x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Competitie si creatie

0
Autor: Cristina Andreea Catana 24 Oct 2005 - 00:00
Competitie si creatie
Targul RomHotel 2005, desfasurat in perioada 20-23 octombrie la Romexpo, a reunit experti bucatari si somelieri in cadrul celor doua evenimente culinare: Salonul Gastronomic si Barfest.

Salonul Gastronomic din cadrul RomHotel 2005 si-a ales pentru prima editie o tema curajoasa: "Bucurestii de alta data". Evenimentul s-a axat pe ideea ca bucataria este a opta arta. Maestrul Petrisor a fost cel care a venit cu ideea si a fost sprijinit de Fundatia Culturala Societa. La etajul pavilionului 13, unde a avut loc evenimentul, organizatorii au reusit sa isi sustina ideea, cu demonstratii de arta fotografica cu imagini din Bucurestiul interbelic, arta grafica, pantomima, un recital de jazz si cateva proiectii ale unor filme din anii 1936 si 1940. Victoria Anghelescu, istoric de arta, a sustinut ideea unei asemenea imbinari, intre hrana materiala, data de arta gastronomica si cea spirituala. "Este vorba aici de intregirea imaginii: tehnici din culisele unui restaurant, rafinamentul aranjarii unor mese, pana la atmosfera care se creeaza, placearea spirituala", spune ea.

COMPETITIE. Prima zi a salonului a inceput cu un concurs de bucatari. Concurentii au fost elevii Colegiului Economic Viilor si ai Grupului Scolar Doamna Chiajna din comuna Rosu. Acestia au avut drept sarcina sa prepare, din niste ingrediente date, un fel de baza, pe care apoi sa-l prezinte juriului. Chiar daca premiul nu a fost decat o diploma, maestrul Petrisor spune ca vrea sa incurajeze concurenta intre acesti adolescenti. Un alt motiv a fost si faptul ca firmele contactate nu au dorit sa se implice in sponsorizarea unei astfel de actiuni, pentru ca nu renteaza. "Multi considera ca acesti oameni, bucatarii, nu au valoare, dar vreau sa se stie ca nu este asa, mai ales ca fara mancare nu putem trai", spune Petrisor. La sectiunea a doua a concursului, au participat bucatari cu o experienta de cel putin un an in domeniu. Aici, emotiile au fost mai mici pentru ca acestia sunt deja obisnuiti cu acest gen de manifestari. Al doilea concurs a stimulat atat concurenta, dar a avut darul sa fie mai ales hazliu. Concurentii, viitori chelneri cu diploma, au participat la un cross. Veti spune ca este simplu, dar nu a fost chiar asa. Au trebuit sa tina in mana o tava pe care erau patru sticle de jumatate de litru de apa.

SEMINARII. Partea teoretica a evenimentului a fost asigurata de Fundatia Culturala Societa, prin doamna Victoria Anghelescu. Prelegerile au avut ca subiect arta si gastronomia. S-au facut legaturi intre pictura universala si bucate, intre arta plastica romaneasca si bucatarie. De asemenea, au fost prezentate aspecte ale gastronomiei atat in literatura romana, cat si in cea universala.

CONCURSUL BARMANILOR A FOST UN SPECTACOL
ARTA. La concursul de mixologie, barmanii au fost creativi
Timp de patru zile, la Barfest barmanii au incercat sa arate ce inseamna arta mixologiei. Miki Haiblum, membru al juriului in cadrul concursului "Baristta" ne-a povestitit cum s-a desfasurat competitia din 20 octombrie: "In primul rand, sa explicam ce inseamna baristta. In Italia astfel este numit barmanul de cafea - Cafetierul". La concurs au fost zece participanti. Ei au trebuit sa prepare patru espresso, patru cappuccino si patru cocteiluri intr-un sfert de ora. Juriul insa nu a apreciat doar creativitatea, proportiile, caldura cestii, spuma si aspectul acestor produse, ci si cat de curat au lucrat baristii, cat de bine au facut mise en place-ul. Cei patru membri ai juriului au fost impartiti in doua echipe, unii au urmarit partea tehnica altii - partea artistica. Jurizarile nu au fost facute insa "dupa ureche", sau, in cazul nostru, doar dupa ochi si gust, ci a existat un formular de competitie venit tocmai din Italia. Astfel, celui care a luat primul loc i s-a oferit ocazia sa viziteze timp de patru zile orasul Trieste, capitala cafenelelor din Italia. Detinatorul locului doi a plecat acasa cu trei milioane de lei, iar castigatorul locului trei s-a ales cu trei kilograme de boabe negre aromate. Alte doua concursuri pentru barmani au fost organizate la data de 21 octombrie. Competitia "Speed Service" a constat in prepararea a cinci cocteiluri in cel mai scurt timp posibil. Desi, initial a fost anuntat ca va fi un concurs intre barmanite, printre cei sapte concurenti doar unul a fost reprezentant al sexului frumos. Aceiasi sapte au participat apoi la proba de mixologie. (Veronica Guzun)
Citeşte mai multe despre:   artă,   gastronomie

 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de