x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ciupercile de aur

Ciupercile de aur

25 Mai 2005   •   00:00


  • de JOSEPH HADAD, Executive Chef Casa Vernescu
  • Cei care pleaca in strainatate si sunt invitati la un restaurant de doua sau trei stele se sperie la gandul ca in meniu pot fi preparate prea deosebite. Mai ales pentru romani este o surpriza foarte mare. Dar am un exemplu care contrazice acest aspect. Este in Paris un restaurant de lux "Michel Rostang". Este foarte frumos si elegant. Cand deschizi meniul - "surpriza"! Preparatele sunt foarte simple. De exemplu, au o gustare rece, toast cu trufe (ciuperci negre) si putin ulei si asta-i toata gustarea. E foarte simplu. Trufele sunt foarte scumpe. Un kilogram poate ajunge la 1.200 de euro. La aceasta gustare se folosesc 6-7 felii taiate foarte subtire, de grosimea unei coli de hartie. Costa 55-60 de euro. Romanii, cand aud de restaurante frantuzesti de lux, se gandesc la preparate complicate, la cotlete sau mai stiu eu ce altele. Dar pe farfurie sunt doar doua sandvisuri, cam 120 de grame de paine. E arta culinara si pentru asta nu trebuie sa faci ceva greu. Este si foarte bun. Cel care a mancat asa ceva va avea un gust de vis care ii va ramane multe luni in memorie. Sandvisul cu ton costa 2-3 euro si se vinde la orice colt de strada. Dar la acel restaurant platesti si localul si serviciile. La simplitatea preparatului se mai adauga si simplitatea servirii. Pentru a manca sandvisul nu ai nevoie decat de mana.

    Ciupercile negre sunt foarte bogate in vitamine. In Romania nu se gasesc deloc. Ele cresc sub pamant. Pentru a le descoperi se foloseste un porc, dresat de mic pentru aceasta operatiune. Animalul are mirosul foarte fin. Cand creste este folosit pe post de detector de trufe. Le simte si se foloseste de laba pentru a le arata cautatorilor locul de unde pot scoate ciuperca. Apoi, trufele sunt curatate cu o perie foarte fina, special creata pentru acest lucru. Sunt spalate cu o grija asa de mare de parca ar fi aur. Apoi ajung la hoteluri de cinci stele, la restaurante de doua-trei stele. Se potrivesc foarte bine cu raviolli, cu peste, cu fructe de mare, cu scoici. Sunt tinute la frigider intr-o oala de inox, plina pe jumatate cu orez crud. Ciupercile trebuie sa stea deasupra la o temperatura de 3-4°C. Pot sta acolo si cateva luni, pentru ca orezul impiedica umiditatea sa ajunga la ele.

    Si pentru taierea lor este nevoie de un cutit special, foarte subtire. Sunt feliate chiar la masa clientului, in prezenta acestuia, de un ospatar care trebuie sa poarte neaparat manusi.

    ×
    Subiecte în articol: gastronomie