x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Claca pentru imblătitul grăului de păine nouă

0
26 Sep 2007 - 00:00

Căţiva snopi de grău, aşezaţi ca la marginea ţarinii. Un "imblăciu" stă rezemat de un arbore. Cineva căntă incetişor dintr-un fluier şi-o fătucă frumoasă ingănă fluierul cu vorba. Căntecul curge uşor, ca-n satul ei din Pădureni.

Căţiva snopi de grău, aşezaţi ca la marginea ţarinii. Un "imblăciu" stă rezemat de un arbore. (Imblăciul este unealta agricolă "pentru imblătit grăul", adică pentru separat boabele de pleavă). Cineva căntă incetişor dintr-un fluier şi-o fătucă frumoasă ingănă fluierul cu vorba. Căntecul curge uşor, ca-n satul ei din Pădureni. Dintr-o latură a perimetrului fixat cu ţăruşi şi fir de cănepă vin pănă la noi efluvii imbietoare. Imbrăcată in eclatante veşminte populare, o femeie prăjeşte faimoasa plăcintă pădurenească. Observăndu-ne atraşi de ceea ce se intămplă in spaţiul rezervat de organizatorii Tărgului de Păine ansamblului de obiceiuri şi tradiţii populare din Feregi-Cerbăl, din ţinutul Pădurenilor (judeţul Hunedoara), Miron Muntean ne invită să păşim "inăuntru". Adică in interiorul gospodăriei improvizate… in inima Parcului Naţional.

Obicei pădurenesc

"Ei, haideţi, intraţi, şi-om incepe cu o plăcintă şi-un păhăruţ de vinars, c-aşa-i obiceiul la noi la Pădureni", ne cheamă conducătorul delegaţiei din Feregi. Plăcinta e gustoasă, după cum ii e şi faima. Vinarsul - un degetar - nu face decăt să ardă o clipă gătlejul, după care se risipeşte ca prin farmec in vărtejul vorbelor. Miron Muntean ne introduce, cu farmec, chiar in inima obiceiurilor pădureneşti.

"Tradiţia cere ca in momentul cănd se gată rezerva din anul care a trecut, in septembrie, să incepem a imblăti grăul pe care l-am secerat anul ăsta. Apelăm la vecini, la prieteni şi facem aşa-zisa clacă. Asta inseamnă că, impreună, imblătim, să alegem grăul de pleavă, apoi grăul curat il ducem la moară şi facem făina". "Claca pentru imblătit" nu-i singura care se obişnuieşte in satele pădurenilor. Multe alte munci de peste an se fac impreună, incă de la arat. Dar toamna există ceva deosebit, poate pentru că este anotimpul cănd se strănge roada muncii.

"Noi prezentăm aici şi petrecerea de la clacă. Bărbaţii imblătesc grăul şi in timpul ăsta femeile pregătesc masa şi, mai ales, coc plăcintele. Seara, cănd bărbaţii care au lucrat toată ziua se adună pe lăngă masă, de pe ea nu lipsesc sarmalele pădureneşti, zeama pădurenească şi vinarsul pădurenesc. Bineinţeles, totul se incheie cu plăcinte pădureneşti, ca să fie masa deplină".

Secretul plăcintelor

Reţeta de plăcinte pădureneşti, ne spune Viorica Muntean, soţia lui Miron, "este veche de sute de ani". Veche şi extrem de simplă. "Aluatul se face dintr-un pic de drojdie, făină, ouă şi sare. Se frămăntă, dar nu se lasă la dospit. Umplutura se pregăteşte din brănză dulce, ou, smăntănă şi mărar. Se ia o bucăţică din aluat şi se intinde o foaie rotundă şi nu prea groasă, iar in mijlocul ei se pune umplutură. Se ridică aluatul peste umplutură, din cinci colţuri". Plăcinta, mărişoară căt să acopere bine un fund de tigaie, se prăjeşte in ulei fierbinte. "V-a spus şi care-i secretul?", ne-ntreabă Miron Muntean. "Să vi-l spun eu… Că intr-un an a venit aici, la tărg, cineva care ne-a cerut reţeta. Şi a doua zi a venit din nou şi-a zis: «Mi-a făcut soţia plăcintă, dar n-a ieşit ca a nevestei matale». I-am răspuns atunci: «Vino dumneata la anul, la tărg, şi o să meargă nevasta mea s-o inveţe pe nevasta dumitale cum se face… Numai că o să ia cu ea şi tigăile astea, că fără ele nu ies plăcintele la fel de bune!». Vedeţi dumneavoastră, tigăile astea au ş-o sută de ani. Sunt din tablă mai groasă şi altfel se infierbăntă uleiul in ele. Şi-apoi, contează şi focul. La aragaz nu iese ca la foc de lemne".

Ambasadorii

"Sunt născut, crescut in ţinut şi n-am plecat niciodată de-acolo", ţine să mărturisească Miron Muntean. "Noi am avut un ambasador al nostru, regretatul Drăgan Muntean, şi el imi spunea: «Băi, să ţii cu dinţii de locurile acestea! Să nu pleci, băi, că tu iţi găseşti de lucru şi poţi să trăieşti şi-aici!». Am rămas şi mă bucur c-am rămas. De 26 de ani avem acest ansamblu, unde-i luăm pe pădureni de copii, de la 8 ani, şi-i invăţăm să joace şi să cănte. La noi e ruşine dacă un copil nu ştie să joace. In ansamblu avem oameni de toate vărstele, pănă la 75 de ani. Am umblat impreună pe toate scenele din ţară şi din lume. Noi, pădurenii, trăim greu, da’ nu rău!" Ne-mbie din nou cu plăcintă şi vinars, "de plecare". "Ş-apoi… vă invităm la noi, in a doua săptămănă după Rusalii, la Nedeia din Feregi, cănd se scoate crucea la ţarină şi se sfinţesc holdele!"

Alte bucate din Feregi

Măncăruri vechi din ţinutul Pădurenilor. Ne dă seama despre ele Viorica Muntean: "Altădată se făcea varza fiartă. Tocată mărunt, se lăsa deoparte căt fierbea osul afumat (de porc). Pe urmă se punea varza, un pic de cimbru, slănină şi ceapă. In cursul săptămănii, se pregătea zeama cu brănză. Se fierbea zeama (supa) cu căţiva cartofi albi. Cănd era gata fiartă, se adăuga brănză frămăntată de oaie, potrivindu-se să fie nici groasă, nici subţire. Se făceau sarmale cu păsat - un fel de făină de mălai, dar măcinată mai mare. Se punea făină, sare, orez, ceapă şi se inveleau in frunze de varză. La nuntă,

pe vremuri, masa era simplă: ciorbă, varză şi plăcinte. Şi păharul de vinars."

"La sfărşitul lunii august avem Festivalul Pădurenilor, care se ţine in satul regretatului Drăgan Muntean, la Poiniţa Voinii. Ne adunăm de prin tot locul să ţinem vii obiceiurile noastre moştenite din moşi-strămoşi. La festival au venit aproximativ zece mii de simpatizanţi ai pădurenilor"

Miron Muntean,pădurean din Feregi

"Din păcate, costumul popular il mai poartă azi doar bătrănii, iar tinerii il imbracă doar pentru poza de nuntă"

Viorica Muntean,pădureancă din Feregi

"Portul pădurenilor este considerat a fi cel mai arhaic şi cel mai bine conservat din toată ţara"

Miron Muntean, pădurean din Feregi

Citeşte mai multe despre:   miron,   muntean,   miron muntean

 



Mai multe titluri din categorie

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty

3 provocări cu care se confruntă profesioniștii din domeniul beauty
Profesioniștii din domeniul beauty întâlnesc în fiecare zi diferite obstacole determinate fie de evoluția internetului, fie de timpul din ce în ce mai limitat al clienților. Tacticile și instrumentele potrivite...

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”

Emilia Popescu, monolog emoţionant în finala Te cunosc de undeva! Andreea Bălan: „Am plâns şi am avut un nod în gât!”
Galerie Foto Marea finală Te cunosc de undeva! își va desemna câștigătorul, sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o gală spectaculoasă şi emoţionantă deopotrivă. După 14 săptămâni de show și câteva luni bu...

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare

Turcia revine în forță, după ce a anunțat încă o dată primirea turiștilor fără testare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice preferate de români, Turcia, a anunțat, recent, că de la 1 iunie ar putea primi turiști fără condiționarea vaccinării sau a testării pentru COVID-19. Un anunț similar l-a mai...

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine

Cum poți să îți creezi confortul pe care-l meriți: soluții pentru cămin și pentru starea ta de bine
Galerie Foto Se spune că dacă nu lupți pentru ceea ce vrei, meriți ceea ce ai, însă totul devine mult mai complicat atunci când ești pe cont propriu, fără un sprijin constant, cu un salariu satisfăcător, dar nu suficient...

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!

(P) Profita de ofertele last minute Egipt si viziteaza singura minune a lumii antice inca in picioare!
Galerie Foto In fiecare zi, mii de turisti din intreaga lume profita de ofertele last minute, insa de ce exista aceasta atractie? Este pentru ca ofera nenumarate beneficii aventurierilor, pe langa reducerile de pret care sunt atat de...

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo

Conor McGregor, cel mai bine plătit sportiv din lume. Irlandezul i-a depășit pe Messi și Ronaldo
Luptătorul de MMA, irlandezul Conor McGregor, a fost desemnat pentru prima dată în carieră cel mai bine plătit sportiv al planetei, conform celor de la Forbes, după ce a acumulat 180 milioane de dolari americani î...

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef

Duminică, 16 mai, de la 13:15,​​​​​​​Antena 1 lansează un nou show de cooking - Hello Chef
Galerie Foto Duminica aceasta, de la 13:15, Antena 1 lansează un nou proiect de cooking – Hello Chef, ce aduce laolaltă săptămânal în bucătărie un chef – Roxana Blenche, un medic cardiolog pasionat de nutriţie – dr. Ce...

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors

(P) Confort termic și siguranță prin ușile de la Special Doors
O casă nouă, construirea unui apartament sau renovarea lor trebuie să îndeplinească numeroase condiții pentru a asigura un confort termic și fonic întregii familii. Printre cele mai importante aspecte se...

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?

Merita sa devii model intr-un studio de videochat in prezent?
Galerie Foto Daca 2020 si 2021 s-au dovedit ani foarte grei pentru unele domenii, lucrurile au stat cu totul diferit pentru industria divertismentului pentru adulti. Masurile de restrictie luate pretutindeni in lume au determinat...

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon

X Factor 2021 începe preselecțiile pentru cel de-al zecelea sezon
X Factor își caută câștigătorul sezonului cu numărul zece al emisiunii, iar cei interesați se pot deja înscrie la casting! Cei care consideră că au ”factorul X” sunt așteptați să se înscrie pe...

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”

Echipa mov pierde primul bucătar în sezonul 9. Chef Scărlătescu pune în joc prima amuletă: „Toată lumea era panicată”
Galerie Foto Seara de duminică a adus la Chefi la cuțite o confruntare tăioasă între echipele sezonului 9, o situație de egalitate în ceea ce privește voturile battle-ului și un verdict neplăcut pentru chef Cătălin...

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!

Du curatenia la un alt nivel cu un mop electric!
Galerie Foto Tu cum procedezi cand vine momentul sa faci curatenie in casa? Probabil ca faci un plan „de actiune”, iti organizezi timpul, imparti task-urile pe care trebuie sa le indeplinesti. Totodata, verifici daca ai toate...

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”

Lupte la cuțite între chefi: ”Lasă-mi oamenii în pace”
Galerie Foto Diseară, de la 20:00, pe Antena 1, o nouă confruntare între echipele sezonului 9 ”Chefi la cuțite” va ridica presiunea la cote maxime. Câștigător detașat în ultima ediție, chef Scărlătescu va intra...

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe

Ei sunt finaliştii sezonului 16 Te cunosc de undeva! Transforming show-ul, lider de piaţă la oraşe
Galerie Foto O gală cu miză mare, aseară la Te cunosc de undeva!, căci show-ul prezentat de Alina Pușcaș și Cosmin Seleși şi-a desemnat finaliștii celui de-al 16-lea sezon al transformărilor, într-o seară cu o tematică...
Serviciul de email marketing furnizat de