One man show - cam aşa se poate descrie prestaţia fiecărui barman in parte la concursul de flair - MBA Flair V - , desfăşurat in perioada 6-8 august, la Neptun. De-a lungul a trei seri, cei prezenţi in clubul Mondyâs au putut vedea evoluţii care mai de care mai interesante.
One man show - cam aşa se poate descrie prestaţia fiecărui barman in parte la concursul de flair - MBA Flair V - , desfăşurat in perioada 6-8 august, la Neptun. De-a lungul a trei seri, cei prezenţi in clubul Mondyâs au putut vedea evoluţii care mai de care mai interesante.
In prima seară, 12 concurenţi din Romănia s-au intrecut pentru a prinde un loc in semifinale. Fiecare dintre ei a avut de trecut două probe. Prima dintre ele a constat in prepararea a cinci cocteiluri date de juriu. Proba a doua a fost cea care a aprins publicul - Flair Bartending. Chiar dacă concurenţii din Romănia nu sunt atăt de bine pregătiţi ca cei din America de Sud, spectacolul a fost unul de excepţie. Fiecare dintre concurenţi a venit cu muzica pregătită şi cu exerciţiile invăţate.
Cea de-a doua noapte de concurs părea să nu mai aibă loc. Ploaia care s-a abătut asupra staţiunii Neptun a inundat locaţia unde s-a desfăşurat competiţia şi totul părea pierdut. Deşi primul concurent trebuia să inceapă demonstraţia la ora 21:30, la 22:00 organizatorii incă se străduiau să scoată apa din club. Dar distracţie trebuia să fie indiferent de condiţiile meteo, astfel incăt atmosfera s-a incins imediat ce concursul a putut incepe. Evoluţiile primilor concurenţi au făcut ca cei prezenţi să uite de ploaia de afară. Toată lumea s-a adaptat la starea de veselie generală. Cocteilurile realizate de concurenţi au fost impărţite de hostesse prin club şi au contribuit şi ele la crearea unei atmosfere de vis. Aceasta a fost seara in care zece romăni şi zece competitori din afară s-au intrecut pentru a prinde unul dintre cele zece locuri ale finalei. Costin Tărşoagă, Costin Gache, Valentin Luca, Tase Prodea, Bogdan Costiniu, Claudiu Campo, Adrian Epure, Szabolcs Soros - Ungaria, Tom Dyer - Marea Britanie, Jay du Toit - Africa de Sud, Christian Delpech - Argentina, Danilo Oribe - Uruguay sunt doar căteva dintre numele sonore care au participat in cea de-a doua parte a competiţiei.
Baremul de punctare a fost unul foarte precis, astfel incăt juriul nu a trebuit să delibereze foarte mult. Mike McLean (Canada) - FBA (Master Judge), Tug Van den Bergh (Anglia) - FBA Europe (Master Judge), Fabio Milani (Italia) - FBA Europe (Master Judge), James Faulder (Anglia) - MBA Romania, Andy Collinson (Anglia) - BarwizardsTV.com au fost cei care i-au supravegheat atent pe concurenţi. Cea de-a doua seară a insemnat un adevărat regal de flair. Şi nu a fost tot, pentru că unii dintre concurenţi au preferat să arate mişcările cele mai bune pentru finală.
Şi intra-adevăr aşa a fost. Miercuri seara in competiţie au rămas doar cei cu adevărat buni. Clubul a devenit neincăpător. De la primul pănă la ultimul concurent toată lumea a aplaudat, a fluierat, a ţipat, mai ales că fiecare dintre concurenţi avea galerie in public. In tot acest timp, concursul de flair se desfăşura conform grilei. Sticle şi shakere zburau ordonat deasupra capetelor concurenţilor. Tehnica se imbina foarte bine cu graţia. La fiecare ratare publicul ofta, fiecare reuşită era recompensată cu urale. După ce toţi cei 20 de concurenţi şi-au terminat evoluţiile, juriul a inceput să adune punctajul.
Surpriza a fost una de proporţii. Christian Delpech, cel mai bun barman din lume a pierdut locul intăi la doar şapte puncte de locul doi mondial, Danilo Oribe. Dintre conaţionali, Valentin Luca a reuşit cea mai bună clasare, locul cinci, primind premiul juriului pentru cel mai bun romăn din concurs.
Astfel, MBA Flair V s-a incheiat cu confeti şi o petrecere surpriză, organizată de sponsorii evenimentului.
Christian Delpech
Argentinianul a ajuns flair barman datorită unei conjuncturi fericite. Un prieten din Buenos Aires l-a rugat să fie barman pentru căteva luni. Intre timp apăruse şi filmul "Cocktail". Christian a devenit fascinat de ceea ce poate face un barman şi a considerat că poate avea o carieră in această meserie. Pentru că in Argentina nu exista in 1995 noţiunea de flair, Delpech a invăţat toate mişcările din film. Şi le-a invăţat bine, ajungănd cel mai bun barman din lume.
Punctaj
Juriul a punctat concurenţii şi la partea tehnică, la acest capitol fiind foarte importantă rapiditatea mişcărilor. Creativitatea mişcărilor a fost şi ea punctată de juriu. Concurenţii care au comunicat foarte bine cu publicul prezent in sală şi l-au antrenat şi pe acesta in spectacol au primit punctaje mai mari.