x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Copturi de martie

Copturi de martie

de Simona Chiriac    |    04 Mar 2010   •   00:00
Copturi de martie

Multe dintre ritualurile ce se desfăşoară la data de 9 martie au rolul de a puncta sosirea primăverii. În gospodării se dă foc gunoaielor strânse de peste iarnă, astfel încât pământul să înceapă a se încălzi.

De asemenea, nu întâmplător oamenii obişnuiesc să lovească de trei ori cu toporul în pământ rostind următoarele: "Tună ger şi ieşi căldură, să se facă poamă bună!".

SCOATEREA PLUGULUI
Pentru a pregăti viitoarele recolte, de Mucenici e bine a scoate plugul afară din bătătură, nu înainte de a-l pregăti după cum spun legile satului. După ce cu puţină vreme în urmă fusese reparat şi trecut prin foc (ca să se cureţe şi să-şi ducă la bun sfârşit menirea), era scos în curte, unde se oficia un ritual vechi de generaţii. Mai întâi se aduceau traistele cu mâncare (fiind vreme de post, se puneau mai ales mămăligă, turte, prune uscate şi, de era gospodina vrednică, şi o fiertură din aceea de legume care întremează organismul) şi vase cu apă sfinţită.

După ce plugul şi boii erau stropiţi cu agheasmă, se aşeza în faţa lor un ou. Dacă rămânea întreg după trecerea animalelor, era un semn că oamenii se vor bucura de recolte bogate. Un colac frumos împodobit (pregătit special la Crăciun şi păstrat la loc ferit) se aşeza între coarnele boilor. Gospodarii plecau cu plugul pe câmp, unde arau, simbolic, prima brazdă. Treaba era socotită încheiată după ce se ospăta fiecare cu merindele din traistă.

OFRANDE DE MĂRŢIŞOR
Şi pentru că veni vorba de colaci, tot la 9 martie, când sunt pomeniţi cei 40 de Mucenici, există obicieiul de a coace în cuptor tot felul de bunătăţi. În unele zone se plămădesc colaci în formă de om, unşi cu miere şi presăraţi cu nucă. Tot un astfel de colac, dar de mai mari dimensiuni - numit "uitata" -, ce întruchipează un om lipsit de vedere, se dă de pomană pentru sufletele celor răposaţi. Alteori se fac mucenici mai mici, din aluat simplu cu făină, apă şi sare, care se pun într-o zeamă dulce cu nucă şi scorţişoară.

Se obişnuieşte ca în această zi să se împartă în afară de mucenici şi alte copturi, precum covrigi şi pâine.

 

Mucenici
Ingrediente: o jumătate de kg de făină, o cană mai mare de lapte (aproximativ 300 ml), câte o linguriţă de sare şi zahăr, un cubuleţ de drojdie, coajă rasă de lămâie, un ou, zahăr vanilinat, miere, nuci măcinate.
Preparare: Se face mai întâi o maia din drojdia dizolvată în puţin lapte, peste care se presară zahăr şi făină. Se lasă într-un loc cald ca să crească, apoi se toarnă peste făina cernută într-un vas. Se mai adaugă sarea şi coaja rasă de lămâie. Se frământă un aluat nelipicios, picurându-se şi puţin ulei. Se lasă la crescut, într-un vas acoperit cu un prosop. Se plămădesc mucenicii în formă de opt, apoi se aşază în tăvi unse. Ca să se rumenească frumos, deasupra este bine ca mucenicii să fie unşi cu ou bătut. Se lasă tava în cuptor până când sunt bine făcuţi. După ce s-au răcit puţin, se ung din abundenţă cu lămâie şi se tăvălesc prin nucă măcinată (poate fi amestecată cu două pliculeţe de zahăr vanilinat, ca să fie mai aromaţi).

• Reţetă redactată de Alina-Ramona Anghel

×
Subiecte în articol: calendar gastronomic