, creativitate, dar si de cateva notiuni bine intiparite, care te vor ajuta sa fii cat mai sigur pe tine. Si, evident, foarte mult talent.

EFORT. Gabriela Berechet, sef gastrotehnica THR Consulting Group, spune ca la ei nu s-au mai facut cursuri de patiseri de aproximativ trei ani, pentru ca nu au putut strange elevi cat sa formeze o grupa. "Este teribil de greu sa ajungi ciocolatier. Efortul este mult prea mare si rareori este incununat cu succes", spune ea.

Sefa Laboratorului Patiserie-Bombonerie de la Capsa nu crede ca meseria de ciocolatier va disparea, "atat timp cat vor exista persoane care sa manance ciocolata", dar in acelasi timp este convinsa ca productia scade din cauza faptului ca ciocolata de calitate a ajuns sa fie un lux pe care putini romani si-l pot permite.

RAR


"Elevii nostri trebuie sa plece la burse de perfectionare in strainatate si nu sunt foarte multi patroni dispusi sa investeasca in asa ceva"
Silvian Miron
membru de onoare al "Union Internationale de la Patisserie, Confisserie et Glacerie"

×
Subiecte în articol: gastronomie