x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Constelaţia... din cuptor!

Constelaţia... din cuptor!

de Veronica Bectas    |    26 Ian 2012   •   21:00
Constelaţia... din cuptor!

Ar fi pregatit ceva dulce, care sa-i tina cateva zile, dar nu o ispitea nimic. Si culmea, ii venea in vizita nepotica. Mica printesa nazuroasa, satula de produsele din magazine, devora prajiturile facute in casa. Asta era! O sa faca biscuiti. Pregateste faina, untura, oua, mirodenii si tavi. Uitase formele! Ii placeau biscuitii in forma de stea, de parca cei rotunzi n-ar fi avut acelasi gust!

Da drumul cuptorului, ca sa fie bine incins, pregateste maiaua si o pune la caldurica, pe calorifer. Tocmai cand punea faina si untura suna cineva si se auzi o bataie usurica in usa. Eee, a venit! Mai devreme decat se astepta! Lasa totul si o ajuta pe printesa sa se dezbrace. In tot acest timp, gurita i-a debitat o multime de intrebari la care a trebuit sa raspunda mamaia. Scapata de hainele groase, tasni ca din pusca din mainile femeii si se duse direct la bucatarie. Se instala cu greu pe un scaun, foarte aproape de masa, si incepu a cerceta. Pe masa, un peisaj fascinant o intampina: gramada de faina alba, pufoasa, o ispitea si chiar incerca sa sufle in ea. Mamaia, care o urmase de aproape, o stopa cu un 'nu' ferm. Si incepura sa curga intrebarile: asta ce e?, ce faci cu asta?, de ce pui aia?, si altele si altele... Nu mai vorbim de manute, care incercau cu frenezie sa se strecoare in tot ce era pe masa.

Maiaua crescuse si mamaia a putut manevra rapid si cu dexteritate ingredientele, facandu-le sa dispara intr-un amestec unic si cat mai indepartat de manutele inamice. In vremea aceasta se straduia sa raspunda cat mai pe intelesul fetitei potopului de intrebari. Cu tot protestul ingerasului periculos, aluatul a fost lasat la crescut.

O stea, doua stele..., o mie de stele!
S-a scurs timpul si acum trebuia intins alua­tul pentru facut stelute. Fetita si-a reluat locul la masa. Mamaia smulse un cocolos de coca si i-l dadu copilei, mai mult ca sa scape de ea. Incantare si mare bucurie aparu pe fetisoara de ingeras. Nu-i venea sa creada. Avea in manuta o mingiuta de coca, moale ca plastilina, pe care putea s-o transforme in ce vrea ea si s-o faca biscuiti. Mamaia intinse aluatul si, cu forma, facea stelute.

Forma de stea ajunse la marginea aluatului. Fetita se opri si, cu un gest scurt, isi inlatura un zuluf de pe frunte, murdarindu-se de faina pe fata, ofta si-i ceru bunicii forma, ca sa-si faca si ea stelute. Mamaia le orna acum cu stafide si rahat. Le-a bagat la cuptor si s-a intors la aluat, sa termine biscuitii. In vremea asta, concentrata la maximum pe ceea ce facea, fetita comenta, din cand in cand, cum si in ce fel aveau sa arate stelutele ei, cat de bune vor fi si ce va zice mami cand va afla ca ea a muncit cot la cot cu mamaia. Se inrosise la obrajori si brobonite de sudoare se zareau la radacina parului de la tample de atata efort.

Primul rand de stelute s-a copt. Femeia a pus in cuptor alta tava. A scos din cele coapte cateva, le-a stropit cu esenta de rom, le-a presarat cu zahar pudra si le-a pus pe un platou, la racit. Pe o farfurioara a asezat trei stelute, in dreptul fetitei, care s-a oprit din framantat, a scuturat palmutele de faina si a tras farfurioara mai aproape. 'Ai grija, frige!', i-a zis mamaia. Ochisorii albastri ca cerul se uitau fascinati la stelute. Isi apropie nasucul de farfurie si trase adanc in piept mirosul mi­nu­nat. Ridica palmutele tran­da­firii, cu degetelele rasfirate ca petalele unei flori exotice, isi propti privirile albastre in ochii femeii si cu glas aproape soptit ii zise: 'Mamaie, stii a ce miroase steluta asta? Stii?' 'Nu', raspunse mamaia, cu gandul ca n-a pus ce trebuie in coca. 'Mamaie, miroase a... cer... si a... nori, mamaie! A... steluta norocoasa!' Vorbele copilei o uimira feri­cit pe femeie.

Un sentiment pe care nu-l mai intalnise o napadi si lacrimi ii incercau ochii. 'Da, e premiul cel mai mare pe care-l poate primi o mamaie pentru stelutele pe care le face! åsta da premiu!', zise mamaia cu sufletul plin de fericire, sarutandu-si nepoata.

Biscuiti fragezi
Ingrediente: un kg faina, 500 g untura, doua oua, o cana de lapte (sau apa calduta), 25 g drojdie de bere, o mana de zahar, o jumatate de lingurita de sare, esenta de rom (una-doua sticlute), stafide, rahat, fructe din dulceata (dupa placere), zahar pudra, fulgi de cocos.
Preparare: In lapte (sau in apa calduta) dizolva drojdia, doua linguri de faina si o lingurita de zahar. Lasa la crescut (maiaua) pentru 15 minute. Pune-o pe masa, in faina, adaugind untura, cele doua oua, sarea, zaharul ramas si esenta de rom. Amesteci totul si faci un aluat pe care il lasi la crescut o jumatate de ora. Intinde o parte din aluat si fa o foaie de 0,5 cm grosime, din care decupeaza in formele dorite si orneaza cu stafide, rahat etc. Repeta operatiunea pana la terminarea aluatului. Pune in tava si coace la foc potrivit, timp de 20-25 minute. Nu trebuie sa le rumenesti. Le scoti cu atentie pe platou, le poti stropi cu esenta de rom sau de vanilie, sau chiar cu coniac si presari zahar pudra sau fulgi de cocos. Daca le doresti sarate, poti sa le umezesti cu o pensula uda si presari sare grunjoasa (iar cand faci aluatul, renunti la zahar).

×
Subiecte în articol: culinar jurnalul de duminică