x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Concursuri culinare la Parada Gospodarilor

0
Autor: Simona Chiriac 08 Oct 2009 - 00:00
Concursuri culinare la Parada Gospodarilor Simona Chiriac/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

La sfârşit de septembrie, localitatea Săpoca din judeţul Buzău a fost în mare fierbere. După ce anul trecut gospodarii pregătiseră cea mai mare salată cu legume (nu mai puţin de 500 de kilograme), la ediţia de anul acesta organizată de ANTREC s-a pus la cale o delicioasă mâncare de varză cu carne de oaie afumată (cât să ajungă pentru o mie de guri înfometate), pregătită, evident, la ceaun. Dar nu de o singură femeie inimoasă, ci de 30 de gospodine, care mai de care mai dibace la această treabă.



Care încărcate
Mai întâi însă, la Săpoca au sosit carele trase de boi, pline vârf cu legumele despre care s-a dus vestea prin împrejurimi. După ce varza a fost cântărită pentru fiecare din cele şase echipe din Săpoca, Măteşti şi Valea Puţului - cam cât să încapă într-o coşniţă -, s-a trecut la tocatul legumelor.  Doar de şase minute au avut nevoie Nicoleta David, Eugenia Dinu, Valeria Bălănică, Tatiana Lovin şi Maria  Pavel pentru a toca toate verzele.

În ceaunele uriaşe, aşezate deasupra unui foc de lemn, au fost călite mai întâi bucăţile de carne de oaie afumată, apoi s-a frecat bine varza cu toate condimentele care să-i dea gust: sare, piper, boia de ardei, cimbru... Fiecare echipă a adăugat şi alte ingrediente, astfel încât nici unul din cele şase ceaune să nu fie mai prejos decât celelalte. Spre exemplu, echipa din care făcea parte Lencaru Dumitra a găsit o modalitate ingenioasă de preparare: varza în straturi. "Dedesubt am pus crenguţe de cimbru şi de mărar. Am aşezat apoi un strat de carne, unul de ceapă, altul de varză şi tot aşa până când s-au terminat toate ingredientele. Se acreşte puţin cu sare de lămâie sau cu zeamă de varză. Bineînţeles că se pune şi bulion ca să-i dea culoare. În loc de capac am aşezat o folie de celofan ca să se facă bine toate bunătăţile de pe foc." Şi, pentru că nerăbdarea creştea, ceaunele au fost luate de pe foc, mămăligile uriaşe au fost răsturnate pe funduri de lemn, iar juriul a trecut la "marea degustare". Fiecare echipă a obţinut câte un premiu, după cât de condimentată, aromată, acrişoară sau sănătoasă a fost reţeta.

Atracţii
O porţie zdravănă de varză, servită cu mămăligă, pregătită şi ea tot în ceaun, alături de ardei usturoiaţi. Cu asta au fost ospătaţi cei care au ajuns la Săpoca. Şi asta nu e tot. Expoziţii de "jucării" realizate de elevii din Săpoca, folosind doar legumele din grădinile Buzăului, concurs de împletit funii de ceapă roşie de apă, spectacole folclorice, expoziţii de produse agricole. O adevărată binefacere pentru cei cărora le plac gusturile bune, autentic româneşti.

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor

Grădinile celebrului castel al regilor Angliei va fi deschis turiștilor
Una dintre reşedinţele oficiale ale reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, îşi va deschide grădinile pentru public, prima dată în peste 40 de ani, transmite Reuters. Turiștii vor putea face un...

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute

Palatului Regal din Șoseaua Kiseleff - detalii puțin știute
Deși se află pe unul dintre cele mai frumoase bulevarde ale Bucureștiului, ar trece, poate, neobservată, în plimbările noastre la Șosea, dacă nu i-am ști, dinainte, povestea... O poveste aproape la fel de...

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță

Metodă rapidă de învățare a unei limbi străine... în vacanță
Poate n-o să stai chiar la un hotel de 5 stele – o fi de 4, ori numai de 3 – dar cu siguranță felul în care vei consuma o astfel de vacanță merită punctajul maxim. Și asta pentru că vei beneficia de...

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță

Biserici protejate din România. Trece-le pe lista de obiective de vizitat în vacanță
De fapt, dacă ar fi să luăm ca structură de rezistență arcul carpatic, urmându-l de o parte și de alta a semețelor lui vârfuri, nu trei cercuri concentrice ale credinței am afla, ci mult mai multe, din care...

Athos - sfaturi pentru pelerini

Athos - sfaturi pentru pelerini
Oricât am lărgi conceptul de turism religios, la Athos, călătorul nu mai e turist, ci pelerin. Cu avantajele și dezavantajele sale. Ortodoxia slujită la Athos, ca și cea repovestită în paginile...

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național

Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic național
Cascada Măgura a fost introdusă în circuitul turistic local și național de către Primăria comunei Moisei. Aceasta a fost descoperită recent în Munții Rodnei. "Primăria Moisei a dus la îndeplinire planul...

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie

Târnava Mare, raiul bicicliștilor, în pandemie
Galerie Foto Nevoia de a-și petrece concediul cât mai departe de locurile aglomerate i-a îndreptat pe mulți români către traseele pe care se parcurgeau, până anul acesta, cele mai pitorești concursuri de ciclism. O pistă de...

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță

Noi destinații izolate pentru un concediu în siguranță
Galerie Foto Sănătatea turiștilor este cea care conferă acum confort, în vacanță, iar românii au ales, în prima parte a sezonului estival, zonele izolate din România, redescoperind destinații aproape uitate până la...

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale

Grecia impune turiștilor taxă pentru servicii medicale
Turiștii care merg în Grecia vor plăti o suprataxă de 20 de euro pentru asistența medicală primită pe perioada vacanței în această țară. Este pentru prima oară când autoritățile impun această măsură,...

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR

Doliu în presa românească. A murit un mare jurnalist de la TVR
Doliu în presa românească. Sorin Burtea, unul dintre cei mai importanți și experimentați jurnaliști, a murit luni, la vârsta de 67 de ani. De-a lungul deceniilor, Burtea s-a făcut cunoscut pentru emisiunile...

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020

Turismul din Spania se prăbușește. Cu 98% mai puțini străini au vizitat țara în iunie 2020
Numărul turiștilor străini în Spania a scăzut cu 98% în luna iunie 2020, față de perioada similară din 2019, arată datele Institutul Naţional de Statistică (INE), citat de Reuters. 204.926 de...

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus

Focar Covid-19 la TVR. Al șaptelea angajat, depistat pozitiv la noul coronavirus
Încă o persoană din Televiziunea Publică a fost depistată pozitiv la testul COVID-19, a anunțat Televiziunea Română Potrivit procedurilor, a fost anunţat medicul de familie şi Cabinetul Medical al...

Albinele, specie pe cale de dispariție

Albinele, specie pe cale de dispariție
Albinele există pe pământ de zeci de milioane de ani, practic ele au evoluat odată cu plantele. Fără ele, principalele polenizatoare ale planetei, nu am avea majoritatea fructelor și legumelor folosite astăzi...
Serviciul de email marketing furnizat de