x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Crăciun Regal

0
Autor: Magda Cristina Ursache 15 Dec 2010 - 18:08
Crăciun Regal Victor Stroe/Jurnalul Naţional

142634-bucate10-12-3.jpgCam pe la vremea asta, în urmă cu doi ani, reconstituiam la Castelul Pelişor un meniu de Crăciun al familiei re­gale a României. Recompuneam atu­nci, cu ajutorul a doi străluciţi bucătari, Ştefan şi Dragoş Bercea – tată şi fiu – un meniu care ar fi putut marca sărbătoarea creştină în oricare dintre Crăciunurile primelor trei decenii, pentru că, studiind docu­mentele vremii, am constatat că, doar cu mici dife­renţe, aceste meniuri se repetau.

Fiecare fa­milie are propriile-i ritu­a­luri de Cră­­ciun, sunt gesturi repe­tate care, de la an la an, ca­pătă va­loare de simbol. Protocolul Ca­sei Re­gale a Româ­niei a fost sta­b­ilit de Ca­rol I în 1866. La me­niu „s-a mai um­blat” puţin, o dată cu intra­rea în familie a Principesei (ulterior, Regina) Maria, soţia Prin­ţului moştenitor Ferdinand I. Erau preferate consomeul Célestine – o supă dublu concentrată, având în ea clătite tăiate julien – şi supa Ox-tail – preparată din coadă de vită. Nelipsit era platoul de carne rece – purcel de lapte, curcan, jambon, friptură de vită, carne presată, pateuri de iepure şi căprioară, limbă de vită, galantină de curcă şi de pui, precum şi diferite preparate din vânat, în special din căprioară, iepure şi mistreţ –, servit împreună cu sosuri Moutard – de muştar – şi Cumberland – de fructe de pădure.  Meniul mai cuprindea salate, spanac à la crême şi, obli­gatoriu, plum-pudding – celebra budincă nelipsită de la Cră­ciunurile englezeşti.

Cu câteva ore înainte de masa festivă, tine­rii care participaseră la evenimentele din Ajunul Cră­ciunului – ţinând cont şi de faptul că încă era post – au prân­zit cu pilaf cu spanac, sărmăluţe de post, ghiveci călugăresc, chifte­luţe de cartofi şi jeleu de mandarine. Dejunul de la data de 25 decembrie era şi el fix. Se servea somn à la Mirabeau, Curcă Talleyrand, conopidă gratinată, salată, iar la desert acelaşi jeleu de mandarine, de data aceasta înnobilat cu frişcă. În bună măsură, reţetele originale ale acestor pre­pa­rate pot fi gă­site în câteva cărţi de epocă, ele fiind pre­gătite, la vremea respectivă, de bucă­tari re­numiţi, pre­­cum Ed­ner sau Stras­­sman. Aceş­­­tia erau de ori­­gine germa­nă, dar şco­liţi la Paris, la Cor­don Bleu, şi au fost aduşi în ţară de Regina Maria.

 

Cartea regală de bucate
Dar dacă acesta este trecutul, cum se mai găteşte astăzi în familia regală a României, cum se găteşte la curţile monarhiilor europene? Ei bine, un răspuns îl puteţi afla dacă alegeţi să citiţi cartea pe care, recent, a scris-o şi a publicat-o Principesa Margareta a României, o carte despre „istoria măruntă” a familiilor care au făcut „istoria mare” a Europei şi a lumii, o carte în care puteţi găsi, deo­po­trivă, reţete pe gustul capetelor încoronate, dar şi anecdote, monografii şi multe ima­gini care vorbesc de la sine. Volumul A.S.R. Principesa Margareta, „Carte regală de bucate”, publicat de Editura Curtea Veche, este, poate, în acest moment cel mai interesant cadou de Crăciun sau de Anul Nou pe care îl puteţi face celor îndrăgostiţi de gastronomie şi de istorie.

 

Sos de mango şi rodii cu somon la cuptor
Ingrediente: pentru sos: un fruct de mango, curăţat şi tăiat în cubuleţe de 1 cm, 25 g de seminţe proaspete de rodie, coada de la un fir de ceapă verde, tăiată mărunt, o lingură de coacă­ze uscate, 2 linguri de coriandru proaspăt, măcinat, o lingură de zeamă de la o lămâie verde (lime), proaspăt stoarsă, o linguriţă de ardei iuţi tocaţi (sau mai mult, după gust), un căţel de usturoi pisat, sare şi piper proaspăt măcinat, după gust; pentru pregătirea somonului: 4 bucăţi de file de somon, de grosime egală (aproximativ 200 g fiecare), o lămâie verde tăiată în 8 bucăţi; pentru ornare: 4 linguriţe de ulei, 2 linguriţe de coriandru măcinat, 2 linguri de zeamă proaspătă de lămâie verde, 2 căţei de usturoi pisaţi, 4 foi de salată verde, sare şi piper, după gust. Preparare: Îndepărtaţi coaja şi sâmburele fructului de mango (este o operaţiune dificilă) şi încercaţi să tăiaţi miezul în cubuleţe cât mai apropiate ca dimensiuni.

Amestecaţi cuburile de mango, seminţele de rodie, ceapa verde şi coacăzele într-un castron mijlociu. Amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, ardeii iuţi pisaţi, căţelul de usturoi pisat, sarea şi piperul într-un bol mic. Adăugaţi peste compoziţia cu mango şi amestecaţi încet. Adăugaţi sare şi piper după gust. Sosul va fi ţinut o zi într-un vas de sticlă, acoperit, în frigider. Seminţele dau o savoare dulce-acrişoară cremei de mango şi culoarea este fantastică. Dacă nu se găsesc seminţe de rodie, pentru culoare adăugaţi 2 linguri de ceapă roşie tăiată mărunt. Pentru somon, încălziţi dinainte cuptorul la 260°C. Într-un bol mic amestecaţi bine coriandrul, zeama de lămâie verde, căţeii de usturoi pisaţi, sarea şi piperul. Din amestecul obţinut luaţi câte o linguriţă cu vârf şi ungeţi fiecare din cele 4 felii de somon. Scoateţi tava din cuptor şi aşezaţi pe ea o foaie de hârtie de gătit sau o folie de aluminiu. Aşezaţi somonul pe foaie, cu partea cu piele în jos. Coaceţi la 260°C.

În funcţie de preferinţe, lăsaţi somonul timp de 11 minute pentru a fi uşor pătruns, iar dacă doriţi să fie bine pătruns, lăsaţi-l 13 minute. Copt la 11 minute, somonul ar trebui să fie ca un burete atunci când este apăsat cu degetul pe partea cea mai groasă, iar la 13 minute carnea trebuie să fie fermă atunci când este apăsată la fel. Scoateţi sosul de mango din frigider şi lăsaţi-l să ajungă la temperatura camerei. Puneţi câte o frunză mare de orice fel de salată verde pe fiecare din cele 4 farfurii. Adăugaţi sosul de mango peste frunza de salată, împărţit în mod egal între cele 4 farfurii. Când somonul este copt, lăsaţi-l să se răcească puţin, pentru că trebuie servit călduţ, şi nu fierbinte. Puneţi câte o bucată de somon pe fiecare farfurie, apoi ornaţi fiecare farfurie cu câte 2 felii de lămâie verde. Puteţi servi sosul de mango şi cu tortilla chips.
• Reţetă din volumul „Carte regală de bucate”

 

Concurs de Crăciun
Jurnalul de bucătărie vă propune astăzi un concurs al cărui premiu poate da un gust regal sărbătorilor dumneavoastră. Cinci exemplare din volumul „Carte regală de bucate” – scris de Principesa Margareta şi apărut la Editura Curtea Veche – vor ajunge la cinci câştigători! Tot ce aveţi de făcut este să ne trimiteţi pe adresa de email: simona.lazar@jurnalul.ro – specificând: „pentru Concursul de Crăciun” – reţeta dvs. preferată pentru Sărbătorile de iarnă, până cel mai târziu la data de 23 decembrie 2010. Cele mai interesante cinci reţete vor fi premiate cu câte un exemplar din „Cartea regală de bucate”. De asemenea, reţetele vor fi încercate în bucătăria noastră şi vor fi publicate în luna ianuarie într-una dintre ediţiile Jurnalului de bucătărie.

Citeşte mai multe despre:   bucate cercate,   culinar

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România

Hotspotcoffee.ro: cea mai bună cafea din România
Te-ai gândit vreodată cum ar arăta diminețile tale fără cafea?  Pe lângă energia pe care o dă o ceașcă de cafea aromată, nimic nu se compară cu mirosul cafelei proaspăt prăjite. Echipa Hotspot...

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze

Lucruri pe care trebuie să le știi înainte de schimbarea furnizorului de gaze
Căldura casei tale trebuie simțită la propriu, dar mai ales la figurat. Tocmai pentru acest lucru, ai nevoie de oferte create în favoarea ta, de care să beneficiezi pe tot parcursul anului. Pentru a te asigura că...

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD

Universiada Pescarului Ediția I. Inginerii UPB au câștigat Marele Premiu, iar Marea Captură a revenit medicilor UMFCD
Prima ediție a concursului de pescuit sportiv – Universiada Pescarului – C&R , ce a reunit cadrele  didactice ale Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” și ale Universității POLITEH...

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!

Moment emoţionant la revenirea pe platoul de filmare Te cunosc de undeva!
Galerie Foto La doar câteva săptămâni de la începerea filmărilor pentru cel de-al 15-lea sezon al transforming show-ului Te cunosc de undeva!, echipa emisiunii a fost greu încercată de cumplitul virus care a lovit întreg...

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare

Oja semipermanenta: sfaturi pentru aplicare si indepartare
Pentru a avea o manichiura impecabila pentru o lunga perioada de timp, oja semipermanenta este solutia ideala. Dar cum functioneaza exact? Cum sa o elimini? Care sunt avantajele si dezavantajele ei? Pentru a avea o ma...

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards

Începând din 29 septembrie, ora 22:00, Happy Channel difuzează producţia braziliană Orfanii unei naţiuni, câştigătoare a unui premiu Rose d’Or, dar şi Grand Prize la Seoul Drama Awards
Începând din 29 septembrie, de luni până vineri, de la ora 22:00, Happy Channel va difuza în premieră producţia braziliană marca Globo, Orfanii unei naţiuni. Având la bază un subiect cutremurător, războiul...

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon

Chefi la cuțite, din nou lider de audiență pe toate segmentele de public.  Emisiunea a înregistrat cele mai bune cifre din acest sezon
Galerie Foto Şi marți  seara, telespectatorii au ales Chefi la cuţite. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public şi a înregistrat cele mai  bune cifre din...

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1

Maria Buză şi Marius Rizea, sursa de comedie în serialul Adela de la Antena 1
Galerie Foto Maria Buză şi Marius Rizea fac parte din distribuţia celui mai nou serial de ficţiune produs de Ruxandra Ion şi Dream Film Production, Adela. Obişnuiţi să joace un cuplu, de data aceasta telespectatorii îi vor...

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham

Hobby-uri fotbalistice. Ce pasiuni au Ronaldo și Beckham
Ronaldo a declarat în 2008 că bingo-ul l-a ajutat să înveţe limba engleză, în vreme ce Will Smith a spus, într-un interviu, că scrima i-a apropiat pe el, David Beckham şi Tom Cruise. Cech a cântat la tobe...

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani

Tragedie în familia lui „Rocky”: Mama lui Sylvester Stallone a murit la 98 de ani
Mama lui Sylvester Stallone, Jackie, fost astrolog, psiholog şi managerul proiectului de televiziune G.L.O.W., a murit la vârsta de 98 de ani. Jackie făcea pilates şi se antrena în sala de forţă, iar moartea sa a ...

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020

Turismul intern s-a ieftinit. Care au fost prețurile în perioada sezonului estival 2020
Costul unui sejur pentru două persoane, timp de trei nopți, în perioada sezonului estival 2020 a scăzut cu 21% faţă de același interval al anului trecut. Numărul rezervărilor last-minute s-a dublat,...

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea

Chefi la cuțite a fost aseară lider de audiență pe toate segmentele de public  Peste 1.800.000 de telespectatori au urmărit emisiunea
Galerie Foto Chefi la cuțite a dominat seara de luni. Show-ul difuzat de Antena 1 s-a impus ca lider de audiență la nivelul tuturor segmentelor de public. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul...

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale

Dust Busters – Servicii de Curatenie Profesionale
Cu totii am avut acele zile lungi in care abia asteptam sa iesim de la serviciu si sa ne indreptam spre casa, unde ne asteapta un loc calduros, curat si primitor, in care sa ne putem relaxa dupa o zi de munca. Adesea...

Focurile vii de la Dealu Frumos

Focurile vii de la Dealu Frumos
Galerie Foto Legendele cu haiduci și comori se întind și „sub munte”, în zona subcarpatică de la poalele Bucegilor, unde localnicii povestesc despre „focurile vii” care apar, în anumite perioade ale anului, deasupra...

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi

Pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, în Munții Bucegi
Galerie Foto Mulți români sunt pasionați de filmele cu haiduci și de legendele care se leagă de Munții Bucegi. În plină pandemie, unul dintre cele mai sigure circuite turistice este pe urmele Haiducilor lui Șaptecai, pe...
Serviciul de email marketing furnizat de