Cum sărbătoresc francezii Crăciunul? Dar ruşii? Dar nemţii? Noi am reuşit să aflăm povestea Crăciunului in Italia. De la doi "italieni vero". Aşa că v-o spunem şi vouă.
Cum sărbătoresc francezii Crăciunul? Dar ruşii? Dar nemţii? Noi am reuşit să aflăm povestea Crăciunului in Italia. De la doi "italieni vero". Aşa că v-o spunem şi vouă.
"In aşteptarea Crăciunului" - aşa a fost denumit evenimentul de la 19 decembrie, care a avut loc intr-un restaurant cu specific italian din Bucureşti. Evenimentul, susţinut de organizaţia Slow Food, a avut ca scop promovarea preparatelor italieneşti tradiţionale din oraşul Bisceglie. Cei doi bucătari care s-au ocupat de meniu, Giuseppe Frizzale şi Mario Musci sunt membri ai "Echipei de şefi Dolmen".
ORIGINAR. "In Romănia sunt cunoscute doar căteva dintre măncărurile clasice italieneşti. Măncărurile pregătite in casele ţăranilor italieni cu ocazia Sărbătorilor, ca şi intreaga bucătărie tradiţională, rămăn in continuare necunoscute. Noi incercăm să schimbăm această situaţie", ne-a declarat Giuseppe Frizzale, unul dintre doi bucătarii şefi de la restaurantul Tre Archi. "Trebuie menţionat că atăt ingredientele folosite, căt şi vinurile, au fost aduse din Italia, iar mesele au fost decorate, in stil tradiţional, cu fructe şi seminţe", a adăugat Mario Musci, cel de-al doilea bucătar-şef al restaurantului. Entuziaşti, cei doi bucătari italieni ne-au explicat că vor să facă o tradiţie din acest eveniment.
TRADIŢII. Meniul conceput de cei doi bucătari respectă tradiţiile de Crăciun: Olive nere e taralli (măsline negre şi covrigei napolitani), Frittule (preparat pe bază de pizza, prăjit in ulei, cu mozzarella şi fasole), Minestra verde in terra cotta (preparat din legume şi carne), Tubettini alle cozze (paste cu midii), Baccalaâ con olive nere e patate (peşte cu măsline negre şi cartofi), iar ca desert, Panettone alla grila con crema de allâarancia (panetone la grătar cu cremă de portocale roşii). Fiecare oraş italian are particularităţile sale culinare, iar meniul creat la Bucureşti este inspirat de gastronomia din Bisceglie. La miezul nopţii, italienii participă la slujba de Crăciun, iar la intoarcere se impart cadourile. La 25 decembrie, sărbătoarea continuă, tot in familie.
Minestra verde
Mario Musci ne-a explicat că preparatul-vedetă de pe masa de Crăciun este Minestra verde in terracotta.
Tot de la bucătar am aflat că acesta se pregăteşte din legume (100 g conopidă, 100 g broccoli şi aceeaşi cantitate de tulpină de anghinare), 100 g chifteluţe din carne de vită, 50 g salam picant, două ouă bătute, 50 g brănză de oaie, ulei de măsline, sare şi piper negru. Se fierb legumele, apoi se pun in tavă. Se fac trei straturi din broccoli, conopidă, anghinare, chifteluţe, felii de salam picant, ouă bătute şi brănză rasă.
Compoziţia se ţine la cuptor 10 minute, la temperatura de 180 grade. Preparatul trebuie servit cald, alături de "un vin roşu tare", după cum ne recomandă Giuseppe Frizzale.
diana.radu@jurnalul.ro