7 noiembrie. Ziua în care au vorbit vinul, palatul şi papilele
gustative. Ziarişti, reprezentanţi ai restaurantelor sau simpli
iubitori ai licorii divine au ciocnit un pahar cu vin, aplaudându-i pe
cei mai buni somelieri.
În Amfiteatrul "Marian Bugan", din cadrul Tourism, Hotel & Restaurant-Consulting Group, s-a desfăşurat finala Trofeului Someleriei – Cramele Halewood 2008, eveniment organizat de Clubul Naţional al Someleriei din România. Dacă în semifinală – care a avut loc la 6 noiembrie la Pivniţele Rhein-Azuga – au concurat 15 somelieri, doar trei au luptat la Bucureşti pentru câştigarea trofeului.
PROBE ŞI PREMII
Cristian Başchir, Radu Bob şi Iulia Goşea sunt cei trei somelieri care au demonstrat publicului importanţa şi spectaculozitatea acestei meserii.
Prima probă a constat în degustarea şi identificarea a cinci probe de băuturi (trei vinuri şi două spirtoase) în maximum 15 minute.
A urmat analizarea unui meniu gândit pentru seara de Revelion, precizând ce greşeli au fost strecurate în alcătuirea sa.
La ultima probă, concurentul a decantat un vin şi apoi l-a servit unor potenţiali clienţi. Această probă complexă a dezvăluit un spectacol fascinant, la care poate asista clientul unui restaurant dacă cere ajutorul unui somelier.
Decantarea (realizată doar pentru vinuri vechi, cu o corpolenţă foarte mare) începe prin aprinderea unei lumânări în lumina căreia se analizează vinul propriu-zis. Acesta se toarnă într-o carafă specială, pentru aerare, şi abia apoi ajunge în paharul clientului. "Pierzi, mergi înainte, câştigi, mergi înainte" este motoul după care se ghidează Cristian Başchir, de la Hotelul Continental din Suceava.
Anul acesta a câştigat Trofeul Someleriei, aşa că va continua cu şi mai mult elan. Premiul al II-lea a fost obţinut de Iulia Goşea, din Braşov, iar premiul al III-lea i-a revenit lui Radu Bob, somelier la Restaurantul City Plaza din Cluj-Napoca.
Citește pe Antena3.ro