x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Cocteiluri ispititoare

Cocteiluri ispititoare

de Simona Chiriac    |    06 Mai 2010   •   00:00
Cocteiluri ispititoare

Cele mai ademenitoare cocteiluri sunt cele care au printre ingrediente căpşune proaspete şi dulci. Nu numai că în pahar veţi avea o băutură cu o culoare ce întruchipează un apus de soare sângeriu, dar parfumul care vă învăluie vă va duce cu gândul la o grădină secretă, cu fructe pârguite, răcorite de o ploaie uşoară de după-amiază.



Cocteilurile sunt marile surprize ale unei petreceri sau întâlniri cu prietenii. Sunt foarte versatile, decorate în fel şi chip, servite în pahare reci, cu broboane de gheaţă. Pot fi alcoolice, pentru petreceri fierbinţi, sau fără alcool, savurate în seri romantice. Daquiri cu căpşune, în varianta fără alcool, este un cocteil extrem de răcoritor. Se pun într-un blender 100 g căpşune, 30 ml suc de lămâie, o linguriţă de zahăr şi gheaţă sfărâmată. Se mixează totul şi se toarnă compoziţia într-un pahar înalt, răcit bine. Se decorează cu căpşune întregi care îmbrăţişează buza paharului, iar paiul (pentru cei care doresc) trebuie să fie roşu ca focul.

Un cocteil plin de energie este o explozie de fructe şi legume. Într-un blender se omogenizează o pară şi două mere descojite şi curăţate de seminţe, 300 g căpşune tăiate jumătăţi, două tije proaspete de ţelină, o jumătate de banană şi gheaţă zdrobită. Se mai poate adăuga zahăr sau câteva picături de lămâie, în funcţie de preferinţa fiecăruia.

SENZAŢII TARI
În varianta cu alcool, cel mai interesant pare a fi o Margarita, decorată, evident, cu cea mai frumoasă căpşună. Se foloseşte tot un blender pentru a amesteca 150 g căpşune cu 50 ml tequila şi aceeaşi cantitate de suc de lămâie. Se mai adaugă câţiva stropi de lichior de portocale şi gheaţă zdrobită.

Din paharul de cocteil Martini cu căpşune trebuie să lipsească măslina. În schimb, se lăfăie o căpşună, o avampremieră pentru deliciile care vor urma. Se toarnă într-un pahar bine răcit 60 ml de gin, o linguriţă de vermut şi una de sirop concentrat de căpşune.

Până şi berea poate fi servită cu căpşune, în adevăratul spirit nordic. Într-un pahar se toarnă 30 ml sirop de căpşune concentrat, peste bere. Se decorează cu o frunză proaspătă de mentă. Nu pot să-mi închipui ce gust are această băutură, dar merită încercată măcar o dată. Nici nu ştiţi cum se naşte o nouă pasiune!

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic