x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciuperca cea mai scumpa - In Italia, trufele sunt vandute cu sute si mii de euro

Ciuperca cea mai scumpa - In Italia, trufele sunt vandute cu sute si mii de euro

de Francisca M. Catana    |    30 Iun 2006   •   00:00
Ciuperca cea mai scumpa - In Italia, trufele sunt vandute cu sute si mii de euro

Trufele sunt un soi de ciuperci care cresc sub pamant, in simbioza cu stejarul sau plopul. In Italia, trufele albe de Alba pot fi cumparate cu pana la 300 de euro suta de grame.

In Europa exista in jur de 32 de soiuri de trufe, dintre care numai 4 sunt valorificate la un pret exorbitant: trufa alba de Piemont, trufa sfantului Ioan, trufa neagra de Perigord, si cea de Bourgogne.

In functie de copacii pe langa care cresc, trufele au o culoare, o forma si o aroma specifica. Trufa alba de Alba este considerata de catre experti ca fiind cea mai buna. Se gaseste pe teritoriul restrans al colinelor din Langhe si Monferrato din Italia. In antichitate se credea ca trufele sunt rezultatul descarcarilor electrice la picioarele arborilor.

Trufele se recolteaza cu ajutorul unor caini special dresati in cautarea acestor ciuperci. S-a dovedit ca rasa cea mai buna pentru un astfel de dresaj este Lagotto Romagnolo, datorita simtului olfactiv foarte puternic si a lipsei instinctului de vanatoare.

PASIUNE. Giuseppe Bielli, un batran de 76 de ani, din comuna Castagnito, regiunea Piemont din Italia, este un mare pasionat al trufelor. Are o proprietate privata in care a incercat sa creeze un mediu propice dezvoltarii trufelor si are, de asemenea, patru caini special dresati. El spune ca trufa este cu adevarat un lux si ca mancarea in care se simte aroma de trufa nu are valoare estimabila.

In orasul Alba, din regiunea Piemont, are loc in fiecare an un targ national dedicat trufelor si o expozitie in care sunt aduse cele mai frumoase si mai valoroase exemplare.

Targul se desfasoara in fiecare week-end pe perioada octombrie-noiembrie. Trufele au inceput sa fie din ce in ce mai rare, de aceea in ultimii zeci de ani s-au facut cercetari pentru ca dezvoltarea trufelor sa se realizeze sub control direct. S-au obtinut rezultate numai in ceea ce priveste trufa neagra de Perigord, nu si pentru cea alba de Alba.
×
Subiecte în articol: gastronomie trufele trufa alb