x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Crăciun Regal

0
Autor: Magda Cristina Ursache 15 Dec 2010 - 18:08
Crăciun Regal Victor Stroe/Jurnalul Naţional

142634-bucate10-12-3.jpgCam pe la vremea asta, în urmă cu doi ani, reconstituiam la Castelul Pelişor un meniu de Crăciun al familiei re­gale a României. Recompuneam atu­nci, cu ajutorul a doi străluciţi bucătari, Ştefan şi Dragoş Bercea – tată şi fiu – un meniu care ar fi putut marca sărbătoarea creştină în oricare dintre Crăciunurile primelor trei decenii, pentru că, studiind docu­mentele vremii, am constatat că, doar cu mici dife­renţe, aceste meniuri se repetau.

Fiecare fa­milie are propriile-i ritu­a­luri de Cră­­ciun, sunt gesturi repe­tate care, de la an la an, ca­pătă va­loare de simbol. Protocolul Ca­sei Re­gale a Româ­niei a fost sta­b­ilit de Ca­rol I în 1866. La me­niu „s-a mai um­blat” puţin, o dată cu intra­rea în familie a Principesei (ulterior, Regina) Maria, soţia Prin­ţului moştenitor Ferdinand I. Erau preferate consomeul Célestine – o supă dublu concentrată, având în ea clătite tăiate julien – şi supa Ox-tail – preparată din coadă de vită. Nelipsit era platoul de carne rece – purcel de lapte, curcan, jambon, friptură de vită, carne presată, pateuri de iepure şi căprioară, limbă de vită, galantină de curcă şi de pui, precum şi diferite preparate din vânat, în special din căprioară, iepure şi mistreţ –, servit împreună cu sosuri Moutard – de muştar – şi Cumberland – de fructe de pădure.  Meniul mai cuprindea salate, spanac à la crême şi, obli­gatoriu, plum-pudding – celebra budincă nelipsită de la Cră­ciunurile englezeşti.

Cu câteva ore înainte de masa festivă, tine­rii care participaseră la evenimentele din Ajunul Cră­ciunului – ţinând cont şi de faptul că încă era post – au prân­zit cu pilaf cu spanac, sărmăluţe de post, ghiveci călugăresc, chifte­luţe de cartofi şi jeleu de mandarine. Dejunul de la data de 25 decembrie era şi el fix. Se servea somn à la Mirabeau, Curcă Talleyrand, conopidă gratinată, salată, iar la desert acelaşi jeleu de mandarine, de data aceasta înnobilat cu frişcă. În bună măsură, reţetele originale ale acestor pre­pa­rate pot fi gă­site în câteva cărţi de epocă, ele fiind pre­gătite, la vremea respectivă, de bucă­tari re­numiţi, pre­­cum Ed­ner sau Stras­­sman. Aceş­­­tia erau de ori­­gine germa­nă, dar şco­liţi la Paris, la Cor­don Bleu, şi au fost aduşi în ţară de Regina Maria.

 

Cartea regală de bucate
Dar dacă acesta este trecutul, cum se mai găteşte astăzi în familia regală a României, cum se găteşte la curţile monarhiilor europene? Ei bine, un răspuns îl puteţi afla dacă alegeţi să citiţi cartea pe care, recent, a scris-o şi a publicat-o Principesa Margareta a României, o carte despre „istoria măruntă” a familiilor care au făcut „istoria mare” a Europei şi a lumii, o carte în care puteţi găsi, deo­po­trivă, reţete pe gustul capetelor încoronate, dar şi anecdote, monografii şi multe ima­gini care vorbesc de la sine. Volumul A.S.R. Principesa Margareta, „Carte regală de bucate”, publicat de Editura Curtea Veche, este, poate, în acest moment cel mai interesant cadou de Crăciun sau de Anul Nou pe care îl puteţi face celor îndrăgostiţi de gastronomie şi de istorie.

 

Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor
Ingrediente: pentru sos: un fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm, 25 g de seminţe proaspete de rodie, coada de la un fir de ceapă verde, tăiată mărunt, o lingură de coacă­ze uscate, 2 linguri de coriandru proaspăt, măcinat, o lingură de zeamă de la o lămâie verde (lime), proaspăt stoarsă, o linguriţă de ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust), un căţel de usturoi pisat, sare şi piper proaspăt măcinat, după gust; pentru pregătirea somonului: 4 bucăţi de file de somon, de grosime egală (aproximativ 200 g fiecare), o lămâie verde tăiată în 8 bucăţi; pentru ornare: 4 linguriţe de ulei, 2 linguriţe de coriandru măcinat, 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisaţi, 4 foi de salată verde, sare şi piper, după gust. Preparare: Îndepărtaţi coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercaţi să tăiaţi miezul în cubuleţe cât mai apropiate ca dimensiuni.

Amestecaţi cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într-un castron mijlociu. Amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într-un bol mic. Adăugaţi peste compoziţia cu mango şi amestecaţi încet. Adăugaţi sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într-un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce-acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică. Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugaţi 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt. Pentru somon, încălziţi dinainte cuptorul la 260°C. Într-un bol mic amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut luaţi câte o linguriţă cu vârf şi ungeţi fiecare din cele 4 felii de somon. Scoateţi tava din cuptor şi aşezaţi pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşezaţi somonul pe foaie, cu partea cu piele în jos. Coaceţi la 260°C.

În funcţie de preferinţe, lăsaţi somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns, iar dacă doriţi să fie bine pătruns, lăsaţi-l 13 minute. Copt la 11 minute, somonul ar trebui să fie ca un burete atunci când este apăsat cu degetul pe partea cea mai groasă, iar la 13 minute carnea trebuie să fie fermă atunci când este apăsată la fel. Scoateţi sosul de mango din frigider şi lăsaţi-l să ajungă la temperatura camerei. Puneţi câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare din cele 4 farfurii. Adăugaţi sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii. Când somonul este copt, lăsaţi-l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, şi nu fierbinte. Puneţi câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornaţi fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde. Puteţi servi sosul de mango şi cu tortilla chips.
• Reţetă din volumul „Carte regală de bucate”

 

Concurs de Crăciun
Jurnalul de bucătărie vă propune astăzi un concurs al cărui premiu poate da un gust regal sărbătorilor dumneavoastră. Cinci exemplare din volumul „Carte regală de bucate” – scris de Principesa Margareta şi apărut la Editura Curtea Veche – vor ajunge la cinci câştigători! Tot ce aveţi de făcut este să ne trimiteţi pe adresa de email: simona.lazar@jurnalul.ro – specificând: „pentru Concursul de Crăciun” – reţeta dvs. preferată pentru Sărbătorile de iarnă, până cel mai târziu la data de 23 decembrie 2010. Cele mai interesante cinci reţete vor fi premiate cu câte un exemplar din „Cartea regală de bucate”. De asemenea, reţetele vor fi încercate în bucătăria noastră şi vor fi publicate în luna ianuarie într-una dintre ediţiile Jurnalului de bucătărie.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate,   culinar

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara

Sacrificiul – Alegerea, lider de audienţă la oraşe şi în toată ţara
Galerie Foto Dezvăluirile uluitoare şi momentele încărcate de tensiune din cel mai nou episod al serialului Sacrificiul – Alegerea, difuzat aseară la Antena 1, i-au ţinut pe telespectatori cu sufletul la gură. Proiectul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Miercuri seara, Chefi la cuţite a câștigat din nou lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media,...

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!

Este vremea pentru o curatenie generala a obiectelor de papetarie de la birou? Iata ce trebuie sa faci!
Galerie Foto Mai ales atunci cand spatiul de lucru de la birou nu este organizat in mod ideal, curateniile periodice sunt perfecte pentru mentinerea unei eficiente ridicate a echipei! Chiar si atunci cand fiecare obiect de papetarie...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Marți seara Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public. Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuţite a câștigat lupta pe toate categoriile de public. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai ...

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei

Rezultatele de anul trecut vorbesc despre ceea ce s-ar putea face în continuare, după ce trec efectele pandemiei
Galerie Foto Capitala României devenise, la finalul anului trecut, destinația de city-break preferată de europeni. Promovarea evenimentelor și a turismului de business a fost un mare succes al Companiei Municipale Turistica...

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 

Strategia pentru Capitală: promovarea misterelor și a legendelor ascunse 
Galerie Foto Până anul trecut, Capitala României nu a fost niciodată o reală destinație de „city-break”, în ciuda tuturor declarațiilor specialiștilor în turism care au încercat să o ridice la acest statut....

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1

Andreea Ibacka şi Mihai Călin, cuplu în serialul Adela de la Antena 1
Andreea Ibacka şi Mihai Călin fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Cei doi sunt soţ şi soţie, însă au o căsnicie bazată mai...

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite

Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ştefan, vin la Chefi la cuțite
Galerie Foto Seria surprizelor continuă luni seara, de la 20.30,  la Chefi la cuțite. La bancul de lucru își vor face apariția Ștefan Bănică și fiul lui, Radu Ștefan. Ștefănel chiar e pasionat de bucătărie și...

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență

Biba Struja, al treilea finalist din sezonul 9 iUmor! Cea de-a treia ediție a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul

Joaquin Phoenix a devenit tată. Cum se numește copilul
Starul american Joaquin Phoenix a devenit tatăl unui băiețel, pe nume River, în onoarea fratelui său mai mare, care a murit la 23 de ani. Mama copilului este actrița Rooney Mara, transmite EFE. După...

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență

Cea de-a treia ediție iUmor, sezonul 9, a fost lider de audiență
Galerie Foto Cea de-a treia ediţie a celui mai nou sezon “iUmor”, difuzată duminică seara, între orele 20.00 și 22.57, la Antena 1, a fost lider de audiență la nivelul publicului comercial din mediul urban. Astfel, la...

Cadouri romantice într-o cană de cafea? Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe

Cadouri romantice într-o cană de cafea?  Le găsești pe site-ul care te îndeamnă să dăruiești cadouri-experiențe
Galerie Foto „Cadourile care nu se uită niciodată au emoție și trăiri”, ne spune Florin Genet, CEO experimenteaza.ro, un site special de cadouri-experiență. Florin a adunat aici peste 500 de experiențe diferite care...

Antena 3, lider de audiență în ziua votului

Antena 3, lider de audiență în ziua votului
Galerie Foto Antena 3 a fost lider absolut în momentul anunţării rezultatelor exit poll-ului pentru alegerile locale. Postul Antena 3 a dominat competiţia nu doar cu televiziunile de ştiri, ci a întrecut şi staţiile...

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber

Rochii de mireasă pentru nunta în aer liber
Vara este momentul pentru nunți incredibil de romantice și delicate în natură. Verdeața luxuriantă creează un cadru natural, în care poți țese deja tema dorită și abundența luminii - o dispoziție...
Serviciul de email marketing furnizat de